FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 24. studenoga 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

DOHA - Predstavnici 190 zemlja okupit će se u ponedjeljak u Dohi na konferenciji o klimi na kojoj bi sudionici trebali pokrenuti II. fazu Protokola iz Kyota, jedinog službenog dokumenta koji države potpisnice obvezuje na smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova u atmosferu. Skup će trajati od 26. studenoga do 7. prosinca, a 4. prosinca predstavnicima bi se trebalo pridružiti stotinjak ministara i zaključiti sporazum. Druga faza Kyota bila bi nastavak mukotrpnih napora Ujedinjenih naroda da se zaustavi globalno zagrijavanje koje izaziva klimatske promjene. Zadnjih dana zaredala su upozorenja. Svjetska banka upozorila je da će globalno zagrijavanje rasti za četiri stupnja Celzija do 2060., te izazvati niz prirodnih katastrofa koje će najteže pogoditi upravo najsiromašnije zemlje. Postotak ispuštanja plinova s učinkom staklenika dosegnuo je 2011. najvišu razinu. UN je upozorio da je svijet daleko od ispunjenja zacrtanog cilja da zagrijavanje planeta ograniči na dva stupnja. Ako se planet bude zagrijavao iznad te razine, svijetu prijete nekontrolirane posljedice, kažu stručnjaci.

WASHINGTON - Međunarodna konferencija o stvaranju Bliskog istoka bez nuklearnog naoružanja neće biti održana u prosincu, kako je to ranije bilo planirano, jer se zemlje regije duboko razilaze u pristupu nadzoru naoružanja, objavio je u petak State Department. State Department naveo je da konferencija o stvaranju zone bez naoružanja za masovno uništenje neće biti održana sredinom prosinca u Finskoj te da nije jasno kada će, odnosno hoće li uopće biti održana. Diplomati su ranije ovog mjeseca rekli Reutersu da će razgovori biti prije odgođeni nego zauvijek prekinuti. Sjedinjene Države kao jedan od sponzora predloženih razgovora objavile su ne može biti sazvana zbog stanja na Bliskom istoku i činjenice da zemlje regije nisu postigle sporazum o uvjetima za održavanje konferencije, navela je u priopćenju glasnogovornica State Department Victoria Nuland. Dodala je da u regiji postoji duboki konceptualni jaz o tome kako se nositi s pitanjima regionalne sigurnosti i nadzora naoružanja. Sjedinjene Države su izrazile bojazan da bi skup, koji je trebao biti održan u Finskoj, mogao biti iskorišten za osudu Izraela, posebno zbog toga što se između Izraela i Hamasa vodila žestoka osmodnevna borba koja je u srijedu okončana primirjem.

PEKING - Četrnaest osoba je poginulo, a 47 je ozlijeđeno u petak u eksploziji plina u restoranu na sjeveru Kine, izvijestila su u subotu službena kineska glasila. Nesretni slučaj za kojim je uslijedio požar, dogodio se navečer u restoranu "Kod vesele ovce" u Jinzhongu, u pokrajini Shanxiju, javila je agencija Xinhua. Svjedoci su rekli da je detonacija bila snažna. Eksploziju je prouzročilo istjecanje plina, dodaje agencija. Šest osoba je umrlo na mjestu događaja, a osmero u bolnici. Među 47 ozlijeđenih, sedamnaestero je u teškom stanju, javlja Xinhua.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙