FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 15. studenoga 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

PEKING - Kineska Komunistička partija objavila je u četvrtak sastav novog sedmeročlanog politbiroa, vrhovnog stranačkog tijela, na čijem će čelu, kako je i najavljeno, biti Xi Jinping (59). Ovom odlukom KP Kine, objavljenom dan nakon završetka njezina 18. kongresa, završena je desetogodišnja partijska vladavina kineskog predsjednika Hua Jintaoa. Radi se o tradicionalnoj rotaciji na čelu kineske vladajuće stranke i države svakih deset godina. Hu će formalno ostati predsjednik dražave do ožujka sljedeće godine kada će ga i na toj dužnosti zamijeniti Xi. Osim Xija u novom će politbirou biti i njegov zamjenik Li Keqiang (57), visoko obrazovani stranački aparatčik koji će zamijeniti premijera Wena Jiabaoa, ekonomist Zhang Dejiang (66), konzervativac koji će vjerojatno biti imenovan na čelo parlamenta, vojni inženjer i bivši tajnik KP Kine u Šangaju Yu Zhengsheng (67), dosadašnji ministar informiranja i bivši novinar Liu Yunshan (65), potpredsjednik vlade zadužen za financije i bivši pekinški gradonačelnik Wang Qishan (64) i Zhang Gaoli (66), prvi čovjek velike luke Tianjina. Xi će se u svom prvom petogodišnjem mandatu na čelu partije voditi drugo svjetsko gospodarstvo i morati riješavati probleme od korupcije do ekonomske nesigurnosti.

BEOGRAD - Pred Odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas će početi suđenje bivšem pripadniku Teritorijalne obrane Vukovara Petru Ćiriću, optuženom za ratni zločin protiv najmanje 193 zarobljenika na farmi Ovčari 1991. godine. Petra Ćirića (44), zvanog Pero i Pero Cigan, optužnica srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine tereti da je fizički zlostavljao ratne zarobljenike dok su bili prisiljeni protrčavati kroz špalir na ulazu u hangar na Ovčari, a potom sudjelovao i u njihovu strijeljanju. U optužnici podignutoj 18. lipnja 2012. godine navodi se da je Ćirić sudjelovao u strijeljanju ratnih zarobljenika, nakon što su popisani i u nekoliko navrata odvezeni na Grabovo kod Ovčare. Optužnica ga tereti da je ispred hangara na Ovčari sudjelovao i u likvidaciji posljednje grupe od desetak ratnih zarobljenika. Ćirića će pred sud policija privesti iz Kazneno popravnog doma u Sremskoj Mitrovici, gdje izdržava kaznu po presudi suda u Novom Sadu iz 2006. godine za drugo kazneno djelo.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i egipatskim predsjednikom Mohamedom Mursijem u vezi eskalacije nasilja u pojasu Gaze, priopćeno je iz Bijele kuće. Naime, u srijedu je u više izraelskih zračnih napada na pojas Gaze ubijen zapovjednik vojnog krila Hamasa Ahmed Džabari i još petero Palestinaca. Izraelska vojska je objavila da je u toj operaciji ciljala mjesta s kojih Hamas lansira svoje rakete na izraelski teritorij. Također, premijer Netanyahu istaknuo je da je Izrael spreman produljiti operaciju u Gazi ukoliko bude potrebno. "Predsjednik Obama pozvao je premijera Netanyahua da učini sve kako bi se izbjegle civilne žrtve. Također, predsjednik Obama i premijer Netanyahu složili su se da Hamas mora zaustaviti napade na Izrael kako bi se situacija smirila. Predsjednik SAD-a je razgovarao i sa egipatskim predsjednikom Mohamedom Mursijem te je tom prilikom osudio raketne napade Hamasa iz pojasa Gaze na Izrael, te je ponovio da Izrael ima pravo na samoobranu", navodi se u priopćenju iz Bijele kuće.

YANGON - Vlasti u Mianmaru planiraju osloboditi 452 zatvorenika među kojima je i određen broj političkih zatvorenika. Vijest o oslobađanju zatvorenika dolazi samo nekoliko dana uoči posjeta američkog predsjednika Baracka Obame Mianmaru, a koji je zakazan za ponedjeljak. Državni mediji objavili su u četvrtak da će zatvorenici biti oslobođeni u znak dobre volje i kako bi se potaknula bilateralna suradnja sa SAD-om. Naime, Sjedinjene Države su u više navrata naglasile da je oslobađanje svih političkih zatvorenika preduvjet za ekonomsku pomoć. Prije dva mjeseca blizu 90 političkih zatvorenika je oslobođeno, ali još uvijek ih je nekoliko stotina iza rešetaka. Vojna hunta vladala je Mianmarom 50 godina, a u ožujku prošle godine predala je vlast prijelaznoj vladi.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙