FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suprotstavljeni signali iz SAD-a koče rast europskih dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 30. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice blago su u petak porasle u nervoznoj trgovini zbog suprotstavljenih signala o tijeku američkih pregovora o proračunu.

Londonski FTSE porastao je 0,18 posto na 5.880 bodova, frankfurtski DAX za 0,44 posto na 7.433 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 0,28 posto i iznosio 3.578 bodova.

Optimizam ulagača temeljen na očekivanjima da će američki političari postići dogovor kojim bi se otklonila fiskalna kriza prigušio je predsjednik američkog Kongresa John Boehner koji je umanjio izglede za skoro postizanje dogovora.

"Sve što makar malo nalikuje na dobru vijest izaziva pozitivne reakcije dok svaka naznaka loših vijesti inicira one suprotnog predznaka. Mislim da će utjecaj tog faktora na tržišta u narednim tjednika dodatno potencirati činjenica da je prosinac tradicionalno razdoblje slabog prometa", rekao je Oliver Wallin, direktor ulaganja u tvrtki Octopus Investments.

"Tržišta su očito iz dana u dan sve optimističnija u pogledu razrješenja fiskalne krize u SAD-u. To je možda tek zatišje pred buru ali čini mi se da će prevladava mišljenje da će se stvari u konačnici riješiti", tumači Andrew Milligan iz Standard Life Investmentsa.

Među vodećim dobitnicima bile su dionice kompanije HeidelbergCement, čija je cijena skočila za 2,8 posto nakon što joj je banka Morgan Stanley povisila investicijski rejting.

Francuski proizvođač luksuznih roba LVMH dobio je na vrijednosti 3,1 posto zahvaljujući prognozi Goldman Sachsa o poboljšanju potražnje iz Kine.

Indeks Tokijske burze Nikkei skočio je 0,48 posto na 9.446 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙