FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 1. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

WASHINGTON - Utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange najavio je u petak, na drugu godišnjicu početka objavljivanja tajne američke diplomatske prepiske, da će nastaviti s takvom praksom. Obilježavajući godišnjicu "cablegatea", Assange je u komentaru za Huffington Post napisao da je njegova internetska stranica otkrila američke pokušaje da zataje zločine, zastraše druge vlade i dominiraju svjetskom ekonomijom. "Od 2010. zapadne vlade su pokušale prikazati WikiLeaks kao terorističku organizaciju, što je političarima i privatnim institucijama omogućilo nesrazmjeran odgovor na naše poteze", napisao je. "Činjenica je da je WikiLeaks promijenio svijet i da je ta promjena očito na bolje", dodao je. "Dvije godine poslije nikome se zbog objave dokumenata nije dogodilo ništa nažao, a primjeri objavljenih dokumenata očito govore tko ima krvi na rukama", kazao je Assange. Otkrivši pojedinosti o ubijanju iračkih civila i korumpiranosti tuniškog režima, WikiLeaks je pripomogao da se američke snage povuku iz Iraka i potaknuo ustanak u Tunisu koji se poslije proširio na druge arapske zemlje, tvrdi Assange. Unatoč prijetnjama američke vlade, bivši australski haker najavio je da će nastaviti objavljivati tajne dokumente i boriti se protiv pokušaja da se blokira financiranje WikiLeaksa.

KUVAJT - Kuvajćani su u subotu prije podne počeli izlaziti na glasačka mjesta kako bi izabrali 50 parlamentarnih zastupnika na izborima koji su zasjenjeni bojkotom oporbe i prosvjedima s ciljem promjene izbornog zakona. Parlamentarni izbori u Kuvajtu, već drugi ove godine, održavaju se u vrijeme političke krize koja mjesecima potresa ovu zemlju. Uzrok krize su nesuglasice između prozapadnjačke emirske obitelji u Kuvajtu koja imenuje vladu i parlamentarne većine predvođene islamistima. Taj sukob obično završi raspuštanjem parlamenta. Ovo su peti parlamentarni izbori u zemlji od 2006. godine. Uoči ovih izbora emir Šeik Sabah al-Ahmad al-Sabah izmijenio je izborni zakon za koji se predviđa da će ići na ruku provladinim kandidatima. Kuvajtska oporba, raznolika skupina sastavljena od islamista, liberala i populista, pozvala je na bojkot i u petak organizirala prosvjed nekoliko tisuća ljudi u glavnom gradu. Očekuje se da će odaziv na izbore biti nizak.

NEW YORK - Nova pločica "Država Palestina" postavljena je u petak u Općoj skupštini UN-a ispred palestinskog predstavnika Rijada Mansura, dan pošto je to tijelo unaprijedilo status Palestine u UN-u iz entiteta u promatračku državu nečlanicu. Mansur je u svom prvom nastupu nakon toga osudio odluku Izraela o gradnji 3000 stanova za židovske doseljenike u Istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali. Izraelska odluka donesena je kao znak odmazde za dobiven status promatračke države nečlanice UN-a. "Odluka o gradnji je izravna provokacija", ocijenio je Mansur. "Naša je ruka ispružena prema miru, ali potrebno je da s druge strane teže istom", izjavio je Mansur koji je dobio ovacije kad je zauzeo mjesto iza nove pločice u zgradi u New Yorku. Izrael i SAD kritizirali su glasovanje u UN-u, kazavši da predstavlja prepreku mirovnim naporima na Bliskom istoku.

MEXICO - Dosadašnji meksički predsjednik Felipe Calderon predao je u ponoć vlast svojem nasljedniku Enriqueu Peni Nietu na simboličnoj svečanosti u nacionalnoj palači u središtu grada Mexica. Predsjednik na odlasku predao nacionalnu zastavu Peni Nietu na svečanosti koju su prenosile nacionalne tv postaje, a kojoj nije prisustvovao tisak. Službena inauguracija novog predsjednika održat će u subotu popodne po mjesnom vremenu pred zastupnicima i senatorima okupljenima tim povodom u meksičkom parlamentu. Novi meksički predsjednik, 46-godišnji odvjetnik, predstavnik novu generacije političara Institucionalne revolucionarne stranke (PRI), stožerne meksičke stranke koja je upravljala zemljom između 1929. i 2000. godine. PRI s Penom Nietom prekida 12-godišnju vladavinu konzervativne Stranke nacionalne akcije (NAP) s predsjednikom Vicenteom Foxom od 2000. do 2006. i Felipeom Calderonom od 2006. do 2012. godine.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙