FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 17. studenoga 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

DEN HAAG - Žalbeno vijeće Haaškoga suda 'potrošilo' je samo 19 stranica da sruši čitavu prvostupanjsku presudu ICTY-ja u predmetu "Gotovina-Markač" napisanu na 1400 stranica, pokazao je tekst pravomoćne presude podijeljen u petak popodne novinarima u Haaškome sudu. Zapovijed generala Ante Gotovine za napad na gradove pod srpskom okupacijom na samom početku Oluje, koju je prvostupanjska presuda smatrala jednim od ključnih dokaza njegove krivnje, kao ni njegove riječi izrečene na brijunskom sastanku 31. srpnja 1995. godine ne mogu se tumačiti kao dokaz nezakonitih topničkih napada kao ni njegova sudjelovanja u udruženom zločinačkom pothvatu, navodi se u jednoj od najkraćih žalbenih presuda koje je donio ICTY.

SARAJEVO - Oslobađajuća presuda za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača vijest je koja je u subotu zaslužila mjesto na naslovnicama svih važnijih dnevnih listova u Bosni i Hercegovini. "Hrvatska je drugi put oslobođena", naslov je kojim je sarajevsko "Oslobođenje" propratilo veliku fotografiju s proslave na Trgu bana Jelačića. Isti list na udarne stranice u subotnjem izdanju popunio je kronologijom cijelog slučaja te brojnim reagiranjima koja su uslijedila, kako u Hrvatskoj tako i u regiji."Hrvatska slavi, Srbija u šoku", naslov je kojega je izabrao "Dnevni avaz" također uz forografiju sa slavlja na zagrebačkom središnjem trgu. Uz brojna reagiranja list donosi i vlastiti komentar ukazujući na to kolike su razlike u reakcijama na presudu. "Reakcije na presudu pokazuju kako je pred regijom dug proces pomirenja i političkog odrastanja", piše komentator "Avaza", ističući kako je slučaj Gotovine i Markača dokaz da je pravda spora ali dostižna. Banjalučke "Nezavisne novine" i "Glas Srpske" vijest o oslobađajućoj presudi hrvatskim generalima također donose na prvim stranicama, ali su njihovi napisi propraćeni brojnim negativnim komentarima i reagiranjima političara i predstavnika različitih udruga iz Republike Srpske i Srbije.

GAZA/JERUZALEM - Izraelski zrakoplovi gađali su zgrade Hamasove vlade u Gazi u subotu, među kojima ured premijera, nakon što je izraelska vlada odobrila mobilizaciju do 75.000 rezervista pripremajući se za moguću kopnenu invaziju. Hamas, islamistička skupina koja upravlja Pojasom Gaze, priopćila je da su izraelski zrakoplovi bombardirali ured premijera Ismaila Hanije, gdje se on u petak sastao s egipatskim premijerom, te da su pogodili sjedište policije. Unatoč nasilju, tuniški ministar vanjskih poslova doputovao je u tu obalnu enklavu u subotu rano ujutro kako bi pokazao arapsku solidarnost i uputio se u bolnicu obići ranjene. Dužnosnici u Gazi su izjavili da je 38 Palestinaca, od kojih polovina civila, a među kojima je bilo osmero djece i jedna trudnica, ubijeno u Gazi otkako je Izrael pokrenuo zračne udare. Tri izraelska civila ubijena su u raketnom napadu u četvrtak.

KAIRO - Najmanje 47 djece u dobi od četiri do šest godina poginulo je, a 13 je ozlijeđeno u subotu u sudaru vlaka i autobusa južno od Kaira, javljaju egipatski državni mediji. Djeca su bila u autobusu koji je prelazio željezničku prugu u gradu Manfalutu, nedaleko od Asiuta koji se nalazi oko 300 kilometara južno od egipatske prijestolnice. "Rekli su nam da je rampa bila dignuta kada je autobus prelazio prugu i na njega naletio vlak", rekao je liječnik Mohamed Samir prenoseći izjave očevidaca. Šezdesetero djece išlo je na izlet koji je organizirao njihov dječji vrtić. Egipatski predsjednik Mohamed Mursi naredio je svojim ministrima da pruže potporu obiteljima poginulih, a lokalne su vlasti naredile istragu nesreće. Ministar prometa Rašad al-Metini podnio je ostavku uz obrazloženje da "prihvaća odgovornost" za nesreću. Mursi je prihvatio i ostavku direktora Egipatske željezničke uprave.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙