FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 5. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Srpsko narodno vijeće (SNV) održalo je jučer prijam u povodu proslave pravoslavnog Božića, s kojega je premijer Zoran Milanović poručio da će osigurati provođenje zakona koji manjinama jamče dvojezičnost u sredinama u kojima čine više od trećine stanovništva, ističući da nije riječ samo o pitanju pravne, nego i "ispravne države". "Kako netko može biti protiv prava nekog da koristi svoj jezik i pismo", upitao je Milanović, te poručio da je zakon koji osigurava dvojezičnost dobar te da se neće mijenjati. "Svima koji žele, to ćemo omogućiti, ne samo zato što to piše u zakonu, zato što je to pravna država, nego zato što je to ispravna država", dodao je. Premijer Milanović je također kazao kako se ne može složiti s pozivom na toleranciju predsjednika SNV-a Milorada Pupovca, poručivši da on svoje sugrađane ne tolerira, nego s njima živi. "Toleriramo nepogode i njima se prilagođavamo, a jedni drugima nismo nepogoda", rekao je. Osvrnuo se i na, kako je rekao, "lošu i ružnu prepirku" o uvođenju zdravstvenog odgoja u škole, rekavši kako se bavi mišlju o "legitimnoj provokaciji", da osnuje udrugu roditelja koji se ne slažu s nekim rečenicama iz udžbenika povijesti. "To je protivno mom svjetonazoru, ali iz nekog razloga prelazim preko toga", kazao je Milanović te dodao da se može razmišljati i o nekim dijelovima školske lektire, o značajnim književnicima o kojima djeca uče, a koji su bili antisemiti. U ime predsjednika Republike Ive Josipovića, koji je dosadašnjih godina bio tradicionalno gost božićnog domjenka SNV-a, Božić je čestitao njegov izaslanik Siniša Tatalović, naglasivši kako je godina koja je upravo započela godina velikih očekivanja, ali i godina u kojoj smo suočeni s velikom krizom. Okupljenima je Božić čestitao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac poručio je da u novoj godini očekuje učvršćivanje tolerancije na području kulture, jezika i obrazovanja te podršku SNV-u i drugim institucijama srpske nacionalne manjine.

ZAGREB - Nadbiskup zagrebački i metropolit kardinal Bozanić uputio je Božićnu čestitku patrijarhu Srpske pravoslavne Crkve (SPC) gospodinu Irineju, priopćeno je sinoć iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije. "Vaša Svetosti! Srdačno čestitam Božić Vama, preosveštenim episkopima, svećenstvu, monaštvu i pravoslavnim vjernicima Vaše Patrijaršije te svima želim i molim od Boga blagoslovljenu novu 2013. godinu. Rođenjem Isusa Sina Božjega u Betlehemu ispunile su se stoljetne čežnje i nadanja ljudi. Neizmjerna nada postala je stvarnost po dobrostivosti i čovjekoljublju Spasitelja našega Boga, koji je došao na zemlju da spasi sve ljude (usp. Tit 2,11; 3,4). Neka nam otajstvo Božića pomogne da prihvatimo darovanu Istinu te gradimo bratske odnose među ljudima i suodnos s Bogom ljubavi. Dok u mislima prebiremo po događajima protekle godine, imamo razloga za zahvalnost Bogu. U tom kontekstu rado se sjećam našeg lipanjskog susreta u kojem smo zajednički razmišljali o poslanju naših Crkava u suvremenom društvu. Neka nas slavlje božićnog otajstva snažno usmjeri na naviještanje i življenje Evanđelja Isusa Krista. Povezan s Vama zajedništvom vjere i željom da nas mirotvorna poruka Božića nadahnjuje u pastirskoj službi, iskreno Vas s poštovanjem pozdravljam", navodi nadbiskup zagrebački i metropolit kardinal Bozanić u Božićnoj čestitki patrijarhu Srpske pravoslavne Crkve Irineju.

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić poslao je jučer Božićnu čestitku pravoslavnom mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom gospodinu Jovanu Pavloviću, izvijestio je Tiskovni ured zagrebačke nadbiskupije. "Vaše Visokopreosveštenstvo! Primio sam Vaše božićne i novogodišnje čestitke, što ste ih s dobrim željama uputili meni, svećenicima i katoličkim vjernicima u Hrvatskoj. Uzvraćam sa srdačnim čestitkama za Božić Vama, Vašem svećenstvu i pravoslavnim vjernicima u našoj Domovini te molim obilje Božjeg blagoslova, mira i radosti u novoj 2013. godini! Prihvaćajući volju Božju, Blažena Djevica Marija je u vjeri začela i svijetu rodila Spasitelja. Dijete položeno u jasle, naš je Bog, koji nam otkriva svoju slavu - 'slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca – pun milosti i istine' (Iv 1,14). Klanjajući se neizmjernoj Božjoj ljubavi koja nam se u betlehemskoj noći očitovala, molimo da nam Isusovo rođenje bude na spasenje! U tom duhu zahvaljujem Bogu za primljene darove i milosti u protekloj godini te želim i molim da Vas Isus i ovoga Božića obasja svojim svjetlom i blagoslovi Vašu pastirsku službu na duhovnu dobrobit Vaših vjernika. Povezan s Vama zajedništvom vjere, srdačno Vas s poštovanjem pozdravljam", navodi nadbiskup zagrebački i metropolit kardinal Josip Bozanić u Božićnoj česitci mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Jovanu Pavloviću.

ZAGREB - Predsjednik Vijeća za ekumenizam i dijalog HBK sisački biskup Vlado Košić uputio je čestitku za Božić vjernicima Srpske pravoslavne Crkve, Makedonske pravoslavne Crkve i Bugarske pravoslavne Crkve u Hrvatskoj. "Neka vas svojim dolaskom obraduje i svojim mirom obdari Krist Gospodin", poručio je biskup Košić u čestitki poželjevši i sretnu novu 2013. godinu, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Sisačke biskupije. Biskup Košić čestitke je uputio i episkopu zagrebačko-ljubljanskom Jovanu Pavloviću, episkopu gornjo-karlovačkom Gerasimu Popoviću iz SPC, te metropolitu strumičkom Naumu Ilievskom i Kirku Velinskom iz MPC i Emilu Cenovu Angelovu svećeniku Bugarske pravoslavne Crkve u Hrvatskoj. Čestitke je uputio i sisačkom parohu Veselinu Ristiću, sisačkom parohu u miru protojereju stavroforu Petru Olujiću, te Daliboru Petkoviću, parohu stupovačkom, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u povodu Božića uputio je jučer čestitke svim građanima pravoslavne vjere, pravoslavnom mitropolitu Eparhije zagrebačko-ljubljanske i cijele Italije episkopu Jovanu Pavloviću, protojereju Dušanu Spasojeviću, arhijerejskom namjesniku i parohu zagrebačkom, te makedonskom protojereju Kirku Velinskom, parohijskom svećeniku Makedonske pravoslavne crkve u Hrvatskoj. "Sretan Vam Božić i porođenje Kristovo! Rođendan Isusa Krista, koji je trajno obilježio ljudsku povijest, vazda nas podsjeća da nikada ne smijemo iznevjeriti temeljna kršćanska i općeljudska načela savjesti i života, a to su istina, pravda i jednakost. Stoga je manje bitno da li se kao ljudi i narodi ravnamo i živimo po julijanskom ili gregorijanskom kalendaru. Katolici i pravoslavci dvije su grane istoga kršćanskog stabla. U Gradu Zagrebu, kao i u cijeloj Hrvatskoj, upućeni smo jedni na druge, pozvani smo razvijati demokratsko društvo, međusobno se uvažavati i poštivati, širiti povjerenje i toleranciju. A iz našega zajedničkog povijesnog iskustva i ekumenskog vrela trebamo crpiti duhovno nadahnuće za izgradnju zajedničke nam i sretnije budućnosti. U tom kontekstu, i prošlogodišnji Orden Sv. cara Konstantina koji mi je dodijelio Svatjejši Vladika, primio sam kao znak kršćanske ljubavi i uzorne suradnje između Grada Zagreba i Zagrebačke eparhije. U ime Grada Zagreba i u svoje, čestitam Vama i svim sugrađanima pravoslavne vjeroispovijesti Božić i želim sve najbolje u novom ljetu! Doista, Hristos se rodi!", stoji u čestitki zagrebačkog gradonačelnika.

NOVI VINODOLSKI - U Novom Vinodolskom sinoć je počelo obilježavanje Dana grada, a na svečanoj sjednici novljanskoga Gradskog vijeća, Nagrada Grada Novog Vinodolskog uručena je Mesopustarskom društvu za dugogodišnje aktivnosti na očuvanju folklorne baštine. Naime, mesopusni običaji su 2011. godine rješenjem Ministarstva kulture proglašeni zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Dan grada slavi se u spomen na 6. siječnja 1288. godine, kada je u Novom Vinodolskom donesen glasoviti Vinodolski zakonik, kojeg su potpisali predstavnici ondašnjih devet općina vinodolskog područja, sve do Trsata i Grobnika. Tim su zakonom, uz Rusku pravdu jednim od najstarijih pravnih kodeksa, regulirani odnosi i obveze između feudalne vlastele i građana, i to u području tzv. običajnog prava. U nedjelju, 6. siječnja, na Dan grada Novog Vinodolskog, u auli frankopanskog kaštela, u središtu Novog Vinodolskog, bit će upaljene svijeće i položeni vijenci na spomen obilježja svim braniteljima i antifašističkim borcima poginulima za slobodnu i samostalnu Hrvatsku.

(Hina) xtdel ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙