FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 3. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici osnovala radne skupine za javne investicije, fondove EU-a te poslovnu klimu i privatne investicije koje trebaju pomoći u realizaciji vladinih strateških ciljeva u privlačenju i povećanju javnih i privatnih ulaganja. Po riječima potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova EU Branka Grčića, kroz četiri godine hrvatske krize pokazalo se da su investicije ključan problem jer su od svih komponenti agregatne potražnje najviše pale, gotovo 35 posto. Poseban su problem privatne investicije koje su pale gotovo 40 posto, a s obzirom na to da privatna ulaganja sudjeluju u ukupnim investicijama s gotovo 75 do 80 posto, jasno je kako je to ključni faktor krize i budućeg gospodarskog oporavka i rasta, ustvrdio je Grčić. Stoga Vlada osniva tri radne skupine - za realizaciju ključnih javnih investicija, projekata javnih poduzeća i projekata koji se financiraju iz državnog proračuna; za što veće uključivanje bespovratnih i besplatnih sredstava iz fondova EU-a; te za poboljšanje poslovne i investicijske klime, odnosno uklanjanje administrativnih i drugih prepreka privatnim ulaganjima.

ZAGREB - Hrvatska je od 2008. do 2012. svojoj brodogradnji isplatila ukupno 14,4 milijardi kuna potpora, izvijestio je ministar financija Slavko Linić na današnjoj sjednici Vlade na kojoj je donesena odluka o usklađivanju državnih potpora brodogradnji s pravnim okvirom Europske unije (EU). Od toga je isplaćeno više od 11,6 milijardi kuna glavnice te još 2,8 milijardi kuna za kamate i ostale troškove. Ta sredstva korištena su za gašenje proizvodnje, rješavanje problema zapošljavanja, strukturne reforme i modernizaciju brodogradilišta, kazao je Linić. Hrvatska sada mora svoje potpore brodogradnji uskladiti s okvirom koji se primjenjuje u EU, a on predviđa potpore samo za inovacije, regionalne potpore i izvozne kredite. To će vrijediti još ove godine, a od početka 2014. u EU se ukidaju sektorske potpore brodogradnji te ostaju potpore za inovacije i regionalne potpore, ali za sve grane industrije, pojasnio je Linić.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas da Vlada pregovara s bankama o zaduživanju u stranoj valuti te da neće izdavati obveznice na međunarodnom tržištu. "Sigurno je da ćemo se zaduživati i u valuti, jer naše su obveze u valuti, a neće biti izdavanja obveznica na međunarodnom tržištu, jer skidanje kreditnog rejtinga znači da investitori traže obrazloženje", rekao je Linić uoči sjednice Vlade komentirajući napise u medijima da će država u prvom tromjesečju podići kredit od milijardu eura kod stranih banaka.

ZAGREB - Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice razriješila dužnosti pomoćnika ministra branitelja Dinka Mikulića, koji je krajem prosinca osumnjičen za primanje mita. Mikulić osumnjičen je da je od čelnika varaždinske građevinske tvrtke Stanoing primao mito i 29. prosinca određeno mu je mjesec dana istražnog zatvora jer je sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda ocijenio da postoji opasnost od njegovog utjecaja na svjedoke. Dinka Mikulića, koji je uhićen 28. prosinca u antikorupcijskoj akciji, sumnjiči se da je od 2005. pa do uhićenja od članova uprave i suvlasnika Stanoinga tražio 250.000 eura mita, a zauzvrat im pomogao da se ta tvrtka odabere kao prodavatelj stanova za branitelje na području Varaždina. Za kupljene stanove u 2005. i 2006. navodno mu je isplaćeno 50.000 eura mita, potom je od 2008. do uhićenja tražio još 200.000 eura. Mikulić je radio u Ministarstvu branitelja od 2000. i proteklih je 12 godina bio zadužen za pravne i stambene poslove.

ZAGREB - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović poručio je danas da se ne odustaje od odvajanja bio otpada te istaknuo da se količina bio otpada na odlagalištima u ovoj godini mora smanjiti. "Količina bio otpada koji se odlaže na odlagališta u 2013. se mora smanjiti. Nema više izgovora. To možemo postići odvojenim prikupljanjem i obradom, primjerice u kompostanama ili predobradom miješanog komunalnog otpada prije odlaganja", ističe ministar Zmajlović u priopćenju u kojem opovrgava da je odustao od odvajanja bio otpada.

PULA - Povjerenica istarskog SDP-a Ada Damjanac, IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin, koji je najavio nezavisnu kandidaturu za istarskog župana, te predsjednik istarskog HSU-a Radovan Cvek danas su na zajedničkoj konferenciji za novinare u Puli najavili da će zajedničkim naporom pokrenuti promjene u Istri. "SDP u Istri želi biti pokretač promjena kada je u pitanju način vođenja Županije i zato smo odlučili poduprijeti zastupnika Kajina kao kandidatu za istarskog župana," kazala je Ada Damjanac, a potporu istarske organizacije HSU-a potvrdio je i njen predsjednik Radovan Cvek, premda, kako je napomenuo, županijski odbor još nije donio definitivnu odluku. Kajin je rekao kako današnji zajednički nastup nije "početak, niti kraj početka, već početak početka" koji će "uroditi novim istarskim poletom odnosno istarskim proljećem". Na pitanje hoće li vratiti svoj saborski mandat IDS-u, Kajin je istaknuo kako je on nositelj te liste, a da će kad postane župan vratiti mandat. "Kome da vratim mandat, Jakovčiću? Nije to njegov mandat", rekao je Kajin i dodao da ako bude isključen iz stranke nema namjeru vratiti mandat IDS-u.

ZAGREB - Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru sa sjedištem u Rijeci tijekom 2012. godine koordinirala je 365 akcija na moru u kojima je spašeno 825 osoba i 167 plovila. Nažalost, poginulo je 17 osoba, nestale su četiri osobe, a ozlijeđene 42, izvijestilo je danas Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, dodajući da se najviše akcija provodi tijekom turističke sezone te da su spašavane osobe uglavnom stranci na plovilima u čarteru ili pod stranom zastavom.

ZAGREB - Hrvatskoj nedostaje kritičko razmišljanje o tome što je desnica i sve rasprave o toj temi uglavnom se svode na dnevnopolitičke svrhe, istaknuto je na današnjem okruglom stolu Večernjeg lista na kojem se pokušalo odgovoriti na pitanje što je to desnica u Hrvatskoj te je li se hrvatska politička scena promijenila od kraja 80-tih godina, a podloga za takvu raspravu bila je knjiga Nevena Sesardića "Iz desne perspektive". "Postoje velike iskrivljene predodžbe o desnici pa je i intencija knjige bila razbiti takve neopravdane negativne mitove nastale zbog dominacija ljevice u medijima, na sveučilištima i među intelektualcima", rekao je Sesardić koji je i sam sveučilišni profesor filozofije u Hong Kongu. S njim se složio i urednik knjige Zvonimir Despot koji je rekao kako se u medijima nerijetko susrećemo s 'etiketama' a ne argumentiranom raspravom. Po mišljenju sociologa Bože Kovačevića podjela na lijeve i desne danas je problematična, a u nekim službenim udžbenicima politologije se oni se ni ne spominju jer je to pitanje nekog prošlog vremena. No, dodao je, u Hrvatskoj ljudi danas ipak očekuju odgovor na to pitanje, o čemu je svjedočila i prepuna dvorana Hrvatskog novinarskog društva u kojoj se skup održavao.

ZAGREB - Prvi put u povijesti književne nagrade Costa u svih pet kategorija pobjednice su žene, a u kategoriji književne biografije nagrada je prvi put dodijeljena stripu, objavljeno je na mrežnim stranicama književne nagrade Costa. Najboljim romanom u 2012. proglašen je "Bring up the Bodies" Hilary Mantel za koji je žiri ocijenio da je "jednostavno najbolji roman godine". Nagrada Costa za najbolji debitantski roman pripala je novinarki i kritičarki Francesci Segal za roman "The Innocents" smješten u židovsku zajednicu sjeverozapadnoga Londona. Najboljim biografskim djelom proglašen je strip "Dotter of her Father's Eyes" bračnoga para Mary i Bryana Talbota, koji je tako postao prvi strip u povijesti koji je osvojio nagradu Costa. Riječ je o biografiji kćeri Jamesa Joycea isprepletenoj s autoričinim sjećanjima na njezin buran odnos s ocem, Jamesom S. Athertonom, vrsnim poznavateljem Joyceova djela. Najboljim poetskim ostvarenjem proglašena je zbirka Kathleen Jamie "The Overhaul". Roman "Maggot Moon", priča o dvojici prijatelja, Sally Gardner proglašena je najboljom dječjom knjigom.

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) raspisalo je natječaj za najbolje novinarske radove u prošloj godini, a rok prijave je 28. veljače. HND će tradicionalno dodijeliti nagrade za životno djelo, novinara godine, najzapaženije novinarske radove u pisanome, radijskome, televizijskome, istraživačkome i po prvi put internetskom novinarstvu te nagrade za snimateljski prilog na televiziji i novinsku fotografiju. Autore za nagrade HND-a mogu predlagati pojedinci, ogranci, zborovi i županijska vijeća, uredništva, članovi HND-a te ocjenjivačke skupine, Izvršni odbor HND-a i sami autori.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙