FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 3. prosinca 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Nakon godinu dana vlasti, čelnici sindikalnih središnjica daju Vladi Zorana Milanovića negativnu ocjenu jer nije uspjela pokrenuti hrvatsko gospodarstvo i preokrenuti nepovoljne trendove zbog kojih je Hrvatska već četiri godine u krizi. Statistički podaci o padu industrijske proizvodnje, zaposlenosti i plaća, uz porast nezaposlenosti, nelikvidnosti i dugova, pokazuju da Vlada nije u godinu dana uspjela promijeniti odnos prema gospodarstvu, zbog čega i dalje gubimo radna mjesta u realnom sektoru, a gospodarstvo nam je i dalje nekonkurentno, ocijenio je za Hinu predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević. Milanovićeva Vlada vodila je promašenu gospodarsku politiku zasnovanu na rezanju potrošnje, što je rezultiralo padom potražnje i povećanjem nezaposlenosti, a najgore je to što istu promašenu politiku najavljuje i u idućoj godini, rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Promašaj je bila i najava povećanog investiranja državnih tvrtki, jer model koji je vrijedio za vrijeme Vlade pokojnog Ivice Račana, kada su krediti bili jeftiniji, zaduženost niža a svjetsko gospodarstvo u ekspanziji, ne vrijedi i u 2012. godini, kaže Sever. On je kritizirao Vladu i zbog loše komunikacije sa socijalnim partnerima, jer je socijalni dijalog zamijenila dijalogom kroz medije i društvene mreže. I Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske izrazio je razočaranje jer najave da će se Vladinim mjerama oživjeti realni sektor "nisu ostvarene ni u pretpostavkama". Donekle budi nadu jedino pokušaj da se kroz Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi sačuvaju tvrtke u problemima i zadrže postojeća radna mjesta.

ROVINJ - Njemačka je za hrvatski turizam najznačajnije emitivno tržište, ove je godine u Hrvatskoj boravilo 1,9 milijuna njemačkih gostiju koji su ostvarili oko 15 milijuna noćenja, što je oko 22 posto ukupnih noćenja realiziranih u Hrvatskoj, istaknuo je ministar turizma Veljko Ostojić danas u Rovinju nakon sastanka predstavnika hrvatskog turističkog sektora i njemačkog autokluba ADAC. Govoreći o rezultatima ovogodišnje turističke sezone naveo je kako je u Hrvatskoj u prvih deset mjeseci ostvareno 6,4 posto više noćenja te 5 posto više dolazaka nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Napomenuo je kako njemačko tržište zavrijeđuje iznimnu pažnju, dodavši kako s obzirom da s njemačkog tržišta ima sve više upita o kamping turizmu treba poboljšati kvalitetu turističke ponude u kamping segmentu. Potpredsjednik za turizam njemačkog autokluba ADAC Max Stich kazao je kako ovaj autoklub ima 18 milijuna članova, te kako je po posljednjoj anketi Hrvatska na petome mjestu najomiljenijih turističkih destinacija. Prije Hrvatske samo su Njemačka, Italija, Španjolska i Francuska, dok je Istarska županija druga od najomiljenijih regija u Europi.

ŽUPANJA - U županjskoj Sladorani, koja posluje u sastavu virovitičkog Vire, završila je 66. kampanja prerade šećerne repe u kojoj je ta tvornica preradila nešto manje od 300.000 tona šećerne repe uz ostvareni prinos manji i do 35 posto, potvrđeno je iz Sladorane. Tijekom kampanje, koja je bila jedna od kraćih u Sladorani, šećerna repa vađena je s 8.574 hektara poljoprivrednih površina uz prosječnu digestiju od 16 posto, navodi Dražen Holmik iz Sladorane podsjećajući kako je velike probleme pri vađenju repe prouzročila dugotrajna suša koja se negativno odrazila na kvalitetu repe. Uz to, Sladorana je očekivala i znatne količine šećerne repe iz Srbije, no kao što je poznato repa sa srbijanskih polja, čiju sjetvu Sladorana dijelom i financirala, nije isporučena. Zato je Sladorana bila primorana preraditi samo ono što je posijala na domaćim poljima, kaže Holmik. "Prosječna proizvodnja biološkog šećera iznosila je 4,7 tona po hektaru, a proizveli smo i oko 25.000 tona šećera iz šećerne trske", rekao je Holmik. Dodao je da će poslovanje Sladorane od iduće godine bitno odrediti punopravno članstvo Hrvatske u EU. "S ulaskom Hrvatske u punopravno članstvo izvozne kvote postaju proizvodne, a Hrvatskoj je na raspolaganju ukupna proizvodna kvota od 193.000 tona šećera od repe," rekao je. Budući da u Hrvatskoj posluju tri šećerane, ta će se kvota morati raspodijeliti među njima.

ZAGREB - HŽ Infrastruktura počela je obnovu pruge Knin - Zadar duljine 94 kilometra i to na dionici Kistanje - Benkovac, priopćeno je iz HŽ-a. Radovi bi mogli trajati između 24 i 36 mjeseci, ovisno o zatvaranjima pruge te vremenskim uvjetima, a procijenjena vrijednost radova iznosi oko 100 milijuna kuna. Obnovom se brzina vožnje planira povećati sa sadašnjih 50 na 80 kilometara na sat, a maksimalno osovinsko opterećenje na 20 tona po osovini. Radove izvodi Poslovni centar održavanja i građenja pruga HŽ Infrastrukture. Obnovom dionica na pruzi Knin - Zadar povećat će se i njezina propusna moć. Na zahtjevnije dijelove dionice ugrađivat će se novi drveni pragovi, a na manje zahtjevnim dijelovima ugrađivat će se drveni pragovi s remontiranih koridorskih pruga, kaže se u priopćenju.

ZAGREB - Zagrebački Dalekovod d.d. predao je sredinom studenog prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe u kojem stoji da su ukupna dugovanja te tvrtke na dan predaje prijedloga iznosila više od 1,56 milijardi kuna. Prema podacima s internet stranica Financijske agencije (Fina), Dalekovod je prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe predao 14. studenog, a Nagodbeno je vijeće danas donijelo rješenje kojim se Dalekovod poziva da u roku od 40 dana dostavi dokumentaciju koja nedostaje za pokretanje postupka, sukladno odredbama Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Riječ je o izvješću o financijskom stanju i poslovanju dužnika, planovima financijskog i operativnog restrukturiranja, izvješću ovlaštenog revizora, popisu imovine i prava dužnika koji su upisani u odgovarajuće upisnike, izjavi da sklapanje predstečajne nagodbe neće utjecati na tražbine radnika, opisu pregovora s vjerovnicima te obavijesti dostavljene vjerovnicima. U prijedlogu za otvaranje postupka navodi se da je Dalekovod, koji ima 760 zaposlenih, uvjete za pokretanje postupka predstečajne nagodbe stekao u trenutku stupanja na snagu Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, odnosno 1. listopada, i to zbog insolventnosti, odnosno prezaduženosti. Račun Dalekovoda d.d. u blokadi je od 29. listopada ove godine, a sredinom studenog Dalekovod je dioničarima najavio pokretanje postupka predstečajne nagodbe.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze trgovinski su tjedan počeli rastom vrijednosti, indeks Crobex rastom za 0,76 posto, na 1.773,62 boda, a Crobex10 za 0,67 posto, na 996,97 bodova. Današnji redovni promet Burze iznosio je 10,15 milijuna kuna, a na listi milijunaša našle su se tri dionice. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvareno je 1,14 milijuna kuna prometa, a cijena im je porasla 2,58 posto, na 254,90 kuna. Po prometu slijede dionice Ericssona Nikole Tesle s 1,13 milijuna kuna i zadnjom cijenom 1.302 kune, što je 1,8 posto više nego u petak. Među milijunaše uvrstila se i dionica HT-a s prometom od 1,07 milijuna kuna. Cijena HT-ove dionice je danas pala za 0,13 posto, na 201,90 kuna. Dionicama Vira realizirano je 433,2 tisuće kuna prometa, a cijena im se nije mijenjala i iznosi 520,01 kunu. Cijena dionice Končar Elektroindustrije porasla je za 1,24 posto, na 640 kuna, a protrgovano ih je za 397,7 tisuća kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙