FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nade u dogovor u SAD-u podigle europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 29. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice porasle su u četvrtak zahvaljujući pojačanim očekivanjima da će američki političari postići dogovor o deficitu i dugu i time otkloniti fiskalnu krizu.

Londonski FTSE porastao je 0,9 posto na 5.855 bodova, frankfurtski DAX za 0,74 posto na 7.397 bodova, a najveći je dobitnik bio pariški CAC koji je ojačao jedan posto i iznosio je 3.550 bodova.

Američki predsjednik Barack Obama i predsjednik američkog Kongresa John Boehner signalizirali su danas da bi republikanci i Bijela kuća uskoro mogli postići dogovor kojim bi se izbjegla fiskalna kriza i automatsko stupanje na snagu povećanja poreza i rezova javne potrošnje u ukupnom iznosu 600 milijardi dolara.

"Čini se da da su obje strane uvidjele da moraju donijeti dobru vijest do kraja godine i to razlog rasta cijena na tržištima", kazao je Stewart Richardson iz tvrtke RMG.

Bankovne i rudarske dionice bile su među najvećim dobitnicima iako su ulagači i dalje na oprezu jer dogovor u SAD-u ni u kom slučaju nije siguran.

Stoga su se ulagači usredotočili na kratkoročne dobre vijesti iz SAD-a i eurozone, što se odrazilo i na cijenama drugih oblika imovine. Tako su prinosi na talijanske 10-godišnje obveznice pali na današnjoj aukciji na najnižu razinu u dvije godine, profitiravši od ovotjednog dogovora o grčkom dugu.

Dionice rudarskih kompanija, koje bi bile izravno pogođene padom potražnje u slučaju aktiviranja mjera štednje u SAD-u, ojačale su u projsjeku 2,3 posto.

Banke, također ciklički sektor, dobile su na vrijednosti u prosjeku 1,4 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei porasto je 0,99 posto na 9.400 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙