FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 27. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

JOHANNESBURG - Bivši južnoafrički predsjednik i ikona borbe protiv aparthejda Nelson Mandela pušten je u srijedu iz bolnice u kojoj se gotovo tri tjedna liječio od plućne infekcije i žučnih kamenaca, objavilo je južnoafričko predsjedništvo. "Pušten je na kućnu njegu u svoj dom u Johannesburgu, gdje će ostati dok se potpuno ne oporavi. I dalje tražimo poštovanje privatnosti kako bi Mandela imao najbolje moguće uvjete za oporavak", navodi se u priopćenju iz ureda južnoafričkog predsjednika Jacoba Zume. Mandela (94) krhka je zdravlja zbog poznih godina, a problema s plućima ima još otkako je u zatvoru obolio od tuberkuloze. Ovo je bio njegov najduži boravak u bolnici od 1990. godine.

AUSTIN - Bivši američki predsjednik George Bush stariji (88) nalazi se na odjelu intenzivne njege bolnice u Houstonu, te je u "čuvanom stanju", izjavio je obiteljski glasnogovornik Jim McGrath.

"Predsjednik je u svjesnom stanju i komunicira s liječničkim osobljem, te je okružen obitelji", objavio je McGrath u priopćenju za javnost dodavši kako je Bush stariji prebačen na odjel intenzivne njege još u nedjelju.

Bush je prvotno hospitaliziran 7. studenoga zbog bronhitisa i pušten je iz bolnice 19. studenoga, ali je nakon četiri dana ponovno primljen u bolnicu jer mu se pogoršao kašalj. Bush stariji je dužnost američkog predsjednika obnašao od 1989. do 1993. godine, a prethodno je osam godina bio potpredsjednik u vrijeme predsjednikovanja Ronalda Reagana.

KAIRO - Egipatski predsjednik Mohamed Mursi u srijedu je potpisao novi ustav koji su oblikovali njegovi islamistički saveznici, a svi ostali osporili, i rekao kako će pomoću toga dokumenta brže završiti politička previranja, a on će se moći usredotočiti na spašavanje gospodarstva. Novi ustav, a liberalna oporba tvrdi da je on izdaja egipatske revolucije 2011., podijelio je najbrojniju državu arapskoga svijeta i doveo do brojnih nasilnih prosvjeda po ulicama. U prvome govoru od prihvaćanja novog ustava, Mursi je zemlji od 84 milijuna stanovnika poručio kako je vrijeme da sve političke snage na stranu stave svoje političke razlike i počnu surađivati kako bi se ostvarila stabilnost. "Dat ću sve od sebe da zajedno s vama potaknem gospodarstvo pred kojim je golem izazov, ali i velike prilike za rast", rekao je Mursi u govoru na televiziji.

CHICAGO - Veliko nevrijeme koje je na Božić zahvatilo SAD od Meksičkog zaljeva do Velikih jezera i u kojemu je život, prema zadnjim podacima izgubilo šest osoba, u srijedu se polagano kreće prema New Yorku, prenose agencije. Najkritičnije je u središnjim i južnim dijelovima SAD-a. Meterološke službe upozoravaju vozače oprez na pri vožnji zbog snijega i zaleđenih cesta, a na području od države New York do države Maine prognostičari predviđaju do 46 cm snijega. Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenja o većim količinama snježnih nanosa i olujama za države Illinois, Indianu i Ohio te za sjeveroistočne dijelove zemlje. U zračnim lukama diljem sjeveroistoka zbog vremenskih nepogoda zrakoplovi uzlijeću i slijeću sa zakašnjenjima od više od sat vremena. Tornada su pogodila Alabamu, Mississippi, Teksas i Louisianu, a oluje i obilna kiša očekuju se od Virginije do Floride.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙