FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 22. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Branko Hrg danas je na programskoj Glavnoj skupštini stranke rekao kako želi da ova vlada bude uspješna, ali da su u ovih godinu dana njezinog rada pod bor dobili cijeli grad veličine Bjelovara novonezaposlenih. "To je božićni dar koji je ova Vlada dala hrvatskim građanima pod bor i još kažu onako depresivno: bit će još i gore", rekao je Hrg te pozvao Vladu neka da nadu i znak kako se trudi nešto pokrenuti. "Građani će to prepoznati i mi kao stranka ćemo to pozdraviti", poručio je Hrg Vladi, a novinarima je kasnije objasnio kako misli da Vlada mora nešto poduzeti unutar sebe, da se mora rekonstruirati ili možda pozvati nezavisne stručnjake da dođu u Vladu. U završnom obraćanju izaslanicima Hrg je istaknuo da HSS u budućim koalicijama neće odustajati od svog programa, kao što je to učinio u prošloj vladi. "Tu je HSS najviše izgubio, i to je završena priča. Dok sam ja na čelu HSS-a, HSS se neće nikome dati podcjenjivati i neće odustati od onoga što se dogovori", poručio je Hrg.

ZAGREB - Čelni ljudi HNS-a ocijenili su 2012. godinu vremenom suočavanja s nagomilanim problemima, a sljedeću 2013. godinom mogućnosti za oporavak i optimizam te su građanima uputili najbolje želje za božićne i novogodišnje blagdane, priopćeno je danas iz HNS-a. Predsjednik HNS-a Radimir Čačić je 2012. ocijenio godinom suočavanja s lošim nasljeđem, nagomilanim financijskim i poslovnim problemima uz, istodobno, povrat drugog dna europske recesije. "Neki od ogromnih tereta morali su se rješavati kao pretpostavka ulaska u Europsku uniju, primjerice brodogradnja, a istodobno Hrvatska nije naslijedila ni jedan razvojni projekt u realizaciji. Bez obzira na to, postavljeni su temelji za rast u godinama pred nama, posebno u području energetike, obrazovanja, zdravstva i drugih društvenih djelatnosti kroz model javno - privatnog partnerstva. Privatni sektor dobio je i otvoren prostor za ulaganja u prostoru obnovljivih izvora energije te turizma. Sve to realna je podloga za izlazak iz recesije tijekom 2013., blagi gospodarski rast, a time i povratak optimizma i građana i investitora“, ocijenio je Čačić.

ZAGREB - Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić istaknuo je danas kako je Katolička crkva vrlo zadovoljna rezultatima popisa stanovništva jer se većina stanovnika izjasnila kao katolici, dodavši da je oko 86 posto katolika u Hrvatskoj - broj koji obvezuje. "Velika većina stanovnika izjasnila se kao katolici, ni u vrijeme komunizma nije bilo bolje", rekao je Bozanić u intervjuu za Media servis, komentirajući nedavno objavljene rezultate popisa stanovništva 2011. Razloge nešto manjeg postotka katolika (1,69 posto) u odnosu na prethodni popis (2001.) Bozanić objašnjava kalkuliranjem nekih osoba izjašnjavanjem o vjeroispovijesti. "Možda je netko prije deset godina računao da će mu biti bolje da se izjasni kao vjernik, kao katolik, ali ne toliko zbog toga što on jest ili nije katolik, nego zbog svoje osobne promidžbe", smatra kardinal. Nakon objave rezultata popisa, kaže i kako je zabrinut zbog starenja nacije te upozorava na važnost populacijske politike i promicanja bitnih elemenata za razvoj hrvatskog društva. Kardinal se osvrnuo i na dijeljenje letaka o zdravstvenom odgoju te poručio kako to nije nikakva akcija Katoličke crkve, već samo oblik informiranje vjernika. Podsjetio je kako je Crkva svoja stajališta u vezi sa zdravstvenim odgojem već izrekla te istaknuo kako je prethodno trebalo provesti javnu raspravu i pitati građane za mišljenje, a "ne nametati svjetonazor". "Pozivamo da se to ispravi", dodao je.

SPLIT - Dvanaestu godinu za redom u organizaciji Udruge MoSt danas se ispred splitskog HNK održava humanitarna akcija "A di si ti!?" na kojoj se prodajom knjiga, časopisa, stripova, ploča, CD-a, DVD-a, sportske opreme, majica i sl. prikuplja novac za pomoć korisnicima prihvatilišta za beskućnike i stambene zajednice za beskućnike, te za uređenje novog prihvatilišta. Na štandovima su prodavači, legende Hajduka Zoran Vujević i Goran Vučević, članovi Moto kluba Fjaka, više od 100 mladih volontera iz splitskih osnovnih i srednjih škola, te hip hop grupa Dječaci prodavali ono što su, osim Udruge MoSt, donirali brojni građani, udruge, tvrtke i organizacije, grad Split, Crveni križ Zagreb, Torcida i mnogi drugi. Prikupljeni novac, zajedno s novcem od koncerta održanog početkom mjeseca u HNK, na kojem je prikupljeno nešto više od 61.000 kuna, Udruga MoSt će utrošiti na uređenje novog prostora Prihvatilišta u Gundulićevoj ulici.

VRBOVSKO - U Vrbovskom je danas pronađeno mrtva 46-godišnje žena i s ozljedama od vatrenog oružja opasnim po život njezina 70-godišnja majka, a nekoliko sati kasnije je u šumi pronađeno mrtvo tijelo 62-godišnjeg supruga ubijene. Smrtno stradavanje 46-godišnje B. R i ranjavanje s ozljedama opasnim po život njezine majke A.D. (70) nasilni je čin počinjen vatrenim oružjem u njihovom stanu u Vrbovskom, a mrtvo tijelo muškarca pronađeno nekoliko sati kasnije u šumskom predjelu pokraj Vrbovskog dovodi se u vezu s tim događajem, potvrdio je Hini zamjenik karlovačkog županijskog državnog odvjetništva Mladen Krajačić. Na pitanje je li muškarac počinio samoubojstvo, Krajačić je kazao da bi se po svemu sudeći moglo raditi o suicidu, ali da ne može to službeno potvrditi, no da može "potvrditi vezu oba stradavanja, jer se radi o muškarcu Z. R. (1954), koji je suprug ubijene i zet ozlijeđene osobe". Liječnici ogulinske bolnice su stabilizirali životno ugroženu pacijenticu s prostrjelnim ranama vrata i glave, oko podneva je prebačena na daljnji tretman u riječki KBC.

DUBROVNIK - U dubrovačkoj Galeriji Dulčić Masle Pulitika večeras je otvorena izložba dubrovačkog slikara Gabra Rajčevića (1912. - 1943.) u povodu stote obljetnice njegova rođenja. Izloženo je 60 radova, slika i crteža iz fundusa Umjetničke galerije Dubrovnik, među kojima i najnovija, pribavljena ove godine, ulje na platnu "Portret Meha" iz 1936. godine. Izložba će biti otvorena do 15. veljače 2013.

OPATIJA - Opatijski vatrogasci treću su godinu za redom okitili božićno drvce u moru, na kupalištu Slatina. Tridesetak vatrogasaca Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Opatija, među kojima je bilo 10 ronilaca, postavilo je danas poslijepodne u moru božićno drvce visine 3,5 metra. Vatrogasci su za Opatijce i njihove goste, uz postavljanje okićenog drvca, priredili i vatromet.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙