FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 1. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

SEUL - Sjeverna Koreja namjerava lansirati raketu s ciljem smještanja zemaljskog promatračkog satelita u orbitu između 10. i 22. prosinca, objavila je u subotu režimska novinska agencija KCNA, sedam mjeseci nakon neuspješnog prethodnog lansiranja koje je Zapad smatrao zamaskiranim testiranjem rakete dugog dometa na nuklearni pogon. Korejski odbor za svemirsku tehnologiju DPRK objavio je da će u orbitu postaviti satelit nakon što su znanstvenici analizirali i ispravili pogreške počinjene tijekom neuspjela lansiranja prve rakete u travnju, navodi se u vijesti KCNA. "Znanstvenici su poboljšali pouzdanost i preciznost satelita i rakete završivši time pripreme za lansiranje", navodi se. Lansiranje rakete moglo bi se poklopiti s godišnjicom smrti sjevernokorsjekog diktatora Kim Jong-una 17. prosinca i s južnokorejskim predsjedničkim izborima 19. prosinca. Sjevernokorejski potez svakako će izazvati nove napetosti u odnosima s Južnom Korejom i Japanom.

WASHINGTON - Američka državna tajnica Hillary Clinton osudila je u petak navečer izraelski plan izgradnje stanova za židovske doseljenike u Istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali, rekavši da to šteti miru s Palestincima. "Ponovit ću vam da je ova administracija, kao i prethodne administracije, jasno rekla Izraelu da širenja židovskih naselja dogovoreni mir između Izraela i Palestinaca vraćaju unatrag", kazala je Clinton na konferenciji u Washingtonu u prisustvu izraelskih ministara obrane Ehuda Baraka i vanjskih poslova Avigdora Liebermana. Izrael je u petak objavio plan gradnje 3000 stanova u židovskim naseljima Istočnog Jeruzalema i Zapadne obale, kao odgovor na prijam Palestine u statusu države promatrača u četvrtak u UN-u. U dugom govoru usredotočenom na Bliski istok, Clinton se ponovno založila za "opći mir između Izraela i Palestinaca, pod vodstvom njihove legitimne vlasti - Palestinske samouprave".

NEW YORK - Nova pločica "Država Palestina" postavljena je u petak u Općoj skupštini UN-a ispred palestinskog predstavnika Rijada Mansura, dan pošto je to tijelo unaprijedilo status Palestine u UN-u iz entiteta u promatračku državu nečlanicu. Mansur je u svom prvom nastupu nakon toga osudio odluku Izraela o gradnji 3000 stanova za židovske doseljenike u Istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali. Izraelska odluka donesena je kao znak odmazde za dobiven status promatračke države nečlanice UN-a. "Odluka o gradnji je izravna provokacija", ocijenio je Mansur. "Naša je ruka ispružena prema miru, ali potrebno je da s druge strane teže istom", izjavio je Mansur koji je dobio ovacije kad je zauzeo mjesto iza nove pločice u zgradi u New Yorku. Izrael i SAD kritizirali su glasovanje u UN-u, kazavši da predstavlja prepreku mirovnim naporima na Bliskom istoku.

MEXICO - Dosadašnji meksički predsjednik Felipe Calderon predao je u ponoć vlast svojem nasljedniku Enriqueu Peni Nietu na simboličnoj svečanosti u nacionalnoj palači u središtu grada Mexica. Predsjednik na odlasku predao nacionalnu zastavu Peni Nietu na svečanosti koju su prenosile nacionalne tv postaje, a kojoj nije prisustvovao tisak. Službena inauguracija novog predsjednika održat će u subotu popodne po mjesnom vremenu pred zastupnicima i senatorima okupljenima tim povodom u meksičkom parlamentu. Novi meksički predsjednik, 46-godišnji odvjetnik, predstavnik novu generacije političara Institucionalne revolucionarne stranke (PRI), stožerne meksičke stranke koja je upravljala zemljom između 1929. i 2000. godine. PRI s Penom Nietom prekida 12-godišnju vladavinu konzervativne Stranke nacionalne akcije (NAP) s predsjednikom Vicenteom Foxom od 2000. do 2006. i Felipeom Calderonom od 2006. do 2012. godine.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙