FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 30. prosinca 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

KAIRO - Međunarodni posrednik za Siriju Lakhdar Brahimi rekao je u nedjelju u Kairu da ima prijedlog političkog rješenja sukoba koji bi mogla prihvatiti međunarodna zajednica. "Razgovarao sam o tom planu s Rusijom i Sirijom... Mislim da bi međunarodna zajednica mogla prihvatiti taj prijedlog", rekao je nakon susreta s glavnim tajnikom Arapske lige Nabilom al-Arabijem. Stanje u Siriji je "vrlo loše i svakim je danom sve gore", dodao je.

BERLIN - Glavni suparnik Angele Merkel na njemačkim parlamentarnim izborima 2013. socijal-demokrat Peer Steinbrueck izazvao je živu polemiku u Njemačkoj izjavivši da kancelarka koristi prednost što je žena te da posao kancelara nije "dovoljno plaćen". "Angela Merkel popularna je jer koristi prednost popularnosti među ženama", kazao je Steinbrueck u intervjuu objavljenom u nedjelju u Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungu. "Velik dio ženskog biračkog tijela cijeni način na koji se odavno afirmirala unutar stranke ali i izvan nje, u Europi. To nije moj nedostatak nego njezina prednost", kazao je on. Steinbrueck smatra s druge strane da posao kancelara nije dovoljno plaćen, s obzirom na to "što se od njega očekuje i u usporedbi s drugim manje odgovornim i puno bolje plaćenim poslovima". "Praktički svaki direktor štedionice u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji zarađuje više od kancelara", dodao je Steinbrueck. Njemački kancelar zarađuje približno 17.000 eura mjesečno.

DUBAI - Mali američki komercijalni zrakoplov nalazi se u Iranu već gotovo tri tjedna nakon što je prinudno sletio nedaleko od grada Ahvaza, izjavio je u nedjelju direktor zračne luke Mahmud Rasulinedžad, a prenijela je novinska agencija Mehr. Zrakoplov je bio prisiljen sletjeti zbog tehničkih problema, rekao je Rasulinedžad. "Nakon slijetanja posada je otputovala u zemlje oko Perzijskog zaljeva, a zrakoplov se trenutačno popravlja", kazao je. On nije rekao tko je vlasnik aviona, kamo je letio niti koje su nacionalnosti članovi posade. Po njegovim riječima, zrakoplov će uskoro biti spreman za povratak. Ahvaz se nalazi nedaleko od iranske granice s Irakom, na jugozapadu Irana. Ranije ovoga mjeseca Iran je priopćio da je zaplijenio američku bespilotnu letjelicu ScanEagle u svom zračnom prostoru, ali su američki dužnosnici to opovrgnuli.

JERUZALEM - Izraelski čelnik krajnje desnice Avigdor Lieberman optužen je u nedjelju za prijevaru i narušavanje povjerljivosti zbog čega je i dao ostavku na dužnost ministra vanjskih poslova prije dva tjedna, izjavili su pravosudni dužnosnici. Lieberman, koji je odbacio optužbe, i dalje je na čelu stranke Yisrael Beitenu koja je sastavila koaliciju s desničarskom strankom Likud premijera Benjamina Netanyahua pred parlamentarne izbore 22. siječnja. Izraelski dužnosnici su rekli da je protiv njega podignuta optužnica zbog nepravilnosti oko unaprijeđenja jednog izraelskog diplomata koji mu je prenio tajnu informaciju o policijskoj istrazi o njegovim aktivnostima. Lieberman, koji živi u židovskom naselju na okupiranoj Zapadnoj obali, izazvao je kontroverzu svojim dovođenjem u pitanje odanosti 1,5 milijuna izraelskih arapskih građana. Njegove izjave bile su osuđene kao rasističke, ali su mu također dale veliki broj glasača izvan njegove rusofone baze.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙