FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 15. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

PULA - Predsjednik izvršnog odbora Talijanske unije Maurizio Tremul osudio je u današnjem priopćenju za javnost izjavu kandidata za župana Damira Kajina, koji je predsjednika Talijanske unije Furija Radina "usporedio s Mussolinijem" i "Talijane praktički proglasio ponovno fašistima". On je u ime Talijanske unije izrazio punu solidarnost s njezinim predsjednikom i saborskim zastupnikom Furiom Radinom koji je, kako je rekao, "postao predmetom nespretnih pokušaja klevete". "Dovoljno je bilo nekoliko riječi njegovih jezičnih vještina da bi saborski zastupnik Damir Kajin evocirao duh diktatora Mussolinija, koji je tako postavljen uz bok talijanske nacionalne zajednice", ističe Tremul u priopćenju i dodaje kako je mislio da "era diktatora Tita, odgovornog za egzodus Talijana nakon Drugoga svjetskog rata, pripada konačno prošlosti". Vrijednosti demokracije i suživota, kako je istaknuo Tremul, "prožimaju našu kulturu, naš identitet i na tome se oslanja institucionalno djelovanje Talijanske unije".

ZAGREB - U nastavku suđenja bivšem primijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu i njegovoj bivšoj stranci zaposlenik mariborskog Konstruktora, tvrtke koja je sa Sanaderom bila suvlasnik austrijske građevinske tvrtke KCBS, posvjedočio je danas da je Sanader živio raskošno, iako nije puno zarađivao. Svjedok Vladimir Glavica kazao je na zagrebačkom Županijskom sudu da je zajednička tvrka imala jedan jedini posao, vrijedan sedam milijuna tadašnjih austrijskih šilinga koji je završen uz velike teškoće. KCBS je gradila stanove ali je imala problema s njihovom prodajom pa ih je na kraju, kako je rekao, iznajmila Turcima. Uz Konstruktor i Sanadera suvlasnici te propale tvrtke bili su tvrtka Centrovod i Josef Baumann. Glavica se prisjetio kako je Baumann govorio da Sanader živi raskošno, iako toliko ne zarađuje. Sanader se u KCBS-u, po riječima svjedoka, bavio posredništvom i financijama. Glavica je ponovio kao u iskazu u USKOK-u da je Sanader posredovao u kupnji keramičkih pločica koje su na kraju bile skuplje nego da ih se izravno nabavljalo, a sređivao je i radne dozvole za ljude u KCBS-u.

ZAGREB - Bivši vlasnik tvrtke Core media Vladimir Selebaj Sellier Sellier posvjedočio je danas na Županijskom sudu u Zagrebu da je optuženom bivšem direktoru programa Nove TV Siniši Svilanu u prostorijama svoje tvrtke, stana te u raznim kafićima na ruke, u gotovini isplaćivao honorare za emisije koje je ta televizija kupila od njegove producentske kuće. Jedan od glavnih USKOK-ovih svjedoka izjavio je u nastavku suđenja Svilanu da je od jeseni 2004. do kraja 2007. Svilan od Core medije dobivao od 250 do 375 eura po emisiji, a riječ je o projektima "U sridu", "1 na 1", "Istraga" i "Rekonstrukcija". Novac su Svilanu, kako je rekao, u početku isplačivali Dijana Čuljak, svjedokova bivša supruga i bivša novinarka HTV-a, i Edvin Softić, a kada je to postao uigran posao i on sam je isplačivao optuženog koji mu je dolazio u tvrtku i stan ili bi primopredaju novca obavili u nekom od zagrebačkih kafića.

ZADAR - Zadarska policija osumnjičila je nakon kriminalističke istrage 54-godišnjaka s biogradskog područja za pokušaj ubojstva dviju osoba. Osumnjičen je da je u nedjelju ujutro u Sv. Filipu i Jakovu pokušao ubiti bivšu 50-godišnju suprugu i njezina 11 godina mlađeg prijatelja. Po policijskom priopćenju, 54-godišnjak je u podrumu obiteljske kuće spojio plinsku bocu na cijev centralnoga grijanja te je plin pustio u prizemlje u kojemu su bili muškarac i žena. Neslužbeno, motiv je najvjerojatnije ljubomora bivšega supruga. Uz kaznenu prijavu za pokušaj ubojstva, 54-godišnjak je priveden sucu istrage Županijskoga suda u Zadru.

SPLIT - Vodstvo Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski" zatražilo je danas od Vlade RH da zaustavi uvođenje 4. modula kurikuluma zdravstvenog odgoja pri čemu je upozorilo da se predloženim zdravstvenim odgojem mijenja svjetonazor djece te narav obitelji. Zajednica žena HDZ-a 'Katarina Zrinski' moli ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića i Vladu RH da trenutačno zaustave taj projekt te da kurikulum zdravstvenog odgoja prilagode ili promijene na temelju provedene javne rasprave na koju bi trebao pozvati ministar Jovanović, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare u Splitu predsjednica te zajednice Marija Boban i pritom izrazila zabrinutost i nezadovoljstvo početkom provođenja kurikuluma zdravstvenog odgoja.

ZAGREB - Svih 210 ekipa Zimske službe, raspoređenih u 12 baza čistilo je tijekom protekle noći i današnjeg dana oko 2.500 kilometara prometnica, za što je potrošeno oko 3.500 tona soli i 1.500 tona sipine (kamenog agregata), priopćeno je danas iz Zagrebačkog holdinga koji napominje da će Zimska služba i dalje biti aktivna 24 sata. Svi tehnički i ljudski resursi Zagrebačkog holdinga uključeni su u otklanjanju snježnih nanosa i što bržeg uspostavljanja prometnih i komunalnih funkcija u gradu Zagrebu, ističe se u priopćenju. Prema izvješćima DHMZ-a najviše snijega očekuje se sutra i u četvrtak, pa će Zimska služba i dalje biti aktivna punih 24 sata, navode dodajući da se građani mogu javiti na brojeve telefona Zimske službe: 01/6422-227 i 6422-228. Oko 50 radnika čisti raskrižja, mostove, nasipe, vijadukte, prilaze bolnicama, školama, dječjim vrtićima i uklanja snježne otoke po križanjima, a svi raspoloživi kapaciteti Zimske službe te podružnica Zrinjevac, Zagrebparking i Čistoće uklanjali su snijeg s gradskih prometnica, šetnica, parkova, tramvajskih stajališta i ostalih mjesta u gradu.

ZAGREB - Na zagrebačkoj Klinici za Traumatologiju do sada je primljeno 32 pacijenata, od kojih petero teže ozlijeđenih zbog pada na skliskim kolnicima i stazama, dok zagrebačka Hitna pomoć nije zabilježila veći broj intervencija u odnosu na jučerašnji dan, rekli su za Hinu dežurni liječnici tih ustanova. Iz Klinike za traumatologiju za Hinu su kazali da je od petero teže ozlijeđenih pacijenata kod dvoje operirana potkoljenica, kod dvoje je operiran gležanj, a jednom pacijentu kuk. S obzirom na ponovni početak snježnih padalina iz zagrebačke Traumatologije ističu da je mogući veći prijem pacijenata tijekom dana. Dr. Marin Buljan iz zagrebačke Hitne pomoći za Hinu je kazao da tijekom današnjeg dana nije zabilježen veći broj ozlijeđenih pacijenata uslijed pada na skliskim kolnicima i stazama. Puno veći broj pacijenata s takvim vrstama ozlijeda imali smo jučer, dok je njihov udjel danas oko 10 posto. Napomenuo je da je najčešće riječ o ozljedama ruku, nogu i leđa.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić razrješio je danas dužnosti sve članove Operativnog stožera zimske službe za 2012./2013. na čijem je čelu bio Mio Bezer, te imenovao nove članove Stožera kojem je od danas i formalno na čelu. Bandićev zamjenik u Stožeru je Davor Jelavić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, umjesto Tomislava Mališa. Umjesto dosadašnjih 12, Stožer od danas ima ukupno 40 članova, a u njega su imenovani pročelnici svih Ureda u sastavu zagrebačke Gradske uprave, predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga, voditelji svih podružnica Zagrebačkog holdinga, direktor trgovačkog društva Arena Zagreb, predsjednik uprave Gradske plinare Zagreb, Gradske plinare Zagreb Opskrba, direktor Elektre Zagreb (HEP Operator distribucijskog sustava), direktor HEP Toplinarstva, načelnik Policijske uprave Zagrebačke, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Zagreba i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba.

ZAGREB - Poduzetnik Slaven Tintor posvjedočio je danas na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu i njegovoj bivšoj stranci da je pred izbore 2007. u nekoliko navrata donirao HDZ-u ukupno 2 milijuna kuna u gotovini. Suprotno iskazu u istrazi, u kojoj je rekao da je novac predao optuženom Ratku Mačeku, svjedok je danas ustvrdio da je novac predao u središnjici stranke gdje su uz Ratka Mačeka bili bivši ravnatelj Carinske uprave Mladen Barišić i glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak. Ispričao je da je novac u običnoj vrećici ostavio na stolu da pritom ništa nije potpisao i da ne zna tko ga je uzeo. Svjedok se prisjetio da ga je Jarnjak 2008. pozvao na sastanak na temu njegovih donacija na kojem su bili Maček i Barišić a na kojem ga je Jarnjak pitao o 2 milijuna eura. Dodao je da on o tom iznosu ništa nije znao i da je to rekao Jarnjaku.

SPLIT - Muškarac (42) iz Trogira, koji je nakon kriminalističke istrage uz kaznenu prijavu za poticanje na terorizam u ponedjeljak navečer priveden pritvorskome nadzorniku, čeka da ga, najvjerojatnije tijekom dana, na Županijskome sudu u Splitu ispita sudac istražitelj. Neslužbeno se doznaje da je riječ o Damiru Mamiću, pravniku zaposlenom u Brodotrogiru i samoprozvanome "komandiru Šamilu". Policija je danas priopćila da je sinoć završila kriminalističku istragu nad 42-godišnjakom zbog osnovane sumnje da je 11. siječnja na svojemu Facebook profilu i Facebook grupi postavio videozapis kojim je javno pozivao građane na terorističke akcije. Nakon toga, zasad nepoznata osoba tu je snimku postavila i na internetsku stranicu You Tubea, priopćila je splitska policija. Muškarac, kojemu policija ne otkriva identitet i godine, u svojoj je osmominutnoj videoporuci, snimljenoj u sobi, preuzeo odgovornost za eksplozije u Zagrebu te je svoj video nazvao "Komunisti u Hrvatskoj priznali terorističke napade u Zagrebu".

ZAGREB - Udruga za zaštitu okoliša "Zelena akcija" predstavila je danas regionalni projekt "Zagovaranje održive energetike i upravljanja prirodnim resursima" financiran iz IPA programa EU-a kojem je cilj jačanje utjecaja nevladinog sektora na politike energetike i transporta i upravljanja prirodnim resursima. "Cilj projekta je jačanje utjecaja nevladinog sektora na politike energetike i transporta i upravljanja prirodnim resursima u zemljama zapadnog Balkana i Turske te povezivanja s europskim mrežema i organizacijama na području zaštite okoliša", rekla je voditeljica Programa zaštite prirodnih resursa Zelene akcije i predsjednica Friends of the Earth International Jagoda Munić. Dodala je da je projekt dobiven na međunarodnom natječaju na koji je prijavljeno više od 180 projekata te pokazuje da organizacije iz regije mogu konkurirati europskima.

OSIJEK - Skupom na glavnome osječkom Trgu Ante Starčevića proslavljena je u organizaciji Savjeta za branitelje osječkoga i osječko-baranjskoga HDZ-a obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske 15. siječnja 1992. Predsjednik Savjeta za branitelje osječkoga HDZ-a umirovljeni general Mladen Mikolčević rekao je novinarima kako je taj datum bio posebno važan upravo za Osijek, koji je agresor mjesecima napadao i granatirao i koji je podnio golemu žrtvu u Domovinskom ratu. "Zato Osijek nikad neće biti Osek, kao što ne želimo da to ćirilicom bude Vukovar jer, poštujući sve što je Ustavom i zakonima zajamčeno svim građanima Republike Hrvatske, za neke stvari jednostavno nije vrijeme", poručio je Mikolčević. Ocijenio je kako i pripadnici srpske nacionalne manjine trebaju biti korektni i shvatiti da nije vrijeme za provedbu nekih zakonskih odredaba te da bi za uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru bilo dobro uvesti moratorij na određeno vrijeme.

ZAGREB - Noć muzeja, tijekom koje će 25. siječnja posjet u više od 200 hrvatskih muzeja i galerija biti besplatan, simbolički počinje otvorenjem prve faze stalnog postava Gradskog muzeja Vukovar - Svečane dvorane i ambijentalnih prostora u obnovljenom Dvorcu Eltz. Programi Noći muzeja održavat će se od 18 sati do sat iza ponoći, a u stotinu gradova i mjesta upravo su u tijeku završne pripreme kako bi se dosegao, a možda i nadmašio prošlogodišnji rekord od 325 tisuća posjetitelja, izvijestio je organizator, Hrvatsko muzejsko društvo. Kao središnji događaj ovogodišnje manifestacije najavljeno je otvorenje prve faze stalnog postava vukovarskog muzeja u dvorcu Eltz, koji je tijekom Domovinskog rata pretrpio velika oštećenja. Tada su stradale i zbirke koje su se u njemu čuvale, dio ih je potpuno uništen, dio je nepovratno nestao, a dio je odvezen u Srbiju te je 2001. nakon dugogodišnjeg truda vraćen u Vukovar.

ZAGREB - U Satiričkom kazalištu Kerempuh sutra će se održati jubilarna, pedeseta izvedba predstave "Krletka" Jeana Poireta u režiji Krešimira Dolenčića. Komedija jednoga od najslavnijih francuskih dramatičara premijerno je u Kerempuhu izvedena 10. ožujka prošle godine, a dosad ju je pogledalo više od 25 tisuća gledatelja. "Krletka" spada u vrhunce žanra bulevarske komedije i nudi intrigantan zaplet, brojne zabune i slikovite karaktere, a govori o sinu homoseksualnog para koji svoje očeve upoznaje s konzervativnim roditeljima buduće supruge. Njegova želja da ih predstavi kao normalnu obitelj dovodi do neizbježnih i smiješnih situacija koje razotkrivaju licemjerje, dvostrukost morala, ali i istinsku ljubav. Francuski glumac, redatelj, producent, dramatičar i scenarist Jean Poiret (1926.-1992.) napisao je petnaestak djela od kojih je "Krletka" najpoznatija. Praizvedena je u Parizu 1973. i doživjela je više od dvije tisuće izvedbi, a sam pisac igrao je glavnu ulogu.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙