FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 18. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.

ZAGREB - Protiv bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka i trojice suosumnjičenih za korupciju USKOK će zatražiti određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora, doznaje se od izvora bliskog istražiteljima. O USKOK-ovom zahtjevu odlučivat će na ročištu zatvorenom za javnost danas u 11 sati sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda pred kojim će se pojaviti i četvorica osumnjičenih. Ivan Čehok, njegov bivši suradnik i dogradonačelnik Varaždina Zlatko Horvat, poduzetnik Miroslav Bunić i bivši pročelnik jednog od varaždinskih gradskih ureda Stanko Vitez sinoć su saslušani u sjedištu USKOK-a nakon čega su prenoćili u pritvoru. Za sada je nepoznato kako su se branili pred USKOK-ovim istražiteljima koji ih terete za korupciju. Čehoka i Horvata sumnjiči se za zlouporabu položaja i ovlasti te primanje mita od suvlasnika i direktora tvrtke Zagorje-Tehnobeton, Miroslava Bunića.

ZAGREB - Predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske, Vlado Nožarić, izabran je danas za predsjednika Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, bipartitnog tijela između Vlade RH i umirovljeničkih udruga. Na konstituirajućoj sjednici u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava za potpredsjednike toga Vijeća izabrani su ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović, predsjedatelj Koordinacije umirovljeničkih udruga Mario Tocauer. Saborski zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Željko Šemper izabran je za pridruženog člana. U izjavi novinarima ministar Mrsić izrazio je zadovoljstvo konstituiranjem Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, istaknuvši kako položaj umirovljenika u Hrvatskoj nije dobar i na tom području treba napraviti velike napore koji nisu vezani samo uz financijske probleme. Kazao je kako će na Vijeću raspraviti i sve zakonske inicijative koje će ići u Hrvatski sabor, vezane za umirovljeničku problematiku. Upozorivši na težak položaj umirovljenika u Hrvatskoj, Nožarić je rekao da će u ovoj godini na dnevni red staviti teme vezane uz probleme mirovinskog osiguranja. "Idemo što dinamičnije riješavati problem po problem, a u nekim stvarima smo već zakasnili", kazao je.

DUBROVNIK - Županijski odbor HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije potvrdio je kandidaturu Nikole Dobroslavića za dubrovačko-neretvanskog župana na predstojećim lokalnim izborima. Kako je kazao predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Branko Bačić, nakon rasprave na sjednici održanoj sinoć u Stonu, na kojoj su sudjelovali svi članovi Županijskog odbora stranke, donesena je odluka da kandidat za dubrovačko-neretvanskog župana bude Nikola Dobroslavić, koji tu dužnost obnaša od 2009. godine.

ZAGREB - Slika na plakatu za predstavu u zagrebačkom kazalištu Gavella, "Fine mrtve djevojke", uvrijedila je muslimane i u prvoj verziji plakata, iako je ona tradicionalno kršćanska, kao i varijanta u kojoj je "Merjem/djevica Marija prikazana u burkama", te Islamska zajednica u Hrvatskoj najoštrije osuđuje vrijeđanje bilo čijih i bilo kakvih, pa tako i vjerskih osjećaja, priopćeno je danas iz Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj. "Vjera je oduvijek bila predmetom inspiracije i za vjernike i za one koji ne vjeruju", "vjerski simboli i ostale vjerske vrijednosti predmetom su poštovanja svakog vjernika", a "kada su u pitanju kršćanstvo i islam, posebno mjesto zauzima Merjem ili djevica Marija, majka Isa a.s. kako se u kršćanskoj terminologiji naziva Isusa, koja je jedna od osoba u povijesti koju se jednako poštuje u islamu i kršćanstvu", ističe u priopćenju predsjednik Mešihata muftija dr. Aziz ef. Hasanović. Dodaje kako se u proteklim vremenima dopuštalo vrijeđanje vjerskih i svakih drugih osjećaja zbog niskog stupnja civilizacijskog razvoja, no, upozorava dr. Hasanović, "trend vrijeđanja vjerskih osjećaja pod raznim krinkama slobode, sve više jača".

ZAGREB - Svjedok Miro Bajramović bit će u veljači prisilno doveden na suđenje Tomislavu Merčepu za ratni zločin jer se treći put nije odazvao na sudski poziv kako bi svjedočio u tom predmetu. Sudac zagrebačkog Županijskog suda rekao je danas da će zatražiti Bajramovićevo prisilno privođenje na raspravu, 7. veljače, kada će biti pozvani pripadnici voda "Kiše jeseni" - Silvije Tovor Loža, Jakov Begić, Zovko Surko, Ivica Šustić i Šefče Misini jer su se neki svjedoci pozivali na taj vod. Bajramović je prvi u medijima progovorio o zločinima za koje se tereti Tomislava Merčepa. Ranije nedolaske ispričavao je zbog bolesti, a danas je njegova žena javila da će kasniti zbog vremenskih neprilika, ali se nije pojavio na sudu. Svjedok Nikola Radojčić iz Kutine posvjedočio je kako po pričanju zna da su merčepovci 1991. godine odveli Vasilija Miletića i njegova sina Milorada, koji su pogubljeni na Bujavici.

POŽEGA - Požeško-slavonska policija je pretragom stana i drugih prostorija kod dvojice mladina, 21-godišnjaka i 27-godišnjaka u Grabarju, na požeškom području, pronašla veću količinu oružja i eksplozivnih tvari. U pretrazi kod 21-godišnjaka pronađeno je 116 komada raznih vrsta streljiva dok su kod 27-godišnjaka pronađene dvije puške. Također, na adresi stanovanja 27-godišnjaka pronađeno je i 30 komada privrednog eksploziva ukupne težine 3,5 kilograma, osam komada trotilskih metaka, ručna bomba, poluautomatska puška, više od 80 raznih vrsta detonatora i 362 komada streljiva, sve vlasništvo 57-godišnjeg muškarca. Protiv 57-godišnjeg muškarca policija će podnijeti kaznenu prijavu zbog nedopuštenog posjedovanje, izrade i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, a protiv 21-godišnjaka i 27-godišnjaka, slijedi optužni prijedlozi zbog prekršaja iz Zakona o oružju, priopćeno je danas iz Policijske uprave požeško-slavonske.

KARLOVAC - Zbog problema uzrokovanih snijegom u Karlovačkoj županiji u tijeku je više desetaka raznih intervencija, od popravaka električnih vodova, pomaganja ljudima u nedostupnim naseljima do uklanjanja stabala s prometnica, doznaje se u karlovačkom Centru 112. U Elektri Karlovac kažu da su od noćas na terenu službe svih dislociranih pogona, jer su povremeni ili višesatni prekidi napona na cijelom području Karlovačke županije. Primjerice, bez struje su Oštarije, Pribanjci, Zvečaj, Tonkovići, a najveći je kvar u Ozlju. Ravnateljica Centra za rehabilitaciju Ozalj, Dijana Galović Borović apelira na Elektru Karlovac da prioritet u otklanjanju mnogobrojnih kvarova bude na području Ozlja, jer zbog prekida struje korisnici doma nemaju ni grijanje, ni toplu vodu, a za kuhanje hrane snašli su se u svom dislociranom objektu u Zorkovcu. Također zbog nestanka struje, u prekidu je i vodoopskrba u Vukmaniću i Knez Gorici.

ZAGREB - Sve pruge na području Republike Hrvatske otvorene su za promet, no zbog velikih količina snijega željeznički promet teče s poteškoćama, navode Hrvatske željeznice (HŽ) na svojim internetskim stranicama. U obavijesti o stanju u prometu od 11,15 sati HŽ navodi da je od 717 vlakova koji prometuju svaki dan, otkazan 31 lokalni putnički vlak, a na tim relacijama brzi i IC-vlakovi voze kao putnički, odnosno zaustavljaju se u svim kolodvorima i stajalištima kako bi svi putnici stigli do svojih odredišta. Njihova su kašnjenja do 90 minuta. Na međugradskim linijama kašnjenje vlakova je 10 do 15 minuta.

ZAGREB - Nakon uspješnog prvog dijela sezone koji je završio spektakularnim koncertom violončelističkog dvojca 2Cellos u prosincu, zagrebačka Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog za drugi dio sezone 2012/2013 najavljuje zanimljiv program obilježen brojnim atraktivnim inozemnim ali i domaćim gostovanjima kao i suradnjama s nizom orkestara i glazbenih organizacija, u cilju što veće popularizacije tog "istinskog zagrebačkog i hrvatskog brenda".

"Lisinski je brend koji ne bi smio odavati dojam neosvojive tvrđave rezervirane za neke ozbiljne ljude, već bi trebao biti prostor koji privlači i koji je u stanju animirati što veći broj gledatelja svih dobnih skupina", kazao je u razgovoru za Hinu ravnatelj KD Lisinskog Dražen Siriščević. Nakon latvijske mezzosopranistice Eline Garanče koja nastupa u ponedjeljak 21. siječnja, Lisinski će u sklopu programa Lisinski subotom već 26. siječnja ugostiti popularan ansambl Bečki dječaci, tradicionalni zbor dječaka utemeljen davne 1498. u sklopu Bečke dvorske kapele. Koncert je već rasprodan te je Dvorana u prodaju pustila i dodatnih stotinjak karata za mjesta na pozornici, iza zbora, kazao je Siriščević. Slijedi gostovanje Simfonijskog orkestra iz Barcelone, nacionalnog orkestra Katalonije koji Siriščević najavljuje kao dolazak "prave lige prvaka", a nakon njega "najbolji orkestar mladih koji trenutno djeluje u svijetu" - Orkestar mladih Gustav Mahler.

ZAGREB - Skijalište Sljeme će od utorka, 22. siječnja, uz dnevno, biti otvoreno i za noćno skijanje, izvijestio je danas Zagrebački holding - podružnica Upravljanje sportskim objektima. Noćno skijanje je na rasporedu svakog utorka i četvrtka, u terminu od 19 do 22 sata. Skijašima će na raspolaganju biti skijaške staze Crveni spust i Bijeli spust, te žičara i vučnica.

(Hina) xtdel ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙