FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 7. siječnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BEOGRAD - Odnose Srbije i Hrvatske treba "odlediti, resetirati i početi iznova", izjavio je u ponedjeljak srbijanski premijer Ivica Dačić za agenciju Beta i izjavio da je spreman za susret s predsjednikom hrvatske vlade Zoranom Milanovićem. Dačić je istaknuo kako ne bi bilo dobro dopustiti da odnosi Beograda i Zagreba uđu u još lošiju fazu iz koje bi povratak bio teži i rekao da je upravo zato spreman sastati se s Milanovićem. "Nije dobro da postoje dvije zemlje gdje politička komunikacija nije na najvišoj razini, zato mislim da je važno sada resetirati te odnose i početi iznova", kazao je Dačić. Srbijanski premijer ne dijeli dojmove da su se nakon izbora u Srbiji u svibnju 2012. pogoršali odnosi Beograda sa zemljama regije, navodeći da su najviši dužnosnici Srbije posjetili Sloveniju, BiH, Makedoniju, Grčku i Mađarsku, te najavljujući nove bilateralne susrete, među ostalima sa Slovenijom, BiH, Bugarskom i Crnom Gorom. Govoreći o odnosima sa Crnom Gorom, Dačić je rekao da se očekuju politički kontakti s novom vladom u Podgorici i nazvao "pogrešnim" dojmove da Srbija ima nešto protiv crnogorske neovisnosti.

LJUBLJANA - Ulaskom u EU Hrvatska bi mogla postati aktraktivnija za strane ulagače od Slovenije u kojoj neposredne strane investicije zadnjih godina stagniraju i iznose ukupno 12 milijadi eura, bojazan je koju u zadnje vrijeme prenose slovenski mediji. Tezu da će Slovenija izgubiti atraktivnu ulogu investicijskog "mosta" prema državama nastalim na području bivše Jugoslavije, jer nakon devet godina više neće biti jedina članica EU-a s toga prostora, pa će ta uloga pripasti Hrvatskoj, ovih je dana u jednom komentaru iznio poslovni list "Finance". Mariborski dnevnik "Večer" obnovio je tu temu u ponedjeljak, pišući o ulaganju švedskog lanca IKEA u veliki centar kod Zagreba, teškome 100 milijuna eura, te o najavi Ryanaira da će u zračnoj luci Zadar osnovati svoju 54. bazu u Europi, investirajući 70 milijuna eura. IKEA s druge strane već dulje vrijeme traži lokaciju za svoj centar kod Ljubljane, no predstavnici švedske tvrtke i dalje kao glavnu smetnju za investiciju spominju previsoke cijene zemljišta, navodi "Večer". S druge strane, zračni prijevoznik Ryanair otkazao je nakon nekoliko godina suradnju sa zračnim lukama u Ljubljani i Mariboru.

MOSTAR - Načelnik općine Neum Živko Matuško zatražio je u ponedjeljak od vlasti u BiH da u razgovorima s predstavnicima Hrvatske omoguće uvođenje posebnog cestovnog traka za stanovnike Neuma na graničnim prijelazima, te izgradnju prometnice prema unutrašnjosti zemlje, strahujući da bi moglo doći do izolacije Neuma primjenom schengenskog graničnog režima. "Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja ove godine na graničnim prijelazima kod Kleka i Bistrine između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, tražimo da se uredi poseban trak za osobna vozila s neumskim registracijskim oznakama. Time bi omogućili brzi prijelaz granice usprkos strogom nadzoru po schengenskim strandardima", navodi se u gradonačelnikovu pismu. Matuško je pismo uputio predsjedniku vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi, predsjedniku vlade Hercegovačko-neretvanske županije Denisu Lasiću te dužnosnicima HDZ-a BiH, a proslijeđeno je i medijima.

MOSTAR - Županijsko zeničko-dobojsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu za ratne zločine protiv bivšeg upravitelja logora Armije BiH na području Kaknja, zbog iznimno okrutnih zlostavljanja zatočenih hrvatskih civila u tome gradu, objavio je informativni servis koji prati procesuiranje ratnih zločina u BiH (BiRN). Bivši upravitelj logora Jasmin Šehagić, navodi se u optužnici, sudjelovao je u premlaćivanju zarobljenika hrvatske nacionalnosti, te nije spriječio niti pretpostavljenima prijavio druge koji su to činili.

WASHINGTON - Predsjednik Barack Obama u ponedjeljak će objaviti nominaciju republikanskog senatora Chucka Hagela za novog ministra obrane, a savjetnika Bijele kuće za borbu protiv terorizma Johna Brennana za novog direktora CIA-e, objavio je dužnosnik. Brennan, koji je nekada radio u Središnjoj obavještajnoj agenciji (CIA), naslijedit će umirovljenoga generala Davida Petraeusa koji je podnio ostavku zbog izvanbračne afere s autoricom njegove biografije. Hagel, Brennan i senator John Kerry koji će postati novi državni tajnik i na toj dužnosti naslijediti Hillary Clinton, trojka su na koju će se Obama oslanjati u rješavanju velikih izazova kao što su povlačenje iz Afganistana, iranski nuklearni program i rezanje proračunskih sredstava za obranu.

NEW DELHI - Petorica Indijaca optuženih za silovanje, otmicu i ubojstvo indijske studentice u ponedjeljak su izvedena pred sud gdje im je predana optužnica za zločin u slučaju koji je izazvao bijes javnosti i zahtjeve za oštrijim kažnjavanjem počinitelja seksualnih zločina u toj državi. Petorica muškaraca te jedan tinejdžer optuženi su za silovanje 23-ogodišnje studentice fizikalne medicine koja je napadnuta nakon što je ušla u privatni autobus na putu kući iz kina u New Delhiju 16. prosinca. Umrla je dva tjedna kasnije u bolnici u Singapuru. Dvojica optuženih nakon uhićenja dala su iskaz o napadu nadajući se blažim kaznama. Muškarci su pred sud stigli pokrivenih lica, a nakon burnih reakcija publike u prepunoj sudnici odlukom sutkinje Namrite Aggarwal dvorana je ispražnjena i postupak je zatvoren za medije. Sud je ispražnjen i policija je postavljena na ulaze. Tužitelj Rajiv Mohan je kazao kako traži smrtnu kaznu zbog posebne okrutnosti zločina.

ZAGREB - Nove američke sankcije proširile su frontu ekonomskoga rata Zapada s Iranom i sada su meta veliki dijelovi industrijske infrastrukture, iako iranski čenici govore kako su spremni nastaviti pregovore o nuklearnom programu, piše u ponedjeljak The Washington Post. Iransko gospodarstvo već trpi zbog dosadašnjih sankcija, a novim mjerama koje je američki Kongres usvojio, a predsjednik Barack Obama prošli tjedan potpisao, cilj je nanijeti snažan udarac važnim industrijskim granama od prijevoza i uprave luka do državnih medija, saznao je WP od kongresnih dužnosnika i gospodarskih stručnjaka. Neke prethodne američke sankcije ciljale su na ljude i poduzeća povezane s iranskom nuklearnom industrijom, ali nove mjere bliže su pravom trgovinskom embargu kojemu je cilj sustavno napasti i potkopati iranske financijske temelje i dovesti gospodarstvo na rub kolapsa, kažu. Zapadne sankcije već su nanijele težak udarac iranskom gospodarstvu. Iranska valuta izgubila je više od 40 posto vrijednosti od kolovoza, dok je izvoz nafte, glavnog izvora deviza za Iran, opao za polovicu.

ZAGREB - Papa Benedikt XVI. u ponedjeljak je pozvao međunarodnu zajednicu za prekine "beskonačno krvoproliće" u Siriji prije nego što se cijela ta zemlja pretvori u "ruševine", javljaju agencije. Ovaj posebno snažan poziv Papa je uputio u svojem tradicionalnom godišnjem govoru na francuskome o "stanju svijeta" diplomatima akreditiranima u Vatikanu, piše Reuters. Po njegovim riječima, Siriju u kojoj je po procjeni Ujedinjenih naroda poginulo 60 tisuća ljudi, "uništava to beskonačno krvoproliće i ona je poprište užasnih patnji civilnog stanovništva". Papa je progovorio i o tome kako se ne smije dopustiti da Srednja Afrika "padne u ralje građanskoga rata". Izrijekom je još spomenuo Irak, Rog Afrike, Mali, Nigeriju i DR Kongo, javlja AFP. Nužna je "sloboda javnog ispovijedanja vjere", rekao je Papa o stanju u sjevernoj Africi i ponovno osudio i "poguban vjerski fanatizam" u Nigeriji te izrazio nadu da će Mali "privući pozornost međunarodne zajednice".

BEOGRAD - Europska unija nije položila ispit, rekao je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u ponedjeljak u Beogradu, nakon što mu nije omogućeno da na Božić posjeti Kosovo. "Europska unija mora dobro razmisliti kad Srbiju uvjerava da je neutralna i da želi pomoći da svi živimo bolje", rekao je Nikolić nakon božićne liturgije u Sabornoj crkvi u Beogradu i ponovio kako je Božić želio provesti "tamo gdje je najteže - na Kosovu". Odgovarajući na pitanje hoće li ponovo tražiti dozvolu da ide na Kosovo, Nikolić je rekao da više neće tražiti dozvole kad zna da ih neće dobiti.

TOKIO - Japanski konzervativni premijer Shinzo Abe počeo je 2013. pjevanjem japanske himne, posvjedočivši tako svoju želju da se glas Japana jasno čuje na međunarodnoj pozornici. Abe je 26. prosinca 2012. drugi put izabran za premijera, nakon nadmoćne pobjede njegove Liberalno-demokratske stranke (PLD) na prijevremenim parlamentarnim izborima deset dana ranije. Predsjednik konzervativne vlade koji ne skriva svoju sklonost nacionalizmu, počeo je sjednicu vlade zapjevavši "Kimigayo", japansku nacionalnu himnu od konca 19. stoljeća, čije su riječi posvećene japanskome caru. Abe, unuk poslijeratnog premijera koji je i u ratu bio član vlade, zauzima se za izmjenu japanskog miroljubivog ustava koji su 1947. nametnule američke okupacijske snage. "Kimigayo" koji se pjeva i na športskim natjecanjima u Japanu i u inozemstvu nekima zvuči kao slavopoj militarizmu.

PJONGJANG - Bivši američki diplomat Bill Richardson i izvršni predsjednik Googlea Eric Schmidt doputovali su u ponedjeljak u Sjevernu Koreju, objavila je tamošnja državna agencija KCNA, ne navodeći nikakve druge pojedinosti. Richardson je u ponedjeljak u Pekingu, odakle je odletio za Pjnogjang, kazao da je taj posjet "nezavisan od američke vlade". "Radi se o privatnoj humanitarnoj misiji, nezavisnoj od američke vlade", kazao je on novinarima nakon što je američki State Department pršli tjedan iznio svoje ozbiljne rezerve glede tog putovanja. "Ostat ćemo u Pjongjangu vjerojatno dva i pol dana. Može biti da ćemo izaći iz grada. Znat ćemo to po dolasku", dodao je Richardson, bivši veleposlanik pri UN-u i guverener Novog Meksika. Tijekom posjeta taj bivši diplomat želi raspraviti sa sjevernokorejskim vlastima slučaj Amerikanca korejskog podrijetla Kennetha Baea, kojeg je Pjongjang uhitio prošlog mjeseca pod dosta nejasnim optužbama. Još nije poznato koju bi ulogu u tom posjetu trebao imati Schmidt.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙