FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: tdel
ZAGREB, 6. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

PULA - Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić izjavio je večeras, da se, nakon što je SDP podržao kandidaturu Damira Kajina za istarskog župana na idućim lokalnim izborima, još uvijek nije čuo s predsjednikom SDP-a i premijerom Zoranom Milanovićem, te da Milanović treba dobro razmisliti koga je podržao kao kandidata za istarskog župana. "S njim se nisam čuo, a već sutra na sjednici Predsjedništva IDS-a zamolit ću svoje kolege da me do daljnjeg oslobode obveze prisustvovanja koalicijskim sastancima, jer se želim u cjelosti posvetiti europskim izborima u koje namjeravam krenuti u lipnju ove godine", istaknuo je Jakovčić gostujući večeras u emisiji HTV-a "Tema dana". Dodao je kako ujedno želi pomoći IDS-ovom kandidatu za župana Valteru Flegu da pobjedi na izborima za župana. Time će, najavio je, pitanje Vlade i vladajuće Kukuriku koalicije te koordinacije u koaliciji prepustiti nekom drugom stranačkom kolegi. "Milanović i ja imat ćemo prilike razgovarati i biti zajedno. Ako baš nešto pođe po zlu, ja sam tu jer želim pomoći", naglasio Jakovčić. No, dodao je, mislim da je bolje da do lokalnih izbora pauziramo. Predsjednik IDS-a je dodao kako je upravo on, a ne Kajin, s Milanovićem prošao cijelu Hrvatsku, bodrio je građane da glasaju za Milanovića čineći to - rekao je - "iskreno i pošteno". Jakovčić smatra da bi nakon svega što je čuo i vidio, Milanović trebao ozbiljno razmisliti i razgovarati s Damirom Kajinom. "Kajin je taj koji govori kako je mafija na vlasti u Istri. Ta ista mafija sam ja, a upravo sam ja pomogao Milanoviću da postane premijer u ovoj zemlji. Nadam se da se neće ocijeniti da je mafija dovela na vlast Milanovića u Hrvatskoj", izjavio je Jakovčić, osvrnuvši se na Kajinovu izjavu u današnjoj emisiji HTV-a "Nedjeljom u 2" kako Istra neće biti Kalabrija ili Sicilija, i njome se neće upravljati kao mafijom. Najavio je kako ovih dana kreću pregovori s istarskim HNS-om, te da je priča "o nekoj sveistarskoj koaliciji protiv IDS-a prvog dana pala u vodu".

PULA/ZAGREB - Saborski zastupnik i kandidat za istarskog župana na lokalnim izborima Damir Kajin danas je u emisiji "Nedjeljom u 2" kazao kako i dalje živi vrijednosti koje je živio proteklih 23 godine koliko je bio u IDS-u te da razilaženje između njega i Jakovčića nije počelo u posljednjih par mjeseci, već odavno, obzirom da je dolaskom Sanadera za premijera Jakovčić krenuo definitvno prema njemu, dok je on Kajin pokušavao držati IDS u opoziciji. Odgovarajući na pitanje voditelja zašto je odlučio istaknuti kandidaturu za župana izvan IDS-ovih redova naglasio je kako je to učinio jer "da je to kojim slučem učinio jučer bilo bi rano a da je to učinio sutra bilo bi pak kasno". "Jednostavno ne želim se prekosutra probuditi i pogledati se u ogledalo sa spoznajom da nisam učinio ništa jer nisam od onih koji će, popu Ivana Jakovčića, pustiti bradu i rušiti vladu" - kazao je Kajin ponovivši kako je Istra zrela za promjene te kako vlast treba vratiti narodu. Po njegovim riječima građanima želi ponuditi politiku jednakih šansi i želi zaustaviti autokraciju u Istri imajući u vidu, kako je rekao "da Istrom upravlja Ivan Jakovčić i njegovi gradonačelnici koji trenutno kontroliraju više od dvije milijarde kuna javnog novca". Ustvrdivši kako je pitanje da li bi Zoran Milanović uopće koalirao s IDS-om da nije bilo njega, Kajin je ustvrdio kako je potpora SDP-a njegovoj kandidaturi za župana dobrodošla jer je očito da je i ta stranka, kako je rekao, "svjesna činjenice kako ne može više poduprijeti upravu koja je sama sebi svrha i koja nije prvenstveno na usluzi svim građanima".

ZAGREB - Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović, predvodeći večeras na Badnjak po julijanskom kalendaru, večernje bogoslužje u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, pozvao je vjernike na molitvu za mir i zajedništvo. Svečanoj arhijerejskoj liturgiji nazočili su i predsjednik Republike Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović sa suprugama, čiji su ulazak i izlazak iz prepunog hrama Preobraženja Gospodnjeg vjernici pozdravili pljeskom. Dolazak hrvatskog državnog vrha na večerašnje bogoslužje izuzetna nam je radost, čast i ohrabrenje, istaknuo je mitropolit Jovan, te pozvao vjernike na molitvu za mir, slogu i zajedništvo. "Ovo je novo vrijeme kada naši najviši državni dužnosnici dolaze na badnju večer, praznik Kristova rođenja, da budemo zajedno i osjetimo međusobnu podršku", rekao je mitropolit, predvodeći večeras u Zagrebu posvetu badnjaka. Vjernike je pozvao na jedinstvo u poštivanju dužnosti na koje ih je obvezao Bog, kao najveći autoritet mirotvorstva i zajedništva. "Mirotvorstvo uzdiže čovjeka do najvećeg dostojanstva, napretka i blagoslova u društvu", poručio je mitropolit. Vjernike je pozvao da se prepuste vodstvu božanske milosti i čiste savjesti. Večerašnjem bogoslužje u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, uz velik broj vjernika koji Božić slave po julijanskom kalendaru, bili su i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac, veleposlanik Srbije Stanimir Vukićević.

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko čestitao je večeras Božić svim kršćanskim vjernicima u Republici Hrvatskoj, koji ga slave prema julijanskom kalendaru. "U prigodi blagdana Božića, svim kršćanskim vjernicima u Republici Hrvatskoj koji Božić slave prema julijanskom kalendaru, želim sretan i miran Božić. Neka vam vrijeme Božića donese sve ono najplemenitije, općeljudsko i univerzalno što Božić predstavlja po svom značenju i svojim porukama. Posebno želim svim vjernicima, da im Hrvatska bude prostor svekolike afirmacije, društvene i one najdublje ljudske duhovne i najosobnije. Svima želim osjećaj mira i vrijednosti koje upravo Božić donosi. Istu takvu, sretnu i dobrom ispunjenu, želim novu 2013. godinu", stoji u čestitki predsjednika HDZ-a Karamarka.

ZAGREB - Ministar turizma Veljko Ostojić izjavio je nakon muške slalomske utrke Svjetskog kupa na Sljemenu kako je taj sportski događaj nezaboravan ne samo za gledatelje na skijalištu nego i za one koji su je pratili putem TV prijenosa, te istaknuo da je, osim o sportskom, riječ i o turistički zanimljivom događaju. Činjenica da je u više od 20 zemalja izravno prenošena sljemenska utrka, i to u onima koje su nama turističke zanimljive, daju epitet toj manifestaciji i kao turističkoj, kazao je novinarima ministar turizma Ostojić. Ocijenio je da ovaj sportski događaj možemo tretirati kao početak nove turističke godine. Upitan o povezivanju plave i zelene Hrvatske ministar turizma Ostojić je rekao kako se u tome često događaju pogrešne teze. Dodao je kako je turizam mediji koji omogućava domaćoj proizvodnji plasman svojih proizvoda u tzv. domaćem izvozu. To moramo raditi zajedno s inicijativom proizvođača hrane i kako bi svoje proizvode plasirali kroz turizam, istaknuo je Ostojić u izjavi novinarima. Izrazio je nadu da će hrvatski proizvođači tu priliku iskoristiti i da će hrvatski turizam u budućnosti imati sve više domaće komponente.

SPLIT - Splitski SDP danas je reagirajući na izjavu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka kako njegova stranka s vlasti treba odstraniti „crvenu peronosporu“ uzvratio protuoptužbom da je Karamarko predstavnik „crne političke kuge“. Karamarko je jučer na svečanoj sjednici u povodu 23. godišnjice utemeljenja splitskog gradskog odbora HDZ-a obraćajući se sudionicima sjednice rekao kako HDZ na sljedećim lokalnim izborima očekuje „dobar pomak“, ali na parlamentarnim izborima 2014. godine, kako je rekao, „tu crvenu peronosporu moramo potpuno odstraniti iz Hrvatske“. Splitski SDP je u današnjem priopćenju istaknuo kako Karamarko aktualnu vlast, a posebno SDP naziva „crvenom peronosporom“ defakto pozivajući na gotovo nasilno rušenje te vlasti. Zna se što je to peronospora, jasno je da Karamarko asocira na radikalne metode obračuna s SDP-om, što je pravi zločin prema interesima hrvatskog naroda, građana Hrvatske i demokratske Hrvatske“, navodi se u priopćenju što ga je potpisao predsjednik splitskog SDP-a Marin Jurjević. Po tumačenju splitskoga SDP-a, očito HDZ-u nakon svega preostaje jedino metoda sukoba i podjela građana na „crvene i crne“. „Ako on nas naziva 'crvenom peronosporom', onda je on pravi predstavnik 'crne političke kuge' s kojom se civilizirana i demokratsk Europa obračunala prije više od pola stoljeća“, stoji u priopćenju.

(Hina) xtdel ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙