FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 15. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

NEWTOWN/ZAGREB - Tijela djece i njihovih učitelja još leže ondje gdje su pala, na hodnicima i učionicama osnovne škole u Newtownu u Connecticutu, a istražitelji rano u subotu nastoje identificirati sve ubijene i rekonstruirati sumanuti put ubojice u jednom od najstrašnijih pokolja u povijesti SAD-a. Dvadestero djece u dobi od pet do deset godina i šestero odraslih ubijeno je u mahnitom pohodu koji je šokirao taj miran gradić na jugu Nove Engleske, 130 kilometara sjeveroistočno od New Yorka, i cijelu naciju ostavio u golemoj žalosti. O mogućim motivima ubojice, javlja CNN, zasad ima više pitanja nego odgovora. Iako njegovo ime još nije službeno objavljeno, trojica dužnosnika službi za provedbu zakona medijima su kazali da se radi o dvadesetogodišnjem Adamu Lanzi koji je na kraju i sam sebi u školi oduzeo život. Lanza, koji je odrastao u Newtownu, gradu s 27 tisuća stanovnika, prije odlaska u školu u svome je domu ubio majku, učiteljicu. U školi je upao u dva razreda i pucao monstruoznom preciznošću. Iza sebe je ostavio samo jednog ranjenika, kazao je glasnogovornik mjesne policije. Među ubijenima su i ravnateljica Dawn Hochsprung i školska psihologinja Mary Sherlach.

BEOGRAD - Potpredsjednica srbijanske vlade za eurointegracije Suzana Grubješić vjeruje da će Srbija do kraja lipnja 2013. godine započeti pregovore o članstvu u Europskoj uniji, a u intervjuu Radioteleviziji Srbije (RTS) u subotu ustvrdila je i da Bruxelles za to Beogradu ne postavlja nove uvjete. Nakon povratka iz Bruxellesa, gdje su ranije ovog tjedna ministari vanjskih poslova EU-a pohvalili napredak Srbije i ohrabrili je u nastavku procesa eurointegracija, Suzana Grubješić ocijenila je da bi ožujak 2013. godine najvjerojatnije mogao biti "važna vremenska odrednica za Srbiju", jer bi Europska komisija mogla preporučiti Europskom vijeću da sa Srbijom otpočne pregovore do kraja polugodišta. Ona je istaknula da je Beograd svjestan neophodnosti nastavka procesa normalizacije odnosa s Prištinom. "To je najvažniji politički uvjet koji Srbija treba ispuniti. U svemu drugome Srbija mnogo lakše ispunjava uvjete jer se tu primjenjuju isti kriteriji koji su postavljani i drugim zemljama", kazala je potpredsjednica srbijanske vlade.

JOHANNESBURG - Ikona borbe protiv aparthejda i bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela podvrgnut je endoskopskoj operaciji žučnih kamenaca i nakon zahvata se osjeća dobro, objavio je u subotu ured južnoafričkog predsjednika Jacoba Zume. Madiba, kako ga zovu, primljen je u bolnicu u Pretoriji u subotu zbog plućne infekcije, a pregledom je utvrđeno da ima i žučne kamence. Prvi crni južnoafrički predsjednik i dobitnik Nobela za mir (94) u svijetu je simbol borbe protiv rasizma i nepravde, a u svojoj zemlji gotovo da ima status živućeg božanstva i svaka vijest o problemima s njegovim i inače krhkim zdravljem izaziva veliku zabrinutost među stanovništvom.

MOSKVA - Ruska interventna policija pritvorila je u subotu četvoricu oporbenih čelnika kako ne bi sudjelovali na zabranjenom skupu protiv predsjednika Vladimira Putina pred moskovskim sjedištem nekadašnje policije KGB-a. Ljevičar Sergej Udaljcev i popularni bloger koji piše o korupciji Aleksej Navaljni pritvoreni su na središnjem trgu Lubjanki, dok su čelnici prosvjeda Ilja Kašin i Ksenija Sobčak pritvoreni su na putu prema onamo. Skupu je namjera proslaviti prvu godišnjicu demonstracija koje su prerasle u najveći prosvjed protiv Putina otkako je prije 13 godina došao na vlast. Policija je odlučila svim snagama očuvati red, a Moskvu nadlijeću helikopteri. Unatoč prijetnji uhićenjem prosvjednici stoje i plješću. Očevici kažu da ih je oko dvije tisuće. Neki viču: "Oslobodite političke zatvorenike", i "Dolje policijska država". Jedan je razvukao transparent na kojem piše "varalice i lopovi", kako se uvriježilo opisivati rusko vodstvo.

ATENA - Brodica s emigrantima iz Turske, koji su se nadali da će stići do grčke obale, potonula je u subotu ujutro blizu otoka Lesvosa pri čemu je smrtno stradalo 20 ljudi, izvijestila je grčka policija. Brod je isplovio iz turskog priobalnog mjesta s 27 iračkih emigranata i kapetanom. Prema izjavi jednoga preživjelog putnika, brodica je potonula milju od obale otoka Lesvosa zbog snažnog vjetra, prenijela je policija. "Muškarac koji je uspio preživjeti potonuće brodice obalnoj je straži kazao kako su svi emigranti iz Iraka te da su za transport do otoka platili 2000 dolara", rekao je policajac. Grčka obalna straža pronašla je 20 tijela i još traži potencijalne preživjele, rekao je policijski dužnosnik. Svake godine tisuće ilegalnih migranata bježi iz Iraka, najčešće preko Turske, a krajnje im je odredište Grčka, u kojoj je pitanje ilegalnih imigranata postalo jedno od većih problema, osobito u godini u kojoj se održavaju parlamentarni izbori.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙