FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 8. siječnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

DUBLIN - Od goleme je važnosti za vjerodostojnost Europske unije da Hrvatska uđe 1. srpnja ove godine sukladno obvezi koju je preuzelo Europsko vijeće i stoga irsko predsjedništvo očekuje da će se ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora dovršiti na vrijeme, izjavila je u utorak u Dublinu irska ministrica za europske poslove Lucinda Creighton. "Postoji obveza koje je preuzelo Europsko vijeće o ulasku Hrvatske 1. srpnja 2013. godine. Mi to snažno podržavamo jer je to od goleme važnosti za EU i za vjerodostojnost Europskog vijeća", izjavila je ministrica Creigthon skupini bruxelleskih dopisnika koji su pozvani u Dublin u povodu preuzimanja rotirajućeg predsjedništva, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da Slovenija ne ratificira na vrijeme hrvatski pristupni ugovor zbog pitanja Ljubljanske banke. Hrvatski pristupni ugovor do sada je ratificiralo 20 zemalja članica. Postupak ratifikacije započet je u preostalih šest zemalja, jedino u Sloveniji još nije počeo.

LJUBLJANA - Američki veleposlanik u Sloveniji Joseph A. Mussomelli izjavio je u utorak na novogodišnjem domjenku s novinarima u Ljubljani kako SAD ne sudjeluje u pregovorima o Ljubljanskoj banci između Hrvatske i Slovenije. Ljubljanska je banka kompleksno pitanje, za čije je rješenje potrebno odgovorno djelovanje svih upletenih, rekao je američki veleposlanik. Po njegovim riječima, u tijeku su tihi pregovori o rješenju pitanja banke i njezinih hrvatskih štediša. U tim pregovorima SAD ne sudjeluje niti ima tu namjeru, rekao je Mussomeli. Ukoliko bi o tom pitanju bilo potrebno posredovanje treće strane, za tu bi zadaću bila primjerenija Europska unija, izjavio je Mussomeli, a prenosi slovenska novinska agencija STA.

BERLIN - Grčki premijer Antonis Samaras izjavio je u utorak u Berlinu, nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da Grčka čini "goleme napore" kako bi izišla iz krize. "Naša zemlja čini goleme napore koje prati velik broj žrtvi kako bi se vratila na dobar put", rekao je Samaras na zajedničkoj konferenciji za novinare s Merkel. "Pokušavamo ponovno biti vjerodostojni, kako prema narodima Europe tako i tržištima", dodao je. Merkel je izrazila zadovoljstvo što je imala priliku razmotriti s grčkim kolegom provedbu reformi u Grčkoj, kojima međunarodni zajmodavci uvjetuju financijsku pomoć. Eurozona je u prosincu deblokirala isplatu pomoći Ateni, nakon što je zemlja usvojila nove mjere štednje za ovu godinu.

BEOGRAD - Vodeća stranka vladajuće srbijanske koalicije, Srpska napredna stranka (SNS), odlučila je ove godine ipak ići na izvanredne parlamentarne izbore, tvrdi beogradski dnevnik "Blic" prognozirajući da bi sljedeći premijer mogao biti sadašnji potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić. Pozivajući se na neimenovane izbore bliske vladajućoj koaliciji, "Blic" navodi da su u optjecaju dva datuma za izvanredne izbore - travanj ili rujan 2013. godine, ali da će konačna odluka ovisiti o razvoju pregovora s Prištinom i EU. List spekulira da će "datum eventualnih izbora u Srbiji ovisiti o tome hoće li Bruxelles (Srbiji) dati datum za pregovore o članstvu", što bi moglo biti poznato prije ožujka, kada se očekuje novi sastanak čelnika EU.

JERUZALEM - Izraelska vlada u utorak se suzdržala od komentara na nominaciju bivšega senatora Chucka Hagela za novog američkog ministra obrane, iako se u SAD oko toga lome koplja zbog njegovih svojedobnih stajališta oko Irana i Izraela, ali se kritike na imenovanje nije suzdržao predsjednik Knessete Reuven Rivlin. "Imenovanje Hagela neće imati utjecaj samo na Izrael, nego na ukupnu stratešku ravnotežu u svijetu.. Teorija "sjajne izolacije", koju zastupa Hagel mijenja američku strategiju u svijetu", stoji u pisanoj Rivkinovoj izjavi u dijelu koji se vjerojatno odnosi na Hagelovu suzdržanost glede američkih vojnih intervencija u inozemstvu. Izvršna vlast, na čelu s premijerom Benjaminom Netanyahuom i ministrom obrane Ehudom Barakom, odlučila je ne očitovati se o najnovijem kadrovskom potezu američkog predsjednika Baracka Obame, iako su proteklih tjedana mnogi proizraelski čimbenici u SAD pribijali Hagela na stup srama.

JAMMU - Indija je optužila Pakistan da je poslao vojnike preko crte razgraničenja u utorak u Kašmiru, području oko koga se dvije zemlje spore, i rekla da su u polusatnom oružanom sukobu dvojica indijskih vojnika ubijena a jedan ranjen. Jedan vojni dužnosnik je za postaju India's Times Now rekao da je tijelo jednog od ubijenih vojnika nađeno osakaćeno u šumovitom području u podnožju Himalaja. Glasnogovornik pakistanske vojske odbacio je indijske navode, kako je rekao, o "neizazvanoj paljbi" preko militarizirane Crte nadzora (LoC) između dvije susjedne zemlje s nuklearnim arsenalom. Incident se dogodio dva dana nakon sukoba na LoC-u u kojem je, kako je rekao Pakistan, jedan pakistanski vojnik ubijen nakon indijskog upada. Indija niječe da su njeni vojnici prešli granicu. Indija i Pakistan su od stjecanja nezavisnosti 1947. vodili tri rata, do kojih dva zbog Kašmira.

RIM - Nezaposlenost mladih u Italiji narasla je na najvišu razinu svih vremena, u studenome je prešla 37 posto, pokazuju podaci objavljeni u utorak, i to opterećuje kandidaturu premijera u odlasku Marija Montija koji na izborima u veljači želi dobiti još jedan mandat. Italija je od sredine 2011. u dubokoj recesiji, a nezaposlenost uporno raste, poduzeća otpuštaju ljude kako bi lakše podnijela smanjenu potražnju. Problemi nezaposlenih, osobito među mladima, bit će glavna tema izbora, a Montija koji je na čelu centrističke skupine stranaka protivnici s obiju strana kritiziraju i tvrde da je svojim mjerama spašavanja javnih financija naštetio gospodarstvu.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙