FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: smar
ZAGREB, 11. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Policija još obavlja očevid na mjestu eksplozije na Aleji Bologna i na obližnjoj pruzi pa, iako je automobilski promet Alejom Bologne uspostavljen, policija u nju ne pušta pješake tako da niti novinari ne mogu prići mjestu očevida. U 11,45 sati otvorena je i dionica pruge Zagreb Zapadni kolodvor - kolodvor Zaprešić koja je noćas u 0,35 sati bila zatvorena zbog očevida oko mjesta eksplozije u Aleji Bologne. Iako su građani javljali da su čuli više eksplozija, policija je za sad utvrdila da je eksplodirala samo jedna nepoznata naprava. U policiji napominju da eksplozije imaju eho te da se po gradu još uvijek čuju i petarde. U eksploziji na autobusnoj stanici u Aleji Bologne preko puta Gospodske ulice ozlijeđena je jedna osoba i to, prema informacijama kojima raspolaže policija, lakše. Materijalna šteta za sad nije utvrđena. Policija je fiksirala i izuzela određeni broj materijalnih tragova koji idu na vještačenje u Centar za forenzička vještačenja "Ivan Vučetić", a traži i bijeli automobil za koje je dobila više dojava da je noćas prolazio blizu mjesta eksplozije.

ZAGREB - Načelnik zagrebačke policije Goran Burušić izjavio je danas da ne može reći povezuje li se s noćašnjom detonacijom eksplozivne naprave na raskrižju Aleje Bologne i Gospodske ulice 54-godišnji muškarac koji je pritom ozlijeđen. Burušić je kazao da se ne može govoriti u kojem se svojstvu ta osoba našla na mjestu tog događaja i kako je ozlijeđen, no potvrdio je da je riječ o lakšim ozljedama. Prema njegovim riječima policija ne isključuje mogućnost da je noćašnja eksplozija povezana s eksplozijom od prije dva dana kada je vlak na desetom koridoru također u blizini Aleje Bologne u Podsusedu naletio na eksplozivnu napravu, ali isključuje mogućnost terorističkog čina. Novinarima je objasnio da policija isključuje tu mogućnost jer za to treba biti ispunjeno puno uvjeta. "U ovom slučaju smatramo da se ne radi o terorizmu", zaključio je Burušić. Načelnik zagrebačke policije odbacio je nagađanja da je pronađeno više eksplozivnih naprava kao i da je tijekom noći bilo više eksplozija. Ispričao je također da je policija tijekom noći dobila nekoliko informacija o bijelom automobilu ali se za sada, kaže Burušić, ne zna zbog čega se taj automobil našao na tom prostoru. "Mi smo poduzeli noćas aktivnosti u smislu tog bijelog automobila pa ćemo vidjeti što će se dogoditi", kazao je Burušić.

ZAGREB - Načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić rekao je danas da policija i državno odvjetništvo za sad ocjenjuju da u noćašnjoj eksploziji u Aleji Bologne i eksploziji kojom je oštećena pruga kod Podsuseda prije dva dana nema elemenata koji bi ih kvalificirali kao kazneno djelo terorizma i da ih za sada smatraju djelima protiv opće sigurnosti. Obje eksplozije imale su za posljedicu uznemirenje javnosti i dovođenje u opasnost života građana, kao i oštećenje imovine tj. pruge, i ta tri elementa upućuju na zaključak da je riječ o ozbiljnim posljedicama i ozbiljnim deliktima. Za sada je to još uvijek u krugu delikta protiv opće sigurnosti, rekao je Bijelić danas u emisiji Hrvatskog radija Poligraf. Za kazneno djelo terorizma nedostaje niz elemenata jer to tzv. složeno kazneno djelo gdje osim posljedica moramo imati vrlo jasnu naznaku motiva. Naime, terorizam karakterizira jak intenzitet zastrašivanja i jasna poruka državi, rekao je Bijelić.

ZAGREB - Zagrebačka policija utvrdila je da kutija koju su zaposlenici javne garaže na Tuškancu našli nije nikakva sumnjiva naprava, izvijestila je zagrebačka Policijska uprava. Pregledom je utvrđeno da se ne radi ni o kakvoj sumnjivoj napravi i promet je pušten, kaže se u priopćenju PUZ-a. Zbog dojave da je pred zagrebačkom javnom garažom na Tuškancu "sumnjiv predmet" policija je poslala pirotehničare i oko 11,30 sati blokirala to područje i obustavila promet oko garaže.

ZAGREB - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović najavio je u razgovoru za Hinu da će u siječnju pred Vladu RH doći novi zakon o zaštiti prirode, u veljači novi zakon o zaštiti okoliša, a zatim i novi zakon o otpadu. Kad je riječ o novom zakonu o zaštiti prirode, ministar Zmajlović istaknuo je kako je najvažnije da njime svoje zakonodavstvo u zaštiti prirode usklađujemo s pravnom stečevinom EU-a. U taj zakon su transponirane odredbe pojedinih direktiva EU-a, kao što su direktiva o pticama, staništima i druge, a druga važna točka je integracija naše ekološke mreže u NATURU 2000, ekološku mrežu Europske unije koja obuhvaća područja važna za očuvanje ugroženih vrsta biljaka i životinja i stanišnih tipova, s osnovnim ciljem zaštite bioraznolikosti za buduće naraštaje, istaknuo je. Dodao je da će tu biti veliki izazovi i za Državni zavod za zaštitu prirode, koji će morati upravljati tim područjima europske ekološke mreže. "Novi zakon o zaštiti prirode će također ostaviti okvir i mogućnost da se unaprijedi način upravljanja zaštićenim područjima - nacionalnim parkovima i parkovima prirode, a odluka o modelu, koji ne isključuje nacionalnu parkovnu agenciju, donijet će se nakon što se izradi stručna podloga jer želimo biti sigurni da je novi model upravljanja bolji i efikasniji", istaknuo je ministar Zmajlović. "Ne želimo prejudicirati model upravljanja zaštićenim područjima u Hrvatskoj, no ostavljen je prostor da se nakon izrade stručne studije, to jest podloge, uredbom Vlade RH osnuje jedna nova agencija, ustanova koja će njima upravljati. To može biti jedna krovna agencija koja će upravljati svim zaštićenim područjima, ili da se pojedine javne ustanove ujedine, dakle - da imamo manji broj ustanova, a ne kao dosad njih osam (nacionalni parkovi) plus 11 (parkovi prirode)", izjavio je ministar Zmajlović.

PULA - Istarski demokratski sabor (IDS) i Hrvatska narodna stranka (HNS) potpisali su danas u Puli sporazum o suradnji na idućim lokalnim i regionalnim izborima za Županijsku skupštinu i za Grad Pulu, u nazočnosti Valtera Flega, IDS-ovog kandidata za istarskog župana kojega podupiru. Sporazum su potpisali glavni tajnik IDS-a Tedi Chiavalon i predsjednik županijske organizacije HNS-a Veljko Ivančić, a sva trojica su ocijenili kako je taj sporazum logičan slijed i nastavak dugogodišnje uspješne suradnje dviju parlamentarnih liberalnih stranaka. Chiavalon je kazao kako će IDS u idućih nekoliko tjedana potpisati još nekoliko sporazuma najavljujući tako suradnju prvenstveno s Talijanskom unijom ali i s drugim nacionalnim manjinama u Istri. Ivančić je kazao kako su u HNS-u uvjereni u operativnu sposobnost IDS-ovog kandidata za župana Valtera Flega koji je, kako je rekao, staložena osoba koja "u najtežim trenucima neće izazivati konfliktne situacije". "Došlo je vrijeme kada su nečije populističke retorike premašene i kada su nam potrebni političari koji će ponuditi prije svega razum, a ne emocije," kazao je Ivančić dodavši kako su pred Istarskom županijom budući projekti o kojima će ovisiti budućnost razvoja Istre. Flego je rekao kako je HNS je mogao birati između dvije opcije, "jedne moderne konstruktivne opcije s projektima i programima i druge destruktivne bez konkretnih programa za razvoj Istre," izrazivši zadovoljstvo što je HNS u konačnici odabrao opciju koja nudi projekte i programa za ravoj Istre. Na pitanje kako u IDS-u komentiraju potporu HSU-a kandidatu za župana Damiru Kajinu, glavni tajnik stranke Tedi Chiavalon kazao je kako svaka stranka ima pravo birati svoje partnere premda, kako je rekao "raspolaže informacijom da HSU nije jedinstven u tom stavu s obzirom na to da porečke, labinske i pazinske podružnice nisu za takvu odluku". "Očito je došlo je do pucanja organizacije kao u slučaju SDP-a," rekao je Chiavalon.

SPLIT - Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Splita Vjekoslav Ivanišević rekao je danas da će - bude li izabran za gradonačelnika - sve odluke donositi transparentno i u skladu s Gradskim vijećem te je istaknuo da je Splitu potrebno razdoblje "smiraja i čišćenja". "Ako postanem gradonačelnik, obećavam da će cijela struktura koja je potpora gradonačelniku i gradski vijećnici, koji su često puta imali ulogu konfrontirati se do neprihvatljivih razmjera, ubuduće imati širom otvorene ruke za svoje djelovanje, puno uvažavanje, toleranciju i razumijevanje. Nadam se da ubuduće nijedan vijećnik splitskoga Gradskog vijeća neće napuštati sjednice tog tijela", rekao je danas Vjekoslav Ivanišević na konferenciji za novinare splitskoga HDZ-a na kojoj je predstavljen kao kandidat te stranke na lokalnim izborima. Poručio je kako nudi mir i konsolidaciju stanja u Splitu te dobru volju, toleranciju i srpljenje. "Međutim, očekujem, a naš mediteranski duh tomu nije baš blizak, da slušamo jedni druge i da dijalog uistinu bude dijalog", rekao je Ivanišević. Na pitanje strahuje li da će, postane li gradonačelnik, kao arhitekt po struci 'namještati' poslove u Splitu, Ivanišević je odgovorio: "Neću namještati, podilaziti i kombinirati, nego ću planirati grad, a tko će se naći u tim planovima, ovisi o njegovoj osobnoj sposobnosti."

ZAGREB - Nadriliječnik iz okolice Slatine kazneno je prijavljen jer je pacijentici prilikom tretmana slomio ruku i time joj nanio teške tjelesne ozlijede, doznaje se u virovitičko-podravskoj policiji. U policiji kažu da je prijavljeni 56-godišnji samouki liječnik, bez ikakve naobrazbe, pa ni diplome, koji je duže vrijeme primao pacijente i za uzvrat uzimao novac ili darove. "Tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja i uvida u liječničku dokumentaciju, utvrđeno je da je 56-godišnjak sa šireg područja Slatine 20. srpnja 2012. u svojoj obiteljskoj kući kao nadriliječnik prilikom tretmana, 52-godišnjoj pacijentici sa područaj Čepina, slomio ruku u predjelu ramena, nakon čega je završila u bolnici, a što je vidljivo i iz liječničke dokumentacije", navodi se u službenom izvješću. Osim za nadriliječništvo prijava protiv 56-godišnjaka je zbog slomljene ruke podnesena prijava i za nanošenje teških ozlijeda pa mu, okoliko bude osuđen prijeti kazna i do pet godina zatvora.

(Hina) xsmar yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙