FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 17. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović još jednom je danas objasnio razloge svog jučerašnjeg posjeta Srbiji, ističući da je posao Vlade da "ruši zidove, bez obzira tko ih je sagradio". "Išao sam u Beograd jer je bilo krajnje vrijeme da prekinemo taj zid šutnje. Kako je do njega došlo i kako je nastao, to me nije zanimalo. Moj posao i naš posao je da rušimo zidove tamo gdje ih možemo srušiti, bez obzira tko ih je izgradio. U interesu mira i stabilnosti te poslovnom interesu naših tvrtki idemo gdje god možemo, na istok, zapad, sjever i jug, sasvim svejedno, razgovaramo s kim god možemo razgovarati", poručio je Milanović na početku današnje sjednice Vlade. Premijer Milanović i njegov srbijanski domaćin Ivica Dačić razgovarali su jučer u Beogradu, na svom prvom radnom sastanku od formiranja nove srbijanske vlade u svibnju prošle godine, o otvorenim pitanjima između dvije zemlje, poput pitanja izbjeglica, raseljenih, stanarskih prava, procesuranja ratnih zločina, granica i međusobnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde, te gospodarskim pitanjima i europskim integracijama.

ZAGREB - Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić izrazila je danas zadovoljstvo jučerašnjim posjetom premijera Zorana Milanovića Srbiji, ocijenivši da je riječ o dobrom, racionalnom i korisnom pomaku u odnosima sa susjednom državom te preuzimanju odgovornosti za vođenje regije. Pusić je, prije početka današnje sjednice Vlade, novinarima rekla kako očekuje nove kontakte sa Srbijom na razini ministara vanjskih poslova, budući da je sa srbijanskim kolegom Ivanom Mrkićem dogovorila da će u veljači razgovarati o prekograničnim projektima koji bi se mogli financirati iz europskih fondova. Ponovila je da očekuje da će Hrvatska 1. srpnja postati punopravna članica EU, ali i kazala kako i Bruxelles i Hrvatsku brine činjenica da Slovenija još nije pristupila ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora. "U Bruxellesu je rečeno da je očito da se sve obveze ispunjavaju na vrijeme i da je za očekivati pozitivan zadnji izvještaj o napretku. Ono što brine i nas i njih je činjenica da Slovenija još nije započela proces ratifikacije", rekla je Pusić.

ZAGREB - U okviru projekta Kajzerica, danas je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisao dva sporazuma o zajedničkoj suradnji na realizaciji kompleksa URIHO te Obrtničkog centra s učilištem u tom zagrebačkom naselju, naglasivši kako su i Grad Zagreb i obrtnici i osobe s invaliditetom dugo čekali ovaj dan te im puno znači početak realizacije projekta. Sporazum za Ustanovu za rehabilitaciju hendikepiranih osoba profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem (URIHO) potpisali su predsjednik Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih Andrija Halec i ravnatelj ustanove URIHO-Zagreb Josip Držaić, a sporazum za Obrtnički centar predsjednik Obrtničke komore Zagreb Ivan Obad i predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba, Vlado Crkvenac. "Ovo je veliki dan za hrvatsko obrtništvo, a naročito za obrtnike Grada Zagreba", ocijenio je Ivan Obad uoči potpisivanja sporazuma u Gradskoj upravi zahvalivši gradonačelniku i svima koji su radili na realizaciji projekta Kajzerica.

VUKOVAR - Predsjednici vukovarskih gradskih organizacija HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčevića Damir Barna i Marijan Pavliček potpisali su danas koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku te dvije stranke na predstojeće lokalne izbore u Vukovaru. "Ovo nije trgovačka koalicija, već koalicija za hrvatski Vukovar", poručio je predsjednik vukovarskog HDZ-a Damir Barna pozvavši sve političke stranke, udruge i građane kojima, kako je kazao, riječ Hrvatska puno znači, da podrže koaliciju. Podsjetio je kako u prošlosti između HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčevića odnosi nisu uvijek bili idilični, ali je sada te dvije stranke udružio zajednički interes da naprave nešto pozitivno za građane Vukovara i Vukovar usmjere prema budućnosti. Predsjednik vukovarskog HSP-a dr. Ante Starčevića Marijan Pavliček rekao je da je zadnji čas da se ujedine sve hrvatske domoljubne opcije u Vukovaru, jer vukovarskim Hrvatima, kako je ustvrdio, ako se nastavi s popuštanjem srpskim političkim zahtjevima, prijeti nestanak.

ZAGREB - Zbog sumnje u korupciju policija i USKOK-ovi istražitelji jutros su pretražili upravnu zgradu tvrtke Zagorje Tehnobeton, a naknadno i kuću njezina direktora Miroslava Bunića. Iako lokalni mediji nagađaju da je Bunić uhićen u policiji to nisu željeli službeno potvrditi. Ističu tek da USKOK u Varaždinu "provodi mjere i radnje", ali nema informacija o kome se radi. "USKOK na području Varaždina provodi određene mjere i radnje, a djelatnici Policijske uprave varaždinske pružaju im pomoć u tome", izjavila je glasnogovornica varaždinske policije Marina Kolarić. Prema pisanju medija u Bunićevu kuću je nakon istražitelja koji su prije toga posjetili sjedište Zagorje Tehnobetona stigao i Bunićev odvjetnik. Razlozi istrage protiv direktora Zagorje Tehnobetona je navodno privatizacija te tvrtke, ali i gradnja varaždinske sportske dvorane.

ZAGREB - Radnik kooperanta Zagrebačkih cesta poginuo je sinoć u naselju Sveta Klara prilikom pada s teretnog vozila kojim je čistio ceste od snijega, doznaje se u zagrebačkoj policiji. Nesreća se dogodila oko 22 sata na raskrižju Sisačke ceste i I. odvojka kada se 65-godišnji vozač teretnog vozila mercedes zaustavio, izašao iz vozila i popeo na tovarni sanduk te iz nepoznatog razloga izgubio ravnotežu i pao na kolnik zadobivši ozljede od kojih je na mjestu umro. Pretpostavlja se da se nesreća dogodila u trenutku kada je radnik lopatom širio sol po tovarnom sanduku. Teretno vozilo kojim je upravljao u vlasništvu je osobe koja sa Zagrebačkim cestama ima potpisan ugovor o suradnji.

ZAGREB - U požaru koji je najvjerojatnije uzrokovala neugašena cigarete u kući u Lugarskom Bregu kraj Zagreba ugušila se 51-godišnjakinja, čije je tijelo po dolasku s posla jučer ujutro pronašao suprug, doznaje se u zagrebačkoj policiji. Točno vrijeme i uzroci smrti još nisu utvrđeni, no sumnja se da je žena stradala s utorka na srijedu između 21 i 7 sati kada se njezin suprug vratio s posla i pronašao je mrtvu. Pretpostavlja se da je 51-godišnju Lj. B. probudio požar koji je najvjerojatnije izbio zbog ostavljene upaljene cigarete u pepeljari te se proširio na namještaj. Žena je pokušala ugasiti vatru, no na kraju se ugušila u dimu. Tijelo je prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

MAKARSKA - Visina snijega, koji pada od sinoć, na Biokovu je osamdesetak centimetara, u nanosima je visok i do dva metra, a snijeg se zabijelio sasvim nisko i na primorskom dijelu Biokova. Na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri temperatura se spustila na minus 4 Celzijeva stupnja, doznaje se od dežurnog tehničara na odašiljaču HRT-a. Smjena posade očekuje se sutra, ali je upitan njihov dolazak zbog visokog snijega i najavljenog nevremena. Biokovska cesta je neprohodna i s visokim snježnim nanosima pa se vozačima, bez obzira na zimsku opremu na automobilima, ne preporuča odlazak na Biokovo, kažu u gradskom centru Osejava u Makarskoj.

ZAGREB - Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) izrazilo je "ozbiljnu zabrinutost zbog povlačenja već usvojenog, otisnutog i distribuiranog plakata za predstavu "Fine mrtve djevojke" Kazališta Gavella, nakon javnog pritiska nekoliko vjerskih udruga i portala, te izravnog naloga gradonačelnika Milana Bandića da se plakat povuče iz upotrebe". Za taj plakat, koji prikazuje dva kipa Blažene Djevice Marije u zagrljaju, HDD drži da odražava visoke kvalitete umjetničke direkcije u kojoj autor Vanja Cuculić lucidno i promišljeno vizualno interpretira sadržaj i poruku predstave. "Rad je polemičan jednako toliko koliko i sama predstava te se kroz dizajnerski medij otvoreno uključuje u diskurs o bitnim društvenim pitanjima poput tolerancije, prava LGBT zajednice i nasilja u društvu", stoji u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama HDD-a. "Njegova provokativnost, na razini reinterpretacije prepoznatljivih religijskih motiva, u funkciji je poticanja upravo takvog dijaloga, što je jedna od najvažnijih uloga dizajna vizualnih komunikacija, te je u skladu s temeljnom odgovornosti društvenog angažmana dizajnera", ocjenjuje HDD.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙