FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: slek
ZAGREB, 11. prosinca 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

BRUXELLES - Zajednički savjetodavni odbor EU-Hrvatska ponovio je u utorak u Bruxellesu potporu brzoj i glatkoj ratifikaciji pristupnog ugovora između Europske unije i RH i pozvao zemlje članice EU koje ga još nisu ratificirale, da to što prije učine. U prijedlogu zaključaka sudionici 12. sastanka Zajedničkog savjetodavnog odbora EU-RH čestitaju hrvatskim vlastima na ukupno ostvarenom napretku u procesu ulaska u članstvo u EU, osobito u području usklađivanja sa zakonodavstvom i standardima Unije. No, Zajednički odbor ističe potrebu poboljšanja u pravosuđu, borbi protiv korupcije, zaštiti ljudskih prava i manjina, istučući važnu ulogu koju u tim područjima mogu i trebaju imati udruge civilnog društva. Supredsjedateljica odbora Ane Milićević Pezelj iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske napomenula je kako sindikati i civilno društvo više uopće ne sudjeluju u odlukama koje se tiču procesa pristupa Hrvatske EU-u nakon što je u srpnju prošle godine, poslije završetka pregovora, raspušten Nacionalni odbor za praćenje pregovora i da se hrvatska vlada do sada oglušila o sve njihove zahtjeve da se uključe preko nekog drugog tijela.

MOSTAR - Pomorsko društvo Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Sarajevu najavilo je u utorak da će pokrenuti međunarodnu tužbu protiv Hrvatske kako bi se spriječilo izgradnju Pelješkoga mosta i ostvarilo mogućnost slobodnog izlaza na otvoreno more toj državi, objavili su mediji u BiH. Na tribini vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca o pomorskome karakteru BiH, akademik Ibrahim Bušatlija, koji je član Pomorskog društva BiH, rekao je da je Hrvatska protivno međunarodnim propisima onemogućila BiH slobodan izlaz na otvoreno more.

MOSTAR - Vijeće ministara BiH prihvatilo je u utorak informaciju Uprave za europske integracije kojom su pozvane sve institucije vlasti da ubrzaju pripreme vezane uz ulazak Hrvatske u EU, posebice oko osposobljavanja graničnih prijelaza za izvoz roba biljnog i životinjskog podrijetla, priopćilo je Vijeće ministara istodobno ustvrdivši da su poduzeti svi koraci kako bi se stvorili uvjeti da se granični prijelazi Gradiška i Bijača izgrade do 1. srpnja sljedeće godine. Kako je priopćeno nakon sjednice Vijeća ministara BiH, zaduženo je državno povjerenstvo za integrirano upravljanje granicom BiH da pripremi detaljnu informaciju o stanju izgradnje graničnih inspekcijskih prijelaza Gradiška i Bijača i dostave je žurno Upravi za europske integracije, nakon čega će je proslijediti Europskoj komisiji.

BEOGRAD - Oporbena Demokratska stranka Srbije (DSS), bivšeg srbijanskog premijera Vojislava Koštunice u razdoblju 2004-2008., optužila je u utorak vladu da podiže granične prijelaze unutar Srbije i tako "daje državu u zamjenu za datum" početka pregovora o pridruživanju EU. "Davati državu za mogući datum koji će možda doći, prevršilo je svaku mjeru. To je moment za alarm u parlamentu", rekao je danas u parlamentu Slobodan Samardžić, šef zastupničkog kluba DSS-a, stranke koja je jedan od najglasnijih euroskeptika na srbijanskoj političkoj sceni.

LJUBLJANA - Zbog novih javnih prosvjeda što se u Sloveniji najavljuju za petak 21. prosinca, za jedan dan odgođena je svečana sjednica parlamenta u povodu državnog praznika "Samostalnosti i jedinstva", pa će se ona umjesto u petak održati u subotu 22. prosinca, potvrdio je u utorak predsjednik parlamenta Gregor Virant. Na istoj će sjednici prisegnuti i novoizabrani slovenski predsjednik Borut Pahor, rekao je Virant za jednu televizijsku postaju.

BEJRUT - Sirijski pobunjenici sukobili su se u utorak sa snagama lojalnim predsjedniku Basharu al-Assadu i vode borbe za predgrađa Damaska. Borbe u blzini zračne luke, 20 kilometara jugoistočno od središta Damaska, dio su širih borbi između vojske i pobunjenika koji oko Damaska drže gotovo neprekinut luk teritorija od istoka do jugozapada.

BUKUREŠT - Koalicija lijevog centra na vlasti u Rumunjskoj nadmoćno je pobijedila na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju, s oko 60 posto glasova, po konačnim rezultatima objavljenim u utorak. Socijalno-liberalna unija (USL) premijera Victora Ponte, na vlasti od svibnja, dobila je 58,63 posto glasova za donji dom parlamenta i 60,10 posto za Senat. Ta stranka ima golemu prednost ispred oporbe desnog centra ARD-a, bliske predsjedniku Traianu Basescuu, koja je dobila oko 16,6 posto glasova za oba doma.

RIM - Talijanski premijer Mario Monti pozvao je u utorak talijansku javnost da ne nasjeda populizmu u trenutku dok je bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi pojačao svoje napade na Montijevu tehnokratsku vladu optužujući ju za "neuspjelu germanocentričnu politiku". Monti, profesor ekonomije i bivši povjerenik Europske komisije, planira podnijeti ostavku nakon što parlament usvoji proračun za sljedeću godinu, ali se nije izjasnio hoće li izaći na sljedeće paralmentarne izbore.

KAIRO - Isplata ključnog kredita MMF-a Egiptu od 4,8 milijardi dolara odgođena je na mjesec dana, izjavio je u utorak egipatski ministar financija, što će dodatno intenzivirati političku krizu u toj najmnogoljudnijoj arapskoj zemlji. Dok su suparničke skupine prosvjedovale u Kairu, ministar Mumtaz al-Said rekao je da je svrha odgode dati vrijeme vladi da Egipćanima objasni svrhu kritiziranih mjera štednje. Objava te vijesti uslijedila je nakon što je predsjednik Muhamed Mursi u ponedjeljak odustao od povećanja poreza, ključnom uvjetu za dobivanje kredita.

ZAGREB/BRUXELLES - Doba američke i europske gospodarske dominacije svijetom postat će prošlost za manje od dva desetljeća, predviđaju američki obavještajni analitičari u izvješću "Global Trends 2030.", prenose mediji. Studija objavljena u ponedjeljak predviđa da će do 2030. godine Azija preuzeti globalnu moć od Sjeverne Amerike i Europe u BDP-u, izdvajanju za vojsku i tehnološkim ulaganjima, pišu agencija Reuters i EU Observer. Do 2030., udio dominantne gospodarske trojke: SAD-a, Europe i Japana trebao bi pasti ispod polovice sa sadašnjih 56 posto. "Kina će vjerojatno postati prvo svjetsko gospodarstvo i premašiti Sjedinjene Države nekoliko godina prije 2030.", a "gospodarstva Europe, Japana i Rusije nastavit će relativno spor pad", predviđaju autori.

ŽENEVA - Nezaposlenost više pogađa žene nego muškarce, navodi Međunarodna organizacija rada (ILO) u izvješću objavljenom u utorak u Ženevi i sastavljenom zajedno s UN-ovom organizacijom Žene. Od 2002. do 2007., stopa nezaposlenosti žena u svijetu iznosila je 5,8 posto prema 5,3 posto za muškarce. Kriza koja je slijedila produbila je taj jaz za "0,5 do 0,7 posto i uništila 13 milijuna radnih mjesta na kojima su bile zaposlene žene", navodi se u izvješću.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙