FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 27. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

TOKIO

Novi japanski ministar industrije Toshmitsu Motegi rekao je u četvrtak da će vlada pokrenuti atomske reaktore koje je neovisno povjerenstvo za nuklearnu regulaciju ocijenilo sigurnima, sukladno stajalištu premijera Shinza Abea. Motegi je također obećao da će maksimalno biti korištene obnovljive energije kao i maksimalne uštede prirodnih izvora. Reaktori će biti pokrenuti kada neovisne instance regulacije na temelju znanstvenih saznanja utvrde sigurnosno stanje, objasnio je ministar nove vlade desnog centra na konferenciji za novinare. Kada ta instance ocijene da je neki reaktor siguran, vlada će odlučiti o njegovu pokretanju i za to preuzeti odgovornosti, dodao je. U vezi nastavka gradnje reaktora, odluka će biti donesena na temelju studija o sigurnosti.

JERUZALEM

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nedavno se u Amanu sastao s jordanskim kraljem Abdulahom II. na razgovorima o stanju u Siriji, prenio je u četvrtak izraelski radio. Taj radio se pozvao na službene izvore ne preciziravši datum susreta. Netanyahu je sa jordanskim kraljem govorio o problemima kemijskog naoružanja režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Jedan dužnosnik izraelske vlade nije ni demantirao ni potvrdio tu informaciju. Izrael i Jordan dijele puno zajedničkih interesa i zabrinjava ih pogoršanje stanja u Siriji, potvrdio je u četvrtak ujutro na radiju izraelski ministar strateških pitanja Mashe Yaalon, ali nije potvrdio susret Netanyahu-Abdulah II. Izraelski čelnici su više puta izrazili strahovanja izazvana velikim zalihama kemijskog naoružanja u Siriji, kojom bjesni građanski rat u kojem je u 21 mjesec poginulo više od 45.000 ljudi.

MOSKVA

Zamjenik muftije Sjeverne Osetije ubijen je vatrenim oružjem u noći između srijede i četvrtka, izvijestila je agencija Ria Novosti pozivajući se na snage reda i muftiju te republike ruskog Kavkaza. Muftija Kađi-Murat Gatsaov je rekao da je u njegovog zamjenika Ibragima Dudarova ispaljeno pet metaka. Ubojstvo je počinjeno oko 23 sata po mjesnom vremenu na cesti prema Vladikavkazu, regionalnoj prijestolnici, navelo je istražno povjerenstvo te male republike nedaleko Čečenije. Sjevernu Osetiju uglavnom tradicionalno nastanjuju kršćani provoslavci, ali i inguška, muslimanska manjina. Atentati, eksplozije i napadi na dužnosnike snaga reda, ali i dužnosnike usmjerenog islama i upravnog i administrativnog tijela gotovo su svakodnevni u Sjevernom Zakavkazju.

AUSTIN

Bivši američki predsjednik George Bush stariji (88) nalazi se na odjelu intenzivne njege bolnice u Houstonu, te je u "čuvanom stanju", izjavio je obiteljski glasnogovornik Jim McGrath. "Predsjednik je u svjesnom stanju i komunicira s liječničkim osobljem, te je okružen obitelji", objavio je McGrath u priopćenju za javnost dodavši kako je Bush stariji prebačen na odjel intenzivne njege još u nedjelju. Bush je prvotno hospitaliziran 7. studenoga zbog bronhitisa i pušten je iz bolnice 19. studenoga, ali je nakon četiri dana ponovno primljen u bolnicu jer mu se pogoršao kašalj. Bush stariji je dužnost američkog predsjednika obnašao od 1989. do 1993. godine, a prethodno je osam godina bio potpredsjednik u vrijeme predsjednikovanja Ronalda Reagana.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙