FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 24. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

SARAJEVO - Banjolučki biskup Franjo Komarica ponovo je u ponedjeljak upozorio da se sustavno priječi povratak Hrvata na područje te biskupije, uključujući i u samu Banja Luku, dodajući kako su razlozi za to isključivo političke opstrukcije. Biskup Komarica je na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci podsjetio da nakon ratnih progona i etničkog čišćenja na području biskupije danas živi tek pet posto od predratnog broja katoličkih vjernika, a brojnima koji su iskazali želju za povratkom to se već godinama sustavno priječi. Banjolučki je biskup kazao kako je u proteklom razdoblju bilo i izravnih opstrukcija procesa povratka koje su provodili predstavnici vlasti u Republici Srpskoj kroz odugovlačenje sudskih sporova oko povrata imovine imovine, izostanak potpore za obnovu kuća pa do zanemarivanja obnove infrastrukture bez koje je nemoguć normalan život. Naglasio je da je Caritas obnovio više od tri tisuće kuća, a lokalne vlasti ni približno nisu pratile takve aktivnosti. Posebice je ukazao na probleme povratka u Banja Luku. "Bilo je političara koji su mi direktno rekli da je u Banja Luci ostvaren planirani povratak i da neće dopustiti povratak hrvatskog stanovništva iznad dostignute brojke", kazao je Komarica.

SARAJEVO - Bivšem pripadniku vojske bosanskih Srba i osuđenom ratnom zločincu Radovanu Stankoviću sud Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je izrekao dodatnu zatvorsku kaznu od dvije godine zbog bijega iz zatvora u kojemu se nalazio na izdržavanju kazne. Raspravno vijeće suda BiH proglasilo je Stankovića krivim za bijeg iz zatvora u Foči gdje je bio na izdržavanje kazne od dvadeset godina zatvora, koja mu je 2007. godine izrečena zbog ratnih zločina nad bošnjačkim civilima u tome gradu. Stanković je pobjegao iz automobila u kojemu je prevožen na stomatološki pregled u bolnicu, a naknadno je utvrđeno kako su mu u tome pomogli brat te jedna medicinska sestra i liječnica. Nakon bjega Stanković se skrivao gotovo pet godina da bi ga policija na kraju pronašla upravo u Foči. Zbog pomaganja u bijegu Stankovićev brat Ranko osuđen je na dvije godine zatvora, a liječnica i medicinska sestra koje su priznale krivnju uvjetno su osuđene na po šest mjeseci zatvora.

LONDON - Izrazito niske temperature odnijele su ovoga mjeseca najmanje 220 života u istočnoj Europi, najviše na prostoru bivšega Sovjetskog Saveza, javlja u ponedjeljak BBC. Temperature u Rusiji niže su za 10 do 15 stupnjeva od prosjeka, a rekordno niska temperatura od -50 stupnjeva zabilježena je u Sibiru. U Rusiji je umrlo najmanje 88 osoba, prenose mediji. U Ukrajini su u valu hladnoće smrtno stradale 83 osobe, a u Poljskoj 49, dok je obilan snijeg paralizirao promet na Balkanu. Ipak, vremenske prilike se popravljaju, pa će tako Moskva od četvrtka biti na "samo" nula stupnjeva. Za nepovoljno vrijeme odgovorna je hladna fronta iznad Rusije i Kazahstana. Većina umrlih u Europi su beskućnici, dok je najviše žrtava u Poljskoj stradalo zbog trovanja ugljičnim monoksidom zbog neispravnih peći i sustava za grijanje.

NEW DELHI - Indija je u ponedjeljak pristala kupiti desetke ruskih vojnih helikoptera i opremu za lovce Suhoj na summitu u New Delhiju na kojem su čelnici dviju država potvrdili predanost strateškom partnerstvu Indije i Rusije. Indija, tradicionalni kupac ruskog oružja, priopćila je da su se dvije strane dogovorile oko zajedničkog ulaganja u proizvodnju helikoptera i dvije milijarde dolara investicija u zajedničke trgovinske i gospodarske projekte. "Rusija je ključni partner u modernizaciji naših oružanih snaga", rekao je u priopćenju indijski premijer Manmohan Singh pozdravljajući ruskog predsjednika Vladimira Putina kao "vrijednog prijatelja i arhitekta indijsko-ruskog strateškog partnerstva". Jednodnevni Putinov posjet Indiji, prvi otkako je u svibnju započeo novi šestogodišnji mandat u Kremlju, pokazuje interes Rusije za Indiju, dugogodišnjeg regionalnog saveznika i partnera u skupini brzorastućih gospodarstava svijeta (BRICS). Putin je u srijedu, u članku objavljenom u listu The Hindu, naglasio da je "jačanje prijateljstva i suradnje s Indijom jedan od prioriteta ruske vanjske politike".

PEKING - Najmanje je jedanaestero djece predškolske dobi poginulo u ponedjeljak kad je minibus u kojem su se nalazili uletio u jezero, izvijestila je agencija Xinhua. Policija je privela vozača minibusa kojim se u južnoj ruralnoj pokrajini Jiangxi prevozilo 15 djece. Pogibija osamnaestero osnovnoškolaca u autobusnoj nesreći prije godinu dana potaknula je bijes i ljutnju stanovništva, natjeravši premijera Wena Jiabaoa na obećanje da će iz proračuna izdvajati više novaca za školske autobuse i prijevozna sredstva kojima se voze učenici. Unatoč tomu slične nesreće i dalje su vrlo česte, osobito u ruralnim predjelima zemlje gdje su autobusi i kamioni vrlo stari i loše održavani. S obzirom na sve manje škola u selima, mnogobrojna djeca prisiljena su iz svojih sela dugo putovati do škola u najbližim gradovima, a prijevozna sredstva su najčešće u vrlo lošem stanju.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙