FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 29. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

NEW DELHI - Policija u New Delhiju pozvala je u subotu građane na mir i zatvorila je prilaz nekim četvrtima u središtu grada, nekoliko sati nakon smrti 23-godišnje studentice koju je 16. prosinca pretukla i silovala skupina muškaraca. U priopćenju objavljenom u subotu ujutro, načelnik policije Neeraj Kumar naredio je da se u gradu mora očuvati red nakon prosvjeda koji su popratili vijest o smrti djevojke i najavio je zatvaranje svih prilaza spomeniku India Gateu i deset postaja podzemne željeznice. Građani su u subotu ujutro počeli izlaziti na ulice Indije žaleći zbog smrti studentice čije je brutalno silovanje već bilo pokrenulo velike prosvjede. Policija je rekla da će mirne prosvjede dopustiti samo u nekim četvrtima a na ulicama su raspoređene stotine policajaca kako bi se spriječili izgredi.

WASHINGTON - Američki senat odobrio je 60,4 milijarde dolara pomoći za obnovu područja poharanih superolujom Sandy pošto je uspio poraziti napore republikanca da smanje taj iznos. Vođa demokratske većine u senatu Harry Reid pozvao je Zastupnički dom kojim dominiraju republikanci da brzo odobre taj zakonski prijedlog. Oba doma moraju se dogovoriti o tome do 2. siječnja kada se očekuje završetak rada sadašnjeg saziva Kongresa. Izgledi da paket pomoći bude odobren mogli bi ovisiti o tome hoće li se predsjednik Barack Obama i kongresni čelnici dogovoriti i izbjeći "fiskalnu liticu" kako se naziva povećanje poreza svima i oštro rezanje rashoda što bi automatski nastupilo 1. siječnja.

FUKUSHIMA - Japanski premijer Shinzo Abe posjetio je u subotu ujutro oštećenu nuklearnu centralu Fukushimu, samo tri dana nakon službenog preuzimanja dužnosti. Nakon prethodnika iz lijevog centra Naota Kana i Yoshihika Node, konzervativac Abe je treći predsjednik japanske vlade koji posjećuje nuklearnu centralu poharanu u razornom potresu i cunamiju 11. ožujka 2011. na sjeveroistoku Japana. Abe je u pratnji nekolicine novinara proveo u Fukushimi Daiichi (Fukushima 1) sat i pol, godinu dana nakon stabilizacije tog atomskog kompleksa čija su četiri od šest reaktora ozbiljno oštećena i ispustila su goleme količine radioaktivnih tvari u zrak, tlo i more. "Hvala svima. Nije vam lako, ali zahvaljujući vama radovi idu svome kraju", rekao je Abe u bazi iz koje radnici odlaze na posao u centralu.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙