FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: tdel
ZAGREB, 3. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

PULA - Damir Kajin više nije član IDS-a jer je na zahtjev predsjedništva njegove matične buzetske podružnice izbrisan iz članstva nakon što je današnjim objavljivanjem koalicije i odlukom da se kandidira na lokalnim izborima prekršio odredbe statuta stranke po kojima se nitko od članova ne može kandidirati bez suglasnosti stranke, priopćeno je večeras iz IDS-a. Na popodnevnoj sjednici Predsjedništva IDS-a Buzet donesena je odluka o brisanju iz članstva Damira Kajina sukladno Statutu IDS-a. "Shodno tome, s današnjim danom prestaju sve funkcije koje je obavljao Damir Kajin u ime IDS-a i razrješava se dužnosti potpredsjednika IDS-a i predsjednika Kluba zastupnika IDS-a u Hrvatskom saboru" , zaključuje se u priopćenju za javnost IDS-a. Danas je Puli najavljena koalicija za županijske izbore u Istri koju će činiti Kajin kao kandidat za župana te SDP i HSU. Na predstavljanju nije bilo predstavnika HNS-a.

PULA - Bivši potpredsjednik IDS-a Damir Kajin komentirajući večeras odluku predsjedništva njegove matične podružnice buzetskog IDS-a o brisanju iz članstva kazao je kako će on nastaviti živjeti vrijednosti IDS-a u koje sadašnji članovi IDS-a nisu nikada vjerovali. Kako je rekao, njega su isključili oni koje je on osobno učlanjivao u IDS. Nakon 19. svibnja, kad će se, najavljuje Kajin, održati lokalni izbori, oni će se toga sramiti i kako je ocijenio, kao štakori će pobjeći s broda koji tone. Kajin je u izjavi za Hinu rekao i da su se u IDS-u očito malo zaigrali s formom jer, po njegovim riječima stranački Statut predviđa da ga iz Kluba zastupnika IDS-a može izbaciti samo Predsjedništvo stranke, a ne podružnice. A kako je dodao, Predsjedništvo "ionako reagira na svaki Jakovčićev mig". S tim u vezi Kajin je rekao da ne moraju brinuti, jer im on neće stvarati nikakve poteškoće, budući da s njima ne želi više dijeliti niti jedan dan.

PULA - Glavni tajnik IDS-a Tedi Chiavalon rekao je novinarima danas poslijepodne da je dosadašnji potpredsjednik stranke Damir Kajin današnjim istupom na konferenciji za novinare prekršio Statut IDS-a i automatizmom se izbrisao iz članstva stranke. "Imali smo strpljenja prema Kajinu zbog njegove povijesti u IDS-u i zbog svih problema u kojima se našao", rekao je Chiavalon. Ustvrdio je da je Kajin posljednjih šest mjeseci činio sve da ga se isključi iz stranke, a danas je i službeno prekršio odredbe Statuta, čime se sam isključio iz stranke te će u skladu s člankom 11. tog statuta biti službeno izbrisan iz članstva. On nije htio komentirati Kajinove optužbe na račun predsjednika i čelnika IDS-a, ističući kako su one suprotne onome što je govorio "do prije par mjeseci". Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić smatra nekorektnim što jedna stranka, kako je rekao, "krade čovjeka koji je do danas potpredsjednik druge stranke".

PULA - Predsjednik istarskoga HDZ-a Marino Roce rekao je danas da je "svađa SDP-a i IDS-a velika farsa" te je biračima poručio da na lokalnim izborima dobro razmisle hoće li ponovno glasovati "za opciju koja im je dosad uglavnom davala neispunjena obećanja". Na konferenciji za novinare u Puli Roce je ocijenio da ni koalicijska vlast ni dugogodišnja IDS-ova vlast u Istri već dvadeset godina nije donijela bitne razvojne projekte ili kapitalne investicije. "Kukuriku koalicija odlučila se za dva kandidata za istarskog župana, što smatramo prijevarom građana koji zapravo glasuju za istog. Svađa među njima je velika farsa", rekao je Roce i dodao da su SDP i IDS sada, kad nemaju koga prozivati jer su zajedno na vlasti, počeli optuživati jedni druge. Po njegovim riječima, gotovo u pravilu prije lokalnih izbora "izmisle se afere i umjetni sukob sa Zagrebom, što zasigurno nije u korist građana".

ZAGREB - Na zagrebački Županijski sud danas je iz Mađarske stigao sudski spis s presudom kojom je bivši prvi potpredsjednik vlade osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog prometne nesreće koju je prije tri godine skrivio u toj zemlji, a u kojoj su poginule dvije osobe. "Sud je zaprimio spis koji će preuzeti tročlano izvanraspravno vijeće koje će odlučiti o kazni", potvrdio je za Hinu glasnogovornik zagrebačkoga Županijskog suda Krešimir Devčić. Dodao je kako je još prerano govoriti o tome kad će izvanraspravno vijeće donijeti odluku te je objasnio da vijeće nije vezano određenim rokom. Sjednica vijeća nije javna, a na njoj se neće raspravljati o krivnji, činjeničnom opisu djela i pravnoj kvalifikaciji iz mađarske presude, nego samo o kazni i je li ona u skladu s hrvatskim zakonima i sudskom praksom. Odluka vijeća nije konačna jer se nezadovoljna stranka još može žaliti Vrhovnom sudu. Čačić, po pravomoćnoj presudi mađarskog suda, u zatvoru mora odslužiti polovicu dosuđene kazne.

VARAŽDIN - Čelnici županijskih organizacija Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata, Socijaldemokratske partije i Hrvatske stranke umirovljenika, potpisali su danas u Varaždinu sporazum o koalicijskoj suradnji i zajedničkom nastupu na lokalnim izborima u Varaždinskoj županiji te su tom prilikom istaknuli da vjeruju u pobjedu. Sporazum su potpisali predsjednik Županijske organizacije HNS-a Predrag Štromar, predsjednik Županijskog odbora SDP-a Mario Habek i predsjednik Županijske organizacije HSU-a Milan Škvorc. "U pripremama za izbore zaključili smo da smo dobro odradili posao u protekle tri i pol godine i na temelju toga odlučili smo da ćemo sklopiti novi sporazum kojim se dogovaramo na koji ćemo način obnašati vlast", rekao je predsjednik županijskog HNS-a Predrag Štromar. Zahvalio je SDP-u i HSU-u na dosadašnjoj potpori prilikom upravljanja Varaždinskom županijom i županijskim institucijama te je obećao da će i dalje, kao zajednički kandidat za župana, voditi županiju najbolje što može i zna. Štromar je istaknuo kako je siguran u potporu svih triju stranaka u kampanji i poslije u obnašanju vlasti te je dodao da u sljedećem mandatu žele nastaviti projekte u zdravstvu, obrazovanju i gospodarstvu.

VUKOVAR - Udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke" protivi se uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru jer smatra kako takav potez "u vremenu kada nisu rješene neke druge zakonske prepostavke za saniranje posljedica Domovinskog rata", ne može nikako biti na dobrobit ni Hrvata niti Srba u Vukovaru, niti grada Vukovara, a ni Hrvatske i njezinih građana. "Uvođenje dvojezičnosti u grad u kojem je u velikosrpskoj agresiji živote izgubilo preko 3000 stanovnika, u kojem se još uvijek traga za preko 300 osoba koje se vode kao nestale, iz kojeg su svi oni koji nisu slijedili velikosrpsku politiku protjerani, raseljeni, u kojem su za vrijeme okupacije ubijeni mnogi nesrbi koji su ostali u gradu, nije korak prema poštivanju prava nacionalnih manjina nego korak prema potvrdi da se agresija i zločini isplate, korak prema novim podjelama i nesnošljivostima", navodi se u priopćenju. Također se ističe kako bi to bio i korak prema nepoštivanju članka 3. Ustava kojim se mirotvorstvo smatra jednom od najviših vrednota.

VUKOVAR - Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u današnjem priopćenju ocjenjuje da bi uvođenje dvojezičnih natpisa u Vukovaru bio potpuno pogrešan korak, te da ćirilično pismo neće donijeti svima željeni mir, nego nove nesnošljivosti i korak unatrag u dosad ostvarenom suživotu u Vukovaru. U priopćenju objavljenom na mrežnoj stranici Udruga podsjeća kako je Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kojim je osigurana ravnopravna službena uporaba manjinskog jezika u općinama, gradovima i županijama u kojima pripadnici neke nacionalne manjine čine najmanje trećinu stanovnika, a u Vukovaru po zadnjem popisu stanovništva živi 34,87 posto Srba, "vrijednost demokratskog poretka", a samo dizanje tog zakona na ustavnu razinu "primjer je koliko smo svi svjesni potrebe zaštite prava manjinskih zajednica na njegovanje vlastite kulture, identiteta i jezika". Iz udruge međutim upućuju na članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, koji određuje da se odredbe tog zakona moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštovanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima, te dodaju kako su upravo u Vukovaru pripadnici srpske nacionalne manjine pozvani na poštovanje tog članka zakona radi izgradnje međusobne snošljivosti, razumijevanja i solidarnosti.

SISAK - Zbog sumnje da je počinila dva kaznena djela - pronevjeru i povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, sisačko-moslavačka policijska uprava provela je kriminalističku istragu nad 35-godišnjom bivšom sindikalnom povjerenicom Lječilišta Topuskog. Kako je priopćila glasnogovornica sisačko-moslavačke Policijske uprave Natalija Mezak-Dolenčić, utvrđeno je da je ona od kraja kolovoza 2006. do početka ožujka prošle godine bankovnom karticom sindikata na bankomatima podizala gotovinu kojom se koristila za osobne potrebe i tako oštetila sindikat za veću novčanu svotu. Također je utvrđeno da osumnjičena nije vodila poslovne knjige koje se odnose na imovinsko stanje sindikata iako joj je to bila obveza po zakonskim propisima. Nakon kriminalističke istrage, policija je 35-godišnjakinju prijavila za ta dva kaznena djela.

(Hina) xtdel yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙