FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 9. siječnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša najavio je u utorak kako će od vodstva svoje Slovenske demokratske stranke (SDS) tražiti da se u srijedu na tajnom glasovanju izjasni smatra li da bi trebao odstupiti s mjesta predsjednika SDS-a, a ako bi mu stranka uskratila povjerenje odstupio bi i s mjesta premijera. Janša je Slovenskoj televiziji rekao da će tako postupiti zbog nalaza protukorupcijske komisije koja je ustvrdila kako Janša nije mogao pojasniti raskorak u stanju svoje stvarne imovine i financijskih računa i stanja koje je kao političar prijavio komisiji prema odredbama zakona o suzbijanju korupcije i integritetu javnih službenika. Neke od tvrdnji koje je komisija iznijela u svom izvješću Janša je nazvao "manipulativnim" dodavši kako se radi o pokušaju diskreditacije i njegove političke likvidacije.

LONDON - Velika Britanija će srijedu i četvrtak biti domaćin sastanka međunarodnih stručnjaka i predstavnika sirijske oporbe na kojem će se razgovarati o razdoblju koje će uslijediti nakon "neminovnog" odlaska sirijskog predstavnika Bašara al Asada s vlasti, priopćio je u utorak Foreign Office. "Cilj je planiranje političke tranzicije u Siriji", rekao je britanski ministar vanjskih poslova William Hague na twitteru. "Asadov odlazak s vlasti je neminovan. Od životne je važnosti da međunarodna zajednica planira unaprijed za dan poslije (Asada) u Siriji", dodao je on. Skup nije otvoren za javnost a sudionici će po završetku skupa izdati priopćenje. U sukobu u Siriji je od početka ustanka u ožujku 2011. život izgubilo više od 60.000 osoba, objavio je UN.

WASHINGTON - Administracija američkog predsjednika Baracka Obame ne isključuje mogućnost da nakon 2014. godine u Afganistanu više ne bude američkih vojnika, rekli su u utorak dužnosnici Bijele kuće dan uoči posjeta afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija. "To je opcija koju bi mogli razmotriti", rekao je zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes upitan razmatra li administracija i takvu mogućnost u promišljanjima o tome kolike bi bile velike snage koje će ostati nakon završetka borbene misije u Afganistanu 2014. godine. Američki dužnosnici privatno su govorili o tome da bi na terenu ostalo od 3000 do 9000 vojnika s neborbenim zadaćama ali Rhodes je rekao da će proći mjeseci prije nego što se usvoji konačna odluka o tome.

CARACAS - Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez neće položiti prisegu u četvrtak 10. siječnja, kao što je predviđeno ustavom, učinit će to kasnije pred Vrhovnim sudom, objavio je u utorak predsjednik skupštine Disodado Cabello. Chavez, hospitaliziran od 10. prosinca na Kubi, tražio je da se po preporuci njegovog liječničkog tima objavi da se postoperativni proces oporavka mora produžiti do iza 10. siječnja, te se zato ne može tog dana doći pred skupštinu na prisegu, izjavio je Cabello zastupnicima. Prema članku 231 ustava "polaganje prisege će se odvijati kasnije pred sudom", dodao je Cabello. Šef venezuelske oporbe Henrique Capriles tražio je u utorak od Vrhovnog suda da se izjasni o mogućoj institucionalnoj krizi ako predsjednik Hugo Chavez ne dođe u četvrtak na polaganje prisege. Capriles tvrdi da 10. siječnja završava jedan predsjednički mandat i počinje drugi, te u slučaju da predsjednik ne prisegne, on prestaje obnašati tu dužnost.

WASHINGTON - Sjedinjene Države u utorak su zaželjele brz oporavak venezuelanskom predsjedniku Hugu Chavezu koji bi trebao položiti prisegu 10. siječnja za novi mandat. "Zabrinuti smo za njegovo zdravlje, kao što bismo bili za svakoga tko boluje kao on i želimo mu brz oporavak", rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland čija zemlja s Caracasom ima vrlo napete odnose. U utorak se nastavilo odmjeravanje snaga između vlade, koja se zalaže za odgodu prisege u listopadu ponovno izabranog predsjednika koji je hospitaliziran od 10. prosinca na Kubi i oporbe kao je tražila od Vrhovnog suda da se izjasni kako bi se izbjegla institucionalna kriza. Nuland je prošlog tjedna rekla da se Washington neće uplitati u moguću političku tranziciju u Venezueli i dodala da su SAD uspostavile veze s Venezuelancima svih političkih uvjerenja.

(Hina) xsb ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙