FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 15. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je danas kako je odluka agencije Standard&Poor’s (S&P) da smanji kreditni rejting Hrvatske veliko i važno upozorenje cijeloj Hrvatskoj, pa i Vladi, da reforme moraju biti provedene. "Nedostaju strukturne reforme, i tome se smjeru politika mora više okrenuti, koje će naše gospodarstvo okrenuti većoj proizvodnji, izvozu i zapošljavanju", kazao je Josipović u izjavi novinarima nakon susreta s građanima u Uredu predsjednika Republike. Upitan može li ta odluka izazvati dolazak MMF-a u Hrvatsku, jer se u pregovorima sa sindikatima teško nešto mijenja, predsjednik Republike rekao je da MMF nije "neka babaroga koja kruži okolo pa sad čekamo hoće li nas zgrabiti ili ne". Radi se o racionalnoj odluci. Ako procijenimo da nam se isplati i da možemo bolje s MMF-om nego bez njega, to je normalna poslovna i logična odluka. Ako ne procijenimo, onda ćemo i dalje biti bez MMF-a, rekao je. Osvrćući se na pregovore sa sindikatima, predsjednik Josipović napomenuo je kako u društvu postoje različiti interesi koji nisu uvijek kompatibilni i teško ih je uskladiti te poručio da Hrvatska mora ostati socijalna država. "Hrvatska mora ostati socijalna država, a u trošenju novaca treba biti selektivniji jer nam nitko neće dati novce koji ne postoje. Kod socijalnih mjera moramo se usmjeriti na one kojima je ta pomoć najpotrebnija", kazao je.

ZAGREB - HDZ pad hrvatskog kreditnog rejtinga u kategoriju tzv. "smeća" smatra ocjenom rada vlade i dokazom da je radila "ad hoc" i improvizirala u pokušajima pronalaženja rješenja, istaknuo je danas na konferenciji za novinare predsjednik stranke Tomislav Karamarko. "Došli smo do trenutka istine, to je potvrda avanturizma nekompetentne vlade. I sada priziva MMF, a ne ono - što oni nemaju, a u Hrvatskoj još uvijek postoji - kvalitetni potencijal, znanje i ljude koji mogu obaviti taj posao. Račun za taj avanturizam platit će svi hrvatski građani", upozorio je Karamarko. "To nije ocjena koju vladi daje HDZ, iako smo im je i mi davali i prije i znali smo što će se dogoditi, nego ocjena meritorne kuće koja će iduće godine utjecati na sve što će se događati u Hrvatskoj. Ona znači da ćemo se ubuduće zaduživati skuplje i da će ovo malo investicija koje, ako i postoje, biti obeshrabrene, kao i novi investitori. Mnoge će male i srednje tvrtke iduće godine biti ugašene, imat ćemo porast nezaposlenosti koje je već danas zastrašujuća - više od 350.000 i raste geometrijskom progresijom i veliki pad standarda građana", rekao je Karamarko te pozvao vladu da iznese "suvisli koncept izlaska iz krize.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekao je danas da je optimist glede rješavanja pitanja problema štediša Ljubljanske banke te da je važno naći pravedno rješenje koje će biti u interesu hrvatskih građana, ali i održivo za Sloveniju. "Optimist sam i vjerujem da ćemo naći rješenje. Zaista ne bi bilo dobro da se sa susjedima zakačimo na način koji bi ugrozio naše članstvo u Europskoj uniji, a ni za susjede ne bi bio sasvim sigurno dobar", rekao je predsjednik Josipović novinarima nakon susreta s građanima u svom uredu. Dodao je kako vjeruje da će hrvatski i slovenski stručnjaci naći rješenje za problem štediša Ljubljanske banke te da za to još ima vremena. Na pitanje treba li hrvatska vlada povući jamstva bankama za tužbu protiv Ljubljanske banke, predsjednik Josipović odgovorio je kako to smatra tehničkim pitanjem i da je važno naći pravedno rješenje. "Važno je naći pravedno rješenje. Rješenje koje će, s jedne strane biti održivo za susjede Slovence u smislu izvršavanja obaveza koje postoje, a s druge strane da na dulji ili kraći rok osiguramo da svi građani dobiju svoje novce", kazao je. Istaknuo je da rješenje u konačnici mora biti pravedno, a i mora biti takvo da je održivo.

RIJEKA - Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je danas u Rijeci da je registar branitelja najčasniji popis kojeg Hrvatska može objaviti i da on služi na čast svim hrvatskim braniteljima, a za mogući strah branitelja od prelaska državne granice nakon objave registra, kazao je da je to "priča za malu djecu". Odgovarajući na novinarsko pitanja tko se i zašto protivi objavi registra branitelja, ministar je naglasio da je "to najčasniji popis koji Hrvatska može objaviti", da služi na čast svim hrvatskim braniteljima, dodavši da "neka bude na 'čast' i onima kojima tamo nije mjesto". Nastavio je kako je očito da "kod onih, koji su i ako su stavljali neke ljude kojima tamo nije mjesto", vrijedi poslovica "svatko se češe gdje ga svrbi". Na upit o mogućem strahu branitelja od prelaska državne granice nakon objave registra, Matić je naglasio da je to "priča za malu djecu". Hrvatski branitelji su branili svoju domovinu i ako je to, da brane svoje, dopušteno svim zemljama i građanima svijeta, onda je to dozvoljeno i hrvatskim građanima, rekao je. Ocijenio je da "ako se misli na nekoga koji je učinio nešto što nije u skladu s ratnim pravom i običajima i ženevskim konvencijama, to je jedna druga priča" , da se tu se radi o malom postotku hrvatskih branitelja, koje više tako ne bi trebali ni zvati i trebali bi odgovarati ako su učinili nešto nečasno. "Hrvatsku državu čekali smo tisućljeće, ovoj generaciji iz 90-tih je to uspjelo, dobili smo Hrvatsku, a oni koji su u tome djelatno sudjelovali - to je taj popis časnih ljudi za povijest", zaključio je.

ZAGREB - Predsjednik Srpskoga narodnog vijeća (SNV) i potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac rekao je u subotu u temi dana na Hrvatskome radiju kako vjeruje da će hrvatske pravosudne institucije početi funkcionirati, a da su dosad funkcionirale minimalno ili uopće ne, kad su u pitanju zločini nad Srbima. "Vjerujem da će naše pravosudne institucije početi funkcionirati. Dosad nisu, ili su funkcionirale minimalno, po logici napravi što manje i što kasnije, i osudi sa što manjom kaznom kad su u pitanju zločini nad pripadnicima srpskog naroda", rekao je Pupovac. Glede prihvaćanja zakona o prebivalištu izjavio kako su vladajući SDP i nekadašnja vlast iz HDZ-a isti. "SDP je jednak HDZ-u jer je prihvatio zakon o prebivalištu koji je pripremio HDZ", iako im je SDSS podastro "obrazloženje zašto to treba drukčije riješiti", rekao je Pupovac. SDP-ovoj vladi zamjera neefikasnost. "SDP se ponaša kao da je manjinska problematika nešto čime se treba baviti samo SDSS", rekao je Pupovac.

ZAGREB - Predsjednica Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. (UHLD) Vesna Bosanac danas je na svečanoj sjednici UHLD-a dodijelila iskaznice za počasno članstvu u toj udruzi generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, a iskaznice je za njih preuzeo predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskoga rata Josip Klemm. Dr. Bosanac je obrazložila kako je vijest o oslobađanju hrvatskih generala Gotovine i Markača potaknula duhovno zadovoljstvo za sve ono što smo znali, a što je sud sada i potvrdio. Zato je jednoglasnom odlukom prihvaćen prijedlog predsjedništva udruge da se dvojici generala dodijele počasne iskaznice UHLD-a, rekla je Bosanac. Govoreći o ulozi liječnika u ratu potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner je podsjetio i kako je jučer vladajuća koalicija izglasovala odluku o objavi registra branitelja. Ocijenio je kako se registar objavljuje samo radi poticanja novih podjela među hrvatskim braniteljima i u cijelom narodu. Po Reinerovim riječima, bez obzira što je oslobađajućom presudom u Haagu skinuta stigma s Hrvatske, i dalje će biti osporavanja branitelja, Domovinskoga rata i Hrvatske. Samo pisanjem istine možemo se boriti protiv zaborava i krivotvorenja o Domovinskom ratu, poručio je.

ZAGREB - "Zagrebačku kuću solidarnosti na djelu", kućicu ispred koje će stajati kutija u koju će građani moći ubaciti kunu solidarnosti za one koji su u potrebi, danas je na Trgu bana Josipa Jelačića otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. U njoj će se također moći okrijepiti kobasicama i toplim napitcima po simboličnim cijenama, a sav prihod bit će dodijeljen Caritasu Zagrebačke nadbiskupije, Udruzi žena oboljelih i liječenih od raka dojke "Sve za nju" i savjetodavnoj liniji za djecu "Hrabri telefon". Riječ je o humanitarnoj akciji koja će trajati do Božića, a koju je pokrenuo gradonačelnik Milan Bandić s ciljem senzibiliziranja javnosti i pomoći onima koji su u nevolji.

ZAGREB - Samozatajni čovjek i veliki glumac koji s istim autoritetom glumi i "ozbiljne" dramske uloge i one komično intonirane, Pero Kvrgić arhetipsko je uobličenje glumca koji postoji izvan svakog vremena i prostora, rečeno je danas u Zagrebu na predstavljanju monografije "Kazališno doba Pere Kvrgića", koja nudi najsveobuhvatniji pregled kazališnog stvaralaštva i glumačke karijere jednog od najvećih hrvatskih glumaca. "Teško je reći da je Pero Kvrgić obilježio jedno određeno povijesno razdoblje jer svojom je dugovječnošću na hrvatskim pozornicama postao osoba za sebe u povijesti hrvatskog kazališta", kazao je na predstavljanju autor uvodne studije Hrvoje Ivanković. "Ta knjiga pokušava govoriti o svim brojnim ulogama koje je ostvario, te kontekstualizirati sve faze njegove bogate umjetničke karijere", dodao je. Monografija je izašla u nakladi Dubrovačkih ljetnih igara te uz potporu Ministarstva kulture, a uz pomoć Društva prijatelja dubrovačkih starina, Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) i Zračne luke Dubrovnik.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙