FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 28. studenog 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

BRUXELLES - Hrvatska će se zauzimati da se u osnovnu mrežu europskih koridora, koji će imati prioritet u financiranju iz europskih fondova, uključe željeznički pravci Vb - Rijeka-Zagreb-Botovo, pravac na koridoru X od Bregane do granice sa Srbijom te pravac Xa - Zagreb-Krapina-Graz, izjavio je danas u Bruxellesu hrvatski ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš-Dončić. Tako bi luka Rijeka i grad Zagreb postali dominantni logistički cargo centri u novoj prometnoj karti Europe, rekao je ministar Hajdaš-Dončić koji u Bruxellesu sudjeluje na konferenciji na kojoj se raspravlja o izmjenama uredbe o europskoj prometnoj mreži i o financiranju europske prometne mreže. U interesu Hrvatske također je i uključivanje u osnovnu mrežu i koridora na rijeci Dunav i njegovim pritokama. Također pokušavamo da na Jadransko-jonskom pravcu dio autoceste od Bosiljeva do Ploča, te dalje od Ploča do granice s Crnom Gorom uključimo u prvo vrijeme bar u sveouhvatnu mrežu, a kasnije i u osnovnu mrežu, rekao je. U razvoju Europske prometne mreže (TEN-T) razlikuje se sveoubhvatna mreža i osnovna mreža. Sveouhvatna mreža uključuje svu postojeću i planiranu infrastrukturu, a cilj njezina dovršetka je 2050. Osnovna mreža uključuje samo strateški najvažnije dijelove sveobvatne mreže i ima rok dovršetka do kraja 2030. Ukupno na teritoriju Europske unije definirano je 10 koridora osnovne mreže, od kojih se Hrvatska može uključiti na tri - Mediteranski, Baltičko-jadranski i koridor Strasbourg-Dunav.

SPLIT - Prijedlog državnog proračuna za sljedeću godinu oslabit će povezanost i vodoopskrbu otoka, upozorili su na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici Udruge za razvitak hrvatskih otoka Otočni sabor koji su vladu pozvali i da donese odluku o koncesijama, brodskim i brzobrodskim linijama. Otočni je sabor danas analizirao prijedlog proračuna s aspekta položaja otoka, a iz te udruge upozoravaju kako je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture u novom proračunu ostalo bez sedam milijuna kuna, dok Agencija za obalni linijski promet dobiva manje ukupno 35 milijuna kuna, što se odnosi na subvencije za brodske i brzobrodske linije. To možemo protumačiti samo na jedan način, a to je redukcija i ukidanje linija, kazao je predsjednik Otočnog sabora Denis Barić. Vijeće Otočnog sabora to smatra kršenjem Zakona o otocima gdje se nigdje ne spominje reduciranje ili ukidanje već uvođenje novih trajektnih, brodskih i brzobrodskih linija. Otočani smatraju kako su prevareni te pitaju zašto im se skriva prava istina kada se zna da ovise o vezi s kopnom. Osim povezanosti otočane brine i vodoopskrba otoka koji nemaju provedenu vodu nego ovise o svojim vodospremama i kiši.

ZAGREB - Društvo Alternative Private Equity donijelo je danas konačnu odluku o dokapitalizaciji Vaba banke Varaždin u iznosu od 50 milijuna kuna, a nakon toga planira provesti drugu fazu, odnosno integraciju Vaba banke i Centar banke, izvjestili su u zajedničkom priopćenju Vaba banka i Alternative Private Equity. Ta odluka potvrđuje dokapitalizaciju Vaba banke po cijeni od 14 kuna po dionici, čime Alternative Private Equity stječe 66,92 posto u temeljnom kapitalu te banke i time postaje najveći pojedinačni dioničar. Dokapitalizacija će, kako se navodi, stvoriti kvalitetnu osnovu za daljnje jačanje Banke te pojačanu kreditnu aktivnost, što će izravno utjecati na razvoj gospodarstva i sektora malih i srednjih poduzeća koja predstavljaju većinu klijenata Banke. Nakon provedene dokapitalizacije, koja čini prvu fazu transakcije te nakon osiguranja svih potrebnih zakonskih i drugih preduvjeta, Alternative Private Equity planira provesti i drugu fazu tj. integraciju Vaba banke i Centar banke kao dio projekta konsolidacije malih banaka u Hrvatskoj, čime će se dodatno ojačati obje banke kao i otvoriti novi prostori na hrvatskom bankarskom tržištu, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Jedna od vodećih tvrtki-organizatora festivala elektronske glazbe u svijetu Ultra Worldwide iz SAD-a odabrala je među 16 europskih zemalja Hrvatsku za održavanje svog prvog europskog festivala koji će pod nazivom Ultra Europe iduće godine od 12. do 14. srpnja u Splitu i na Hvaru. Očekuje se da će okupiti više od 60 tisuća posjetitelja od kojih se očekuje oko 150 milijuna kuna turističke potrošnje. Festival je u prisutnosti ministra turizma Veljka Ostojića najavljen na današnjoj konferenciji za medije u sklopu koje su tvrtke-organizatori Ultra Worldwide i s hrvatske strane Adria MM potpisali i ugovor o petogodišnjoj suradnji za taj festival koji će se održavati jednom godišnje. Ugovor, kako je rečeno, podrazumijeva i investiciju u idućih pet godina veću od 100 milijuna kuna (za produkciju, reklame, sigurnost, honorare DJ-ima, smještaj i drugo), kao i uključivanje umaškog festivala elektronske glazbe Imagination u program Ultra Worldwidea.

DUBROVNIK - Završen je 3,5 milijuna kuna vrijedan prekogranični projekt "Tradicionalno maslinarstvo kao dio prekogranične turističke ponude", a riječ je o prekograničnog projekta Hrvatske i Crne Gore iz programa IPA. Projekt je trajao dvije godine, a nositelji su mu bili bili nizozemska razvojna agencija SNV i Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo. Partneri s hrvatske strane bili su Zajednica maslinara Dubrovačko-neretvanske županije, a iz Crne Gore Općina Bar, Društvo maslinara Bar i Maslinarsko društvo Boka. U projektu je izrađena baza podataka maslinara, studija ekonomske vrijednosti, brandiranje, certifikacija, označene su ceste maslinova ulja u prekograničnom području, izrađene su promotivne brošure, karte i web stranica, te opremljen laboratorij za istraživanje i kontrolu kvalitete maslinova ulja pri Zavodu za maslinarstvo i južne kulture u Dubrovniku.

ZAGREB - U Hrvatskoj je tijekom 2011. godine izdano 6.435 odobrenja za uporabu građevina, što je 3,4 posto više nego u 2010. godine kad ih je bilo 6.223, objavio je Državni zavod za statistiku. Prema vrstama građevina, za zgrade je izdano 5.802 odobrenja ili 90,2 posto od ukupno izdanih odobrenja za uporabu građevina, a za ostale građevine 633 odobrenja odnosno 9,8 posto. Odobrenja za uporabu lani su izdana za 11.357 stanova u zgradama, a među njima je najviše dvosobnih - 3.483 i trosobnih - 3.054. Kod nestambenih zgrada najviše odobrenja za uporabu građevina izdano je za zgrade za trgovinu na veliko i malo, njih 242, te za industrijske zgrade i skladišta - 183, a za hotele i slične zgrade izdano je 98 odobrenja. Prema županijama, najviše odobrenja za uporabu građevina 2011. godine izdano je u Istarskoj županiji (800), a slijede Grad Zagreb (545) te Primorsko-goranska županija (534). Najmanje uporabnih dozvola izdano je u Požeško-slavonskoj (39), Brodsko-posavskoj (98) i Virovitičko-podravskoj županiji (114).

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze padaju treći trgovinski dan zaredom, danas je indeks Crobex pao za 0,15 posto, na 1.756,59 bodova, a Crobex10 za 0,22 posto, na 994,62 boda. Redovni promet dionicama na Zagrebačkoj burzi danas je iznosio 9,1 milijun kuna, a milijunski je promet nije ostvaren niti jednom dionicom. Najvećih 907,7 tisuća kuna prometa ostvareno je dionicama HT-a, a njihova je cijena porasla za 0,73 posto, na 203,49 kuna. S upola manjim prometom, ali i najvećim padom cijene među trgovanijim dionicama slijedi Dalekovod. Dionicama te tvrtke ostvareno je 454,5 tisuća kuna prometa, a cijena im je smanjena za 4,25 posto, na 67,51 kunu. Promet od 391,8 tisuća kuna imala je pak dionica AD Plastika, uz pad cijene za 0,18 posto, na 103,81 kunu, dok je dionica Konzuma protrgovano za 356,3 tisuća kuna, a cijena im je pala neznatnih 0,01 posto, na 138,99 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙