FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sporazum o pomoći Grčkoj podigao europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 27. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice porasle su u utorak nakon što su međunarodni zajmodavci postigli dogovor o smanjenju grčkog duga, utirući put isplati željno iščekivane tranše pomoći prezaduženoj zemlji.

Londonski FTSE porastao je 0,42 posto na 5.810 bodova, frankfurtski DAX za 0,58 posto na 7.334 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 0,12 posto i iznosio 3.505 bodova.

Prema sporazumu koji su zajmodavci postigli u ponedjeljak navečer, grčki bi se dug do 2020. trebao smanjiti za 40 milijardi eura, na održivijih 124 posto bruto domaćeg proizvoda.

Trgovci su istaknuli da je sporazum o Grčkoj donio olakšanje, iako je u velikoj mjeri bio očekivan.

"Mislim da je tempirana bomba privremeno deaktivirana, ali da još uvijek nije potpuno neutralizirana", kazao je Patrick Moonen, viši strateg u amsterdamskoj tvrtki ING.

"Sustavni rizici za eurozonu postupno se smanjuju, što znači da se dio jednadžbe normalizira a to može dovesti do rasta vrijednosti europskih dionica, ne samo u apsolutnom smislu već i u odnosu na one u SAD-u", dodaje.

Crpeći potporu iz vijesti o sporazumu o grčkom dugu, najveći su dobitnici bile banke. Cijene dionica banke Royal Bank of Scotland porasle su tako gotovo četiri posto.

Budući da je grčki problem zasad neutraliziran, fokus ulagača preusmjerava se na prijeteću fiskalnu krizu u SAD-u. Pritom neki od njih umanjuju njezinu važnost.

"To će donekle zakočiti ali ne vjerujem da će u potpunosti zaustaviti američki oporavak“, ističe Paras Anand iz Fidelity Worldwide Investmenta.

"Tržište obično reagira na iznenađenja a iznenađuje nas ono što nismo očekivali a ne stvari poput moguće američke fiskalne krize, koja se već dugo nazire", pojašnjava.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,37 posto na 9.423 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙