FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobre vijesti iz industrije podigle europska tržišta dionica, u fokusu proizvođači roba

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 3. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice poduprli su u ponedjeljak proizvođači roba nakon što su najnoviji podaci iz Kine ukazali na oporavak industrijskog sektora a pozitivno je odjeknula i vijest o sporijem padu aktivnosti u industriji eurozone.

Londonski FTSE porastao je 0,29 posto na 5.884 boda, frankfurtski DAX za 0,92 posto na 7.473 boda dok je pariški CAC bio u plusu 0,82 posto i iznosio 3.586 bodova.

Pad aktivnosti u proizvodnom sektoru eurozone usporio je u studenom, pokazalo je izvješće londonskog instituta Markit a dobre su vijesti stigle i iz Kine gdje su aktivnosti u industrijskom sektoru porasle u prošlom mjesecu prvi puta od listopada 2011.

"Pozitivno je za cijelo tržište što je stanje u kineskom gospodarstvu bolje nego što se očekivalo", kazao je Heinz-Gerd Sonnenschein, starteg Deutsche Postbanka.

Ti su podaci pomogli podići cijene dionica kompanija kao što su Vedanta i Fresnillo, koje su dobile na vrijednosti 2,2 odnosno 1,4 posto.

Prijetnja fiskalne krize u SAD-u koja bi mogla lišiti gospodarstvo nekih 600 milijardi dolara raznih poticaja još uvijek zadaje glavobolje ulagačima.

"Očekujem nervoznu trgovinu na tržištima u sljedeća dva tjedna jer ton iz SAD-a nije jako pozitivan. Nekakvo će rješenje po mom mišljenju ipak biti postignuto prije Božića", procjenjuje Sonnenschein, dodajući kako vjeruje da će europske dionice ojačati u prvom tromjesečju 2013.

Među gubitnicima izdvajao se pak francuski proizvođač automobila Renault, koji je oslabio 1,6 posto nakon što je izvješće udruženja proizvođača pokazalo da je broj registracija novih automobila u Francuskoj pao u studenom za 19,2 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,13 posto, na 9.458 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙