FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 19. studenoga 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

BEOGRAD - Rat je stvar prošlosti, treba se okrenuti budućnosti, a izbjegli Srbi se trebaju vratiti svojim kućama jer je Hrvatska i njihova zemlja, kazao je hrvatski general Ante Gotovina u ekskluzivnom intervjuu beogradskom tabloidu Kuriru. U intervjuu koji je objavljen u broju od ponedjeljka, Gotovina je poručio izbjeglim Srbima da se trebaju vratiti svojim kućama jer je Hrvatska "njihova domovina, kao što je i moja". "Nije ovo moja kuća više nego što je njihova", dodao je general Gotovina, kako ga citira Kurir. List navodi da će u ponedjeljak na svom portalu objaviti i tonski zapis intervjua. Na pitanje novinarke "Kurira" hoće li će Srbi povjerovati njegovom pozivu da se vrate, Gotovina je uzvratio da je "to stvarnost" i ponovio kako je Hrvatska i njihova kuća. "To je jasno. Pa, nije ovo moje više nego što je njihovo. Oni koji se žele vratiti, koji imaju kuće ovdje, ne trebam ih ja pozivati. Oni trebaju doći", rekao je general Gotovina. Na pitanje hoće li se u zalagati da zločini nakon Oluje, za koje je on u Haagu oslobođen odgovornosti, u Hrvatskoj budu procesuirani Gotovina je odgovorio: "Gledajte, bio je rat. To je stvar prošlosti, okrenimo se budućnosti, a ono što je prošlost pripada prošlosti i postoje institucije koje se time bave".

SARAJEVO - Autobus iz Imotskog u kojemu su bili sudionici obilježavanja dana sjećanja na žrtve Vukovara kamenovan je u nedjelju navečer na području Doboja u središnjoj Bosni, doznaje Hina, a u incidentu nitko nije ozlijeđen. Glasnogovornica Centra službi sigurnosti Doboj Ljerka Stanimirović kazala je da je policija od voditelja skupine koja je putovala ka Imotskom dobila obavijest da je oko 20 i 30 sati u mjestu Rudanka na ulazu u Doboj nepoznata osoba oštetila lijevo bočno staklo na autobusu. Pretpostavlja se da je na autobus u vlasništvu "Terra toursa" iz Imotskog bačen kamen. Autobus se potom zaustavio na obližnjoj benzinskoj crpki gdje je policija provela očevid, a o svemu je obaviješten i dežurni tužitelj koji je ovo okvalificirao kao kazneno djelo oštećenja tuđe imovine. Autobus je nakon očevida nastavio put prema Imotskom uz policijsku pratnju. Kako je kazala Stanimirović, obavijest s tužiteljevom kvalifikacijom djela proslijeđena je "Terra toursu", a toj je tvrtki na raspolaganju mogućnost da od dobojskog tužiteljstva traži dalju istragu, odnosno otkrivanje počinitelja.

BEOGRAD - Prosvjed srpskih desničarskih organizacija protiv odluke Žalbenog vijeća Haaškog tribunala da oslobodi hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača održan je u nedjelju navečer ispred zgrade srbijanske vlade u Beogradu. Ispred zgrade vlade okupilo se nekoliko desetaka pristaša ekstremističkih udruga "Naši" i "Zavetnici" koji su nosili državne zastave i obilježja svojih udruga, slike haaškog optuženika Ratka Mladića i transparente s natpisima "Svi su Srbi Ratkovi vojnici" i "U Krajini pravoslavne svijeće niko nikad ugasiti niko neće". Kordon policije i žandarmerije postavljen oko prosvjednika onemogućavao je sudionike da obustave promet na raskršću najgušćih prometnica u centru grada, a jake snage žandarmerije u opremi za razbijanje demonstracija su tijekom i nakon prosvjeda osiguravale Veleposlanstvo Republike Hrvatske, udaljeno nekoliko stotina metara dalje,

WASHINGTON - Sjedinjene Države trebaju na Bliski istok poslati izaslanika visoke razine, poput bivšeg predsjednika Billa Clintona, kako bi pomogao u postizanju mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca, rekao je u nedjelju senator John McCain. Senator John McCain, bivši predsjednički kandidat republikanaca koji je 2008. izgubio na izborima od Baracka Obame, izjavio je da Washingnton treba pokazati svoju ozbiljnost u traženju mira na Bliskom istoku slanjem istaknutog političara poput Clintona kako bi pomogao u pregovorima. "Sjedinjene Američke Države moraju koliko god mogu snažno nastojati riješiti izraelsko-palestinsko pitanje", rekao je McCain u razgovoru za program televizijske postaje CBS. "Ja bih našao nekoga visoke razine poput bivšeg predsjednika Billa Clintona da ode tamo kao pregovarač", rekao je McCain. "Znam da će me zbog toga mrziti, ali nam je potrebna osoba golemog ugleda i utjecaja kako bi sve strane dovela za isti pregovarački stol".

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙