FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 26. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

TOKIO

Shinzo Abe izabran je u srijedu za japanskog premijera u obama domovima parlamenta, deset dana nakon velike pobjede njegove konzervativne Liberalno-demokratske stranke (LDP) na prijevremenim parlamentarnim izborima. Abe kojeg na diplomatskoj pozornici smatraju 'jastrebom', dobio je glasove 328 od 478 zastupnika u donjem domu i 107 od 234 zastupnika u senatu, što mu, drugi put u karijeri, omogućuje da preuzme vodstvo zemljom. Abe će dužnost preuzeti pošto ga službeno imenuje car Akihito. Shinzo Abe (58) se tako vraća za kormilo zemlje oslabljene višegodišnjom gospodarskom krizom i pogoršanjem svojih diplomatskih odnosa, napose s Kinom.

HOST

Najmanje troje Afganistanaca je poginulo u srijedu u napadu autobombom na veliku američku vojnu bazu na istoku Afganistana, rekli su čelnici. Glasnogovornik NATO-ovih snaga u Afganistanu (ISAF) Martin O'Donnell rekao je za agenciju France Presse da je meta tog napada, u kojemu je sedam osoba ranjeno, bila baza Chapman u Hostu, blizu pakistanske granice. "Nemamo nikakvih informacija o naravi eksplozije", rekao je O'Donnell dodajući da, po prvim saznanjima, nitko od vojnika koalicije nije stradao. Napad je počinio bombaš samoubojica u automobilu s eksplozivom koji se dignuo u zrak na ulazu u bazu, dodao je glasnogovornik afganistanskog ministarstva unutarnjih poslova Sedik Sediki. Načelnik policije u Hostu Abdul Kajum Bakizaj rekao je da su u napadu izgubili život "policajac koji je pregledavao automobil i dvoje civila koji su bili u blizini".

WASHINGTON

Sjedinjene Države i Europska unija pozvale su u utorak egipatskog predsjednika Muhameda Mursija na okončanje podjela i na dijalog, nakon što je egipatsko izborno povjerenstvo proglasilo službene rezultate referenduma o novom ustavu. "Demokratski izabran egipatski predsjednik Mursi treba hitno okončati podjele, izgraditi povjerenje i pružiti dodatnu podršku političkom procesu", naveo je u priopćenju glasnogovornik State Departmenta Patrick Ventrell. Čelnica europske diplomacije Catherine Ashton pozvala je Mursija da povrati povjerenje u demokraciju. "Pozivam sve strane na dijalog kako bi se postigao napredak prema demokraciji i posebno očekujem od predsjednika da djeluje u tom smjeru", kazala je u priopćenju.

KIJEV

Pet ljudi je poginulo u utorak u padu helikoptera ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova nedugo nakon polijetanja, objavilo je ministarstvo. Tri člana posade i dvojica inženjera poginuli su u padu helikoptera Mi-8 tijekom rutinskog leta u zračnoj luci Aleksandrija u regiji Kirovograda, kaže se u priopćenju ministarstva unutrašnjih poslova. Uzroci nesreće još nisu poznati i o njima se vodi istraga, dodaje se u priopćenju.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙