FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 26. prosinca 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BEOGRAD - Ministar vanjskih poslova Srbije Ivan Mrkić rekao je u srijedu da je Beograd radnim papirom platforme za Kosovo želio testirati što više partnera i da je taj papir podijeljen stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN-a, članicama Europske unije, uključujući one koje nisu priznale Kosovo, te zemljama koje su prijatelji Srbije, javila je Radio-televizija Srbije (RTS). Radni papir, označen kao "non-paper", čime Beograd ukazuje da nije službeno usvojen, početkom prošlog tjedna procurio je u beogradskom tisku, a po riječima srbijanskog šefa diplomacije "predstavlja viđenje državnog vrha o mogućnom rješenju za Kosovo i Metohiju". "Prva reagiranja još ne bih mogao potpuno kvalificirati jer još nismo dobili mnoge, ali ima dobrih osvrta na pojedine dijelove i od veoma utjecajnih zemalja," rekao je Mrkić, objašnjavajući da je riječ o papiru koji je pripreman četiri mjeseca i podijeljen inozemnim partnerima kako bi se vidjelo "kako oni gledaju na viđenje Beograda o rješavanju problema na Kosovu i Metohiji". Platforma državnog vrha Srbije za Kosovo pretrpjela je izmjene za manje od tjedan dana nakon što je predstavljena javnosti, a preformulirana je tako da ne ugrožava nastavak tehničkog dijaloga sa Prištinom.

BEJRUT - Zapovjednik vojne policije sirijske vojske je dezertirao i izrazio podršku ustanku protiv predsjednika Bashara al-Assada, po video snimci i izvoru iz sirijskih službi sigurnosti. Dezerterstvo visokog vojnog časnika, iako nije strateški bitno u 21 mjesec dugom sukobu, predstavljat će moralni udarac Assadovim snagama koja se nastoje oduprijeti napredovanju pobunjenika u cijeloj zemlji. "Ja sam general Abdelaziz Jassim al-Shalal, zapovjednik vojne policije. Dezertirao sam zbog zastranjenja vojske od njene primarne dužnosti da brani zemlju i njenog pretvaranja u bande za ubijanje i uništavanje", rekao je sirijski časnik u snimci objavljenoj na YouTubeu.

BEJRUT - Dvadeset osoba je poginulo, među kojima osmero djece, u srijedu u bombardiranju sela na sjeveru Sirije, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). "Najmanje dvadeset ljudi, među kojima tri žene i osmero djece, poginulo je u bombardiranju sela Kahtanije, u pokrajini Raki", rekla je ta organizacija koja diljem zemlje ima razgranatu mrežu aktivista i liječnika. "Deseci ljudi su ranjeni u Kahtaniji, među njima je i čitava jedna obitelj. U bolnicu su prevezni na motociklima jer automobili nisu u voznom stanju zbog nestašice goriva", rekao je aktivist iz Rake za News Network putem Facebooka.

MOSKVA - Vijeće Federacije, gornji dom ruskog parlamenta, u srijedu je jednoglasno odobrio sporni zakon kojim se Amerikancima zabranjuje posvajanje ruske siročadi. Tekst je odobrilo svih 143 zastupnika i još ga mora potpisati predsjednik Vladimir Putin. Zakon koji je u petak u trećem i zadnjem čitanju odobrila Duma (donji dom), odgovor je na "listu Magnitskog" donesenu u SAD-u koja sankcionira ruske čelnike umiješane u smrt pravnika Sergeja Magnitskog u zatvoru 2009. i u kršenja ljudskih prava. Oko 60.000 ruske djece Amerikanci su posvojili u zadnjih dvadeset godina, po podacima američkog State Departmenta.

PARIZ - Budući američki državni tajnik John Kerry, čije imenovanje još treba potvrditi Senat, ima jake veze s Francuskom što je činjenica koja je ometala njegovu predsjedničku kandidaturu 2004., izvješćuje u srijedu TV mreža FRANCE24, analizirajući predodžbe o njegovoj "francuskoj vezi" s obje strane Atlantika. Reagirajući na nedavno Obamino imenovanje Kerrya za američkog državnog tajnika, francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius pohvalio je svog budućeg kolegu za "osobnu predanost francusko-američkom prijateljstvu". Taj je komentar referenca na slabo čuvanu "tajnu" koja je progonila bivšeg demokratskog predsjedničkog kandidata tijekom njegova pokušaja da preuzme Bijelu kuću od Georgea W. Busha 2004. - Kerry ima "francusku vezu".

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙