FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: djan
ZAGREB, 26. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat:

SARAJEVO - Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u srijedu u Banjoj Luci kako ostaje spreman na susret s predsjednicima svih država regije jer je to u zajedničkom interesu. U izjavi novinarima nakon susreta s predstavnicima vlasti Republike Srpske Nikolić je kazao kako je već ranije iskazao spremnost na susret i dogovor s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem kao i s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem, ali i s predsjednicom Kosova Atifete Jahjagom. Nikolić je ovo izjavio komentirajući kritike koje mu je uputio Izetbegović uoči njegova dolaska u Banju Luku gdje je razgovarao o suranji Srbije i RS-a.

KAIRO - Egipatski predsjednik Mohamed Mursi u srijedu je potpisao novi ustav koji su oblikovali njegovi islamistički saveznici, a svi ostali osporili, i rekao kako će pomoću toga dokumenta brže završiti politička previranja, a on će se moći usredotočiti na spašavanje gospodarstva. Novi ustav, a liberalna oporba tvrdi da je on izdaja egipatske revolucije 2011., podijelio je najbrojniju državu arapskoga svijeta i doveo do brojnih nasilnih prosvjeda po ulicama. U prvome govoru od prihvaćanja novog ustava, Mursi je zemlji od 84 milijuna stanovnika poručio kako je vrijeme da sve političke snage na stranu stave svoje političke razlike i počnu surađivati kako bi se ostvarila stabilnost. "Dat ću sve od sebe da zajedno s vama potaknem gospodarstvo pred kojim je golem izazov, ali i velike prilike za rast", rekao je Mursi u govoru na televiziji.

CHICAGO - Veliko nevrijeme koje je na Božić zahvatilo SAD od Meksičkog zaljeva do Velikih jezera i u kojemu je život, prema zadnjim podacima izgubilo šest osoba, u srijedu se polagano kreće prema New Yorku, prenose agencije. Najkritičnije je u središnjim i južnim dijelovima SAD-a. Meterološke službe upozoravaju vozače oprez na pri vožnji zbog snijega i zaleđenih cesta, a na području od države New York do države Maine prognostičari predviđaju do 46 cm snijega. Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenja o većim količinama snježnih nanosa i olujama za države Illinois, Indianu i Ohio te za sjeveroistočne dijelove zemlje. U zračnim lukama diljem sjeveroistoka zbog vremenskih nepogoda zrakoplovi uzlijeću i slijeću sa zakašnjenjima od više od sat vremena. Tornada su pogodila Alabamu, Mississippi, Teksas i Louisianu, a oluje i obilna kiša očekuju se od Virginije do Floride.

SARAJEVO - Ministar pravosuđa Srbije Nikola Selaković izjavio je u srijedu kako očekuje da će uskoro biti potpisan protokol o suradnji u progonu počinitelja ratnih zločina između srbijanskog i bosanskohercegovačkog državnog tužiteljstva. Selaković koji je u Banjoj Luci boravio u sastavu visokog izaslanstva srbijanske vlade novinarima je kazao kako Srbija već odavno ima takav protokol s Hrvatskom, a potpisivanjem sličnog dokumenta i s BiH uslijedila bi bolja i učinkovitija razmjena dokaza te brže procesuiranje slučajeva ratnih zločina. "Jedni drugima ćemo ukazati na stvari koje je potrebno procesuirati", kazao je Selaković dodajući kako će razmjena dokaza pomoći i da se utvrdi "je li netko skloniji politički ili pravnički motiviranom" kažnjavanju počinitelja ratnih zločina.

Protokol koji se trenutačno finalizira ne predviđa uzajamno izručenje osumnjičenih za ratne zločine nego samo razmjenu dokaza te moguće ustupanje predmeta pod uvjetom da se s tim suglase i žrtve. Najavu potpisivanja takvog protokola između BiH i Srbije podupro je i glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Serge Brammertz.

BERLIN - Konzervativci njemačke kanclerake Angele Merkel po rezultatima ispitivanja javnog mišljenja objavljenim u srijedu uživaju najveću potporu u posljednjih gotovo sedam godina ali neće moći održati koaliciju desnog centra zbog loših rezultata partnerskog FDP-a (Slobodnih demokrata). Po istraživanju agencije Forsa Kršćanski demokrati (CDU) Angele Merkel i njihova sestrinska bavarska stranka Kršćansko socijalna unija (CSU) devet mjeseci prije izbora za tri su posto povećali svoju popularnost i sada ih podržava 41 posto ispitanika, najviše od ožujka 2006. Merkel će na izborima u rujnu iduće godine pokušati dobiti i treći mandat. Njihovim koalicijskim saveznicima iz FDP-a je, međutim, po tjednom ispitivanju televizije RTL i časopisa Stern potpora pala s pet na četiri posto te ne bi prešli prag od pet posto glasova potrebnih za ulazak u parlament. Kada bi ovo bili izborni rezultati ni desni centar Angele Merkel ni lijevi centar ne bi osvojili većinu. Politički analitičari vjeruju da je najvjerojatniji ishod izbora u rujnu velika koalicija konzervativaca i SPD-a, kakva je Njemačku vodila od 2005 do 2009. Moguća je i koalicija konzervativaca i Zelenih.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙