FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 24. studenoga 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

BEOGRAD - Budućnost Srba u Hrvatskoj danas, "kada sve podsjeća na ratne devedesete", ovisi o jačanju njihove institucionalne i razvojne politike, ali i od snaženja vlastita identiteta, a svemu tome im, statusno priznajući njihove institucije, treba pomoći i država, ocijenio je u beogradskom tisku predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i saborski zastupnik Milorad Pupovac. U autorskom tekstu "Budućnost Srba u Hrvatskoj" koji u subotu objavljuje "Politika", Pupovac analizira položaj srpske zajednice u aktualnom ozračju osobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Haagu. Neki kažu da su time Srbi još jednom kažnjeni, piše Pupovac. "Tek treba vidjeti jesu li time kažnjeni oni ili oni koji su presudu doživjeli kao još jedno oslobođenje. Bilo kako bilo, u mjeri u kojoj to budu mogli, Srbi u Hrvatskoj bi trebali pomoći da jedno od toga izađe na vidjelo, jer i o tome ovisi njihova budućnost", istaknuo je Pupovac. "Budućnosti Srba danas, kada sve podsjeća na ratne devedesete, u Hrvatskoj ovisi u prvom redu o jačanju njihove institucionalne, razvojne i identitetske politike", piše Pupovac, podsjećajući da u Hrvatskoj danas živi između 200.00 i 250.000 Srba.

LJUBLJANA - Bivši slovenski premijer Borut Pahor u velikoj je prednosti pred aktualnim predsjednikom Danilom Tuerkom osam dana prije drugog kruga slovenskih predsjedničkih izbora, po anketi koju je u subotu objavio ljubljanski dnevni list "Dnevnik". Pahora bi za predsjednika biralo 53,1 posto, a Danila Tuerka 31,6 posto ispitanika. Neodlučnih je 15,3 posto, pa "Dnevnik" zato prognozira da bi Pahor na izborima mogao dobiti 61, a Tuerk 39 posto glasova. Anketa je provedena na 700 ispitanika. Veliku prednost Pahora pokazale su i neke druge ankete objavljene nakon prvog kruga izbora, u kojem je Pahor dobio 40, a Tuerk 36 posto glasova. Iz utrke je tada ispao kandidat desnog centra Milan Zver s 24 posto glasova u prvom krugu.

RAMALAH - Ekshumacija posmrtnih ostataka povijesnog palestinskog vođe Jasera Arafata u nazočnosti francuskih sudaca koji istražuju uzroke njegove smrti bit će izvršena u utorak, objavilo je u subotu palestinsko istražno povjerenstvo u Ramalahu. "Grob će se otvoriti 27. studenoga, stručnjaci će uzeti uzorke i sve će se obaviti istog dana, za nekoliko sati", rekao je predsjednik povjerenstva Tavfik Tiravi, dodajući da će se nakon ekshumacije organizirati službeni i protokolarni pokop. "Utorak, 27. studenoga bit će jedan od najtežih dana u mom životu iz osobnih, domoljubnih, političkih i vjerskih razloga. No to je nužno kako bismo utvrdili istinu o uzorcima smrti Jasera Arafata", rekao je Tiravi na tiskovnoj konferenciji u Ramalahu, na Zapadnoj obali. "Mi, palestinski domoljubi, sigurni smo da su Izraelci ubili predsjednika Arafata i istražno povjerenstvo posjeduje indicije u tom smislu", dodao je Tiravi. Jaser Arafat je umro u 75. godini 11. studenoga 2004. u vojnoj bolnici u okolici Pariza. Uzroci smrti nikada nisu razjašnjeni. Nakon reportaže koju je u srpnju objavila katarska televizija Al Džazira u kojoj se navodi da su na Arafatovim osobnim stvarima pronađeni tragovi polonija, visokotoksične radioaktivne tvari, njegova je udovica Suha u Francuskoj podnijela tužbu zbog ubojstva.

MOSKVA - Rusija je u subotu pustila na slobodu fizičara osuđena na 13 godina zatvora zbog špijunaže u korist Kine, koji je od početka tvrdio da je nedužan i da su podaci koje je predao Kinezima odavno bili javni. Valentin Danilov je pušten iz zatvora u Krasnojarsku u Sibiru pošto je odslužio 11 od 13 godina zatvorske kazne, izvijestile su ruske novinske agencije. Uhićen je 2001. godine, a 2004. osuđen je na kaznu od 14 godina zatvora, koja je poslije umanjena na 13 godina, zbog špijunaže u korist Kineza i pronevjere 466.000 rubalja (88.000 kuna) na sveučilištu. Sudski postupak protiv njega pokrenut je na početku prvog razdoblja na vlasti Vladimira Putina, bivšeg agenta KGB-a. Njegovo je uhićenje za mnoge bilo povratak paranoji od izdajnika iz vremena Sovjetskog Saveza. Fizičar je nakon izlaska iz zatvora izjavio da se vraća obitelji u Akademgorodok, sibirski grad u kojem živi velik broj znanstvenika. Nada se da će nastaviti istraživanja na polju fizike. Danilov je usto najavio žalbu Europskom sudu za ljudska prava: "Još uvijek ne znam kakvu sam to tajnu odao", rekao je Danilov, a prenijela je RIA Novosti.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙