FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 2. siječnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

PEKING - Američki sporazum o povećanju poreza, koji je postignut u posljednji trenutak, riješio je jedan problem, ali se najveće gospodarstvo na svijetu sada mora uhvatiti u koštac s proračunskim deficitom koji ne prijeti "fisklanom liticom" nego "fiskalnim ponorom", objavila je u srijedu kineska državna novinska agencija Xinhua. Xinhua piše u komentaru, objavljenom na engleskom jeziku na njezinoj internetskoj stranici, da je SAD dominantna ekonomska sila, ali da se američki političari izgleda nisu skloni pozabaviti ukupnim dugom koji iznosi oko 16 bilijuna dolara. "U demokraciji kao što je SAD, porast poreza i rezanje troškova, točna doza lijeka potrebna za izlječenje njezine bolesti kroničnog duga, već se dugo pokazuje jako nepopularnom među biračima", navodi Xinhua.

BEJRUT -Pobunjenici protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada u srijedu su pješačkim oružjem i minobacačima otvorili vatru na helikoptere prizemljene u zrakoplovnoj bazi pokraj autoceste koja vodi iz Damaska prema Alepu. Sirijski opservatorij za ljudska prava javio je da su pripadnici Al Nusra fronte i Brigada Ahrar al Šama u sjeverozapadnoj pokrajini Idlibu napali zrakoplovu bazu Aflis. Mediji pod kontrolom sirijskog režima nisu ništa javili o borbama. Pobunjeničke snage kontroliraju dio pokrajina na istoku i sjeveru zemlje te određena predgrađa glavnog grada ali ne mogu se obraniti od napada Asadovih zračnih snaga koje svakodnevno bombardiraju i raketiraju njihove položaje. Najmanje 45.000 ljudi je poginulo od ožujka 2011. godine kad je počela pobuna protiv sirijskog režima.

NEW DELHI - Silovatelji mlade studentice u autobusu u New Delhiju, preminule u subotu, pokušali su je pregaziti nakon napada, izvijestio je u srijedu indijski tisak citirajući izvješće policije. Dečko studentice, pretučen željeznom šipkom i bačen iz autobusa nakon višestrukog silovanja mlade žene, uspio ju je na vrijeme maknuti izvan dosega autobusa kojim su je silovatelji spremali pregaziti, prema izvješću od 1000 stranica policije koje bi trebalo biti podneseno pravosuđu u četvrtak. Uhićeno je šest osoba. Odvjetnici sa suda u New Delhiju koji treba suditi optuženima najavili su u srijedu da će odbiti braniti šestero osumnjičenika. Ako se osumnjičene proglasi krivima prijeti im smrtna kazna, rekao je u utorak ministar unutarnjih poslova Sushilkumar Shinde.

CARACAS - Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez svjestan je težine svoje postoperativne situacije, kazao je u utorak njegov zamjenik i imenovani nasljednik Nicolas Maduro koji je nastojao demantirati alarmantne glasine dva dana nakon što je utvrđeno pogoršanje njegova zdravlja. Hospitaliziran već tri tjedna na Kubi gdje je četvrti put operiran od karcinoma, predsjednik je "svjestan složenosti svojeg stanja", kazao je Maduro iz Havane u razgovoru za venezuelansku tv postaju Telesur. "Uspio sam ga vidjeti dvaput, razgovarati s njim. Stisnuo sam mu desnicu a potom me zagrlio divovskom snagom", ispričao je on, suzdržan glede zdravstvenog stanja predsjednika koji bi trebao položiti prisegu za novi mandat 10. siječnja.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙