FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 4. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

BEOGRAD - U akciji Oluji zaista su počinjeni zločini, a dokazi sažeti na 1300 stranica bili su dovoljni da se osude hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač, ali se mora prihvatiti da su trojica sudaca iz peteročlanog vijeća to vidjela drugačije, izjavio je u petak u intervjuu beogradskim Večernjim novostima glavni haaški tužitelj Serge Brammertz. "Realnost je takva da su zločini zaista počinjeni i u očima žrtava i njihovih obitelji pravda nije zadovoljena. Zatim, okolnosti ove presude, naročito oštar ton i sadržaj dvaju izdvojenih mišljenja, jesu neobični", rekao je Brammertz i istaknuo da razumije reagiranja iz Srbije u povodu oslobađanja Ante Gotovine, Mladena Markača i Ramusha Haradinaja, ali i izricanja doživotne kazne Zdravku Tolimiru. "Razumijem emotivna reagiranja u Srbiji, pogotovo jer nema sumnje da su zločini počinjeni tjekom događanja na koje se odnosi presuda. Tijekom kompletnog žalbenog postupka u 'predmetu Gotovina' objašnjavali smo Žalbenom vijeću zašto držimo da ima dovoljno dokaza da bi se potvrdila jednoglasna prvostupanjska presuda sudskog vijeća. Činjenica da je žalbenu presudu donio minimalan broj sudaca koji je potreban za većinu, kao i da je ona bila propraćena jakim izdvojenim mišljenjima, vjerojatno je pridonijela negativnoj percepciji kod mnogih u Srbiji", ocijenio je Brammertz.

ZAGREB/BIRMINGHAM - Pakistanska djevojčica kojoj su talibani pucali u glavu puštena je iz bolnice u Birminghamu, ali krajem siječnja ponovno će na operaciju, javili su britanski mediji. Malala Jusufzai (15) liječena je u bolnici Kraljice Elizabete, piše BBC. Onamo je dovezena nakon ranjavanja u listopadu. Oporavak će nastaviti u West Midlandsu gdje se i njezina obitelj privremeno smjestila. "Razgovarali smo s Malalom i njezinim medicinskim timom i zaključili da će joj koristiti da bude kod kuće", rekao je Dave Rossler, direktor bolnice. Malala će krajem siječnja ili početkom veljače na operaciju na kojoj će joj rekonstruirati kosti lubanje, objavila je bolnica. Talibani su objavili da su u Malalu pucali jer se borila za obrazovanje djevojčica i tako 'promicala sekularizam', piše BBC. Napadnuta je na putu kući iz škole, s još dvoje učenika u dolini Svata u sjeverozapadnom Pakistanu. Djevojčica je nakon ranjavanja postala simbolom otpora talibanima u njihovu nastojanju da ženama uskrate obrazovanje.

BERLIN - Nuklearna energija nema više nikakvu budućnost u Njemačkoj, izjavio je njemački ministar okoliša Peter Altmaier u intervjuu dnevniku "Leipziger Volkszeitung". "Ne vidim nikakve izglede za renesansu nuklearne energije u Njemačkoj" bez obzira na to tko će biti na vlasti, kazao je ministar, član CDU-a kancelarke Angele Merkel. U intervjuu lokalnom dnevniku Rheinische Post, objavljenom 31. prosinca, europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger, također član CDU-a, kazao je da će "za četrdeset godina još uvijek biti električne energije nuklearnog podrijetla u njemačkoj mreži". Ocijenio je i mogućim da će se nova nuklearna postrojenja sagraditi u Njemačkoj u budućnosti. Nakon katastrofe u Fukushimi 2011., Berlin je naredio hitno zatvaranje osam reaktora u 17 nuklearnih centrala koje su bile još službeno aktivne, a ostali će se postepeno zatvoriti do 2022. godine.

SARAJEVO - Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izdao je obvezujući nalog bivšem pripadniku Službe državne sigurnosti Republike Bosne i Hercegovine, odnosno kasnije tajne službe Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID) Edinu Garapliji, da se mora pojaviti kao svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću, objavio je u petak sarajevski "Dnevni avaz". Uz presliku subpoene sudskog vijeća kojemu predsjedava sudac O-Gon Kwon, list prenosi i izjavu Garaplijinog odvjetnika Faruka Balijagića koji je istaknuo kako je riječ o svojevrsnom presedanu jer je obvezujući nalog za svjedočenje po prvi puta izdan na zahtjev obrane. Karadžić, koji na suđenju u Den Haagu trenutačno iznosi svoju obranu, ranije je zatražio od Garaplije da svjedoči kako bi razjasnio ulogu koju je tijekom rata u BiH imala posebna paravojna skupina pod nazivom "Ševe", a pretpostavlja se kako je djelovala pod nadzorom tadašnjeg bošnjačkog političkog vrha. Nagađa se i kako su pripadnici te skupine, među ostalim, sudjelovali u pokušaju atentata na nekadašnjeg načelnika glavnog stožera Armije BiH Sefera Halilovića nakon njegova sukoba s državnim vrhom, kao i u ubojstvu skupine zarobljenih pripadnika JNA u Sarajevu 1992. godine.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙