FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 30. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 21 sat

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da bi teško bilo zamisliti uspješan susret sa predsjednikom Srbije nakon najnovijih izjava Tomislava Nikolića. "Teško je zamisliti da bi u ozračju takvih izjava susret dvojice predsjednika bio uspješan. Mi ćemo se susresti kad budemo sigurni da možemo poslati neku pozitivnu poruku", rekao je hrvatski predsjednik u nedjeljnoj emisiji HTV-a "Tema dana". Nikolić je u izjavi agenciji Tanjug rekao da Hrvatska i BiH u vrhu države imaju ljude koji ne žele suradnju sa Srbijom. Govoreći o Sloveniji i najavama blokade hrvatskog ulaska u EU Josipović je izrazio nadu da će novoizabrani predsjednik Borut Pahor među prvim posjetima inozemstvu obići i Hrvatsku i da će tom prigodom s njim razgovarati o problemu Ljubljanske banke. Hrvatski predsjednik je ocijenio da stanje kriza u EU nije rezultat slabosti same unije već slabosti nacionalnih gospodarstava a da je na radu i predanosti hrvatskih građana kako ćemo iskoristiti prilike koje nam se pružaju ulaskom u EU.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju je izjavio da je pokolj u školi u Newtownu bio najgori dan njegova predsjedništva i izrazio je nadu da će uspjeti osigurati usvajanje novih mjera za kontrolu osobnog naoružanja te skepsu prema prijedlogu Nacionalne udruge za vatreno oružje (NRA) o uvođenju naoružanih čuvara u školama. Obama je potpredsjednika Joea Bidena zadužio da se odmah na početku 2013. sa skupinom dužnosnika angažira na ovome problemu, potaknut pokoljem počinjenim ovog mjeseca u osnovnoj školi u gradu Newtownu u Connecticutu, kada je naoružani ubojica usmrtio 20 učenika škole i šest učitelja. Utjecajni lobisti iz NRA smatraju da bi dobar odgovor na potencijalne oružane napade na škole bilo uvođenje naoružanih čuvara u njima.

PRIŠTINA - Kosovski premijer Hashim Thaci izjavio je u nedjelju da se na sljedećim izborima neće kandidirati na tu dužnost, ali da njegova Demokratska stranka Kosova (DPK) i dalje namjerava vladati Kosovom, prenose kosovski mediji. "Sigurno je da će DPK pobijediti i na sljedećim izborima, ali je sigurno i da se ja neću kandidrati za premijera", kazao je Thaci. Nije naveo razloge za takvu odluku. Redovni parlamentarni izbori na Kosovu trebali bi se održati 2014. godine. Thaci je izrazio nadu da će članica buduće vladajuće koalicije biti i Savez za budućnost Kosova (AAK) bivšeg premijera Ramusha Haradinaja, nedavno i u ponovljenom suđenju pred ICTY-jem oslobođenog za ratne zločine nad Srbima, ali je naglasio da njegova stranka neće nikome prepustiti mjesto premijera, kako se nagađalo u kosovskim medijima.

MOSKVA - Rusija je uputila jedan svoj ratni brod iz Crnog mora prema Siriji gdje će se pridružiti drugim ruskim brodovima u očekivanju moguće evakuacije ruskih državljana iz Sirije, objavile su u nedjelju ruske novinske agencije pozivajući se na visoke vojne izvore. Desantni brod Novočerkask, na kojem je ukrcana jedna postrojba pomorskog pješaštva, isplovio je prema sirijskoj luci Tartusu oko 220 kilometara sjeveroistočno od Damaska i tamo se očekuje u prvoj polovici siječnja, rekli su vojni izvori. U Tartusu postoji ruska baza prema sporazumu koji je Sirija 1971. godine sklopila s tadašnjim SSSR-om. Tijekom 21 mjeseca sukoba u Siriji je u sukobima oporbe i vlasti predsjednika Bašara el-Asada poginulo više od 44.000 ljudi.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙