FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 16. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

KOPRIVNICA - Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović ocijenio je danas da smanjenje rejtinga Hrvatske nije razlog za paniku, nego da dodatno razmislimo koje su naše odluke, te smatra da nam sada nije potrebna pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). "U ovom trenutku mislimo da to nije potrebno i da možemo sami", rekao je u Koprivnici novinarima premijer i predsjednik SDP-a nakon tematsko-izvještajne konvencije SDP-a Koprivničko-križevačke županije. Na upit razmišlja li o rekonstrukciji Vlade s obzirom na natpise u medijima da su ministri inertni, premijer je odgovorio da inertni nisu i da ih neće mijenjati. "Rekao sam bez euforije, ali i bez panike. Ako ministar pomorstva, prometa i infrastrukture radi na restrukturiranju čitavih mega-sustava, ako ministar financija zaista uvodi reda, a to mu nitko ne može osporiti, i time mnogima staje na žulj, jer mnogi su odrasli u neredu i to je njihov humus, onda mi ih ne pada na pamet mijenjati, nego ću im dati još dodatni vjetar u leđa", odgovorio je premijer istaknuvši da u 2013. godini vjeruje u oporavak. "U 2013. godini vjerujem u oporavak, vjerujem u nekakav rast. Sve ovisi o nama, ne o rejting agencijama, ne o sindikatima, ne o Beogradu ili Pešti, nego o nama. Vlada je najodgovornija", istaknuo je.

KOPRIVNICA - Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović ocijenio je danas u Koprivnici da situacija u zemlji nije katastrofalna, a da je do pada kreditnog rejtinga Hrvatske došlo jer nismo radili sve ono što investicijske kuće očekuju od svih vlada - da režu na sve strane. Smatra da nema konkretnih razloga za pad kreditnog rejtinga, nego su očekivanja bila da se smanje plaće i da se otpusti 20 do 25 tisuća ljudi. "Prije tri mjeseca rekao sam bez euforije. Točno sam anticipirao ovu mogućnost kao što je i dizanje kreditnog rejtinga bilo pomalo neočekivano, a očekivao sam tada stagnaciju. Tako je i s padom, neću reći da je neočekivan. Naprosto nismo radili sve ono što investicijske kuće očekuju od svih vlada, a to je da režu na sve strane. Ja ih razumijem. Ne možemo preko toga priječi", rekao je novinarima u Koprivnici. Dodao je kako postoji i druga strana priče. "To je hrvatsko društvo, socijalna prava i to ona koja su nužna i o kojima možemo razgovarati. Kao što vidite vodimo vrlo intenzivan dijalog u kojem se s dijelom sindikata uspijevamo dogovoriti, a jednim manjim dijelom ne. Ali, mislim da nakon prošlotjednog posjeta Bruxellesu i oni sada malo bolje razumiju kakva je situacija. Zvono nije na uzbunu. Situacija nije katastrofalna", istaknuo je Milanović. Dodao je kako je nelogično da je prije kratkog vremena hrvatska državna obveznica kotirala tako da joj je prinos bio manji od četiri posto i sada nam se dogodio pad kreditnog rejtinga. To, smatra Milanović, govori da nema konkretnih razloga za spomenuti pad, nego su očekivanja bila da se smanje plaće i da se otpusti 20 do 25 tisuća ljudi. "To su strukturne reforme o kojima neke agencije razmišljaju. Mi ne, mi razmišljamo o tome da uredimo sustav poslovanja, gruntovnice, razmišljamo o strateškim ulaganjima, da skinemo određene namete gospodarstvu".

PULA - Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić rekao je danas da njegova stranka čvrsto podupire Vladu, ali očekuje hitne reformske korake te, među ostalim, predlaže postizanje konsenzusa s glavnim akterima u gospodarstvu i sa sindikatima koji bi ponudio i oporbi na godinu dana. Jakovčić smatra da se nalazimo u kritičnom trenutak za budućnost zemlje, a da su posljednja zbivanja u svezi s kreditnim rejtingom "ogledalo neefikasnosti upravljanja državom u zadnjih desetak godina, koje očito dolazi na naplatu". "Vrijeme je za temeljiti zaokret", kazao je Jakovčić na konferenciji za novinare u Puli. Kazavši kako je licemjerno od opozicije tražiti ostavku Vlade, HDZ-u je poručio kako bi bilo bolje da "očisti svoj prag jer pred tim pragom ima tone političkog smeća nakupljenog u zadnjih desetak godina". Jakovčić smatra da reforme ne moraju uvijek značiti rezanje ili ukidanje, pa IDS predlaže "aktivan pristup reformama", jer "krizu treba rješavati poticajima, a ne rezovima". Samo nova ulaganja mogu riješiti krizu, rekao je Jakovčić koji kaže da bi se samo u Istri u roku od tri godine mogla otvoriti ulaganja od tri do četiri milijarde eura. "Za to su potrebne reforme te stoga u IDS-u smatramo kako bi na prvom siječanjskom zasjedanju Sabora trebalo usvojiti novi zakon o strateškim ulaganjima koji će biti afirmativan prema privatnom sektoru i prema mogućnostima ulaganja domaćeg i stranog kapitala", poručio je.

ZAGREB - Prijeteći noževima zaposlenici trgovine u Sesvetama, dvojica nepoznatih lopova ukrala su više od deset tisuća kuna, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi zagrebačkoj. Neslužbeno se doznaje da je sinoć oko 20 sati opljačkana trgovina "Konzuma" iz koje su lopovi su ukrali oko 15.000 kuna. Policija je izvijestila i o provali u kuću u Novakima u Svetoj Nedelji iz koje je nepoznati lopov ukrao novac, nakit, mobitele i dokumente, oštetivši 37-godišnjaka i 33-godišnjakinju za oko 75.000 kuna.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙