FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobar početak pregovora o američkom proračunu podupro europska tržišta dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 19. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Konstruktivan početak pregovora o proračunu u Sjedinjenim Američkim Državama podupro je u ponedjeljak europska tržišta dionica.

Tako je indeks Frankfurtske burze DAX porastao 0,14 posto, na 7.053 boda a pariški CAC za 0,44 posto, na 3.397 bodova. Londonski FTSE oslabio je blagih 0,06 posto, na 5.674 boda.

U petak su čelnici američkog Senata i Zastupničkog doma kazali da će biti fleksibilni u naporima da se premoste političke razlike i izbjegne fiskalna kriza koja bi mogla gurnuti najveće svjetsko gospodarstvo recesiju.

„Obje strane govore pravu stvar: da su otvoreni za kompromis", kazao je Dan Morris, globalni strateg iz tvrtke JPMorgan Asset Management.

Rast burzovnih indeksa podržale su dionice koje ovise o gospodarskom rastu, kao što su one automobilskih kompanija i banaka. Cijene dionica banke Barclays porasle su 3,4 posto, Credit Agricolea 4,1 posto, a BNP Paribasa 3,6 posto. Od proizvođača automobila Daimler je dobio na vrijednosti 1,6 posto, Volkswagen 1,9 posto, a PSA Peugeot Citroen šest posto.

Tržište je ipak na oprezu zbog problema vezanih za Grčku, koja tek mora osigurati isplatu obustavljene tranše iz paketa pomoći.

Ministri financija eurozone razgovarat će u utorak o pomoći za Grčku, a trgovci ističu da bi bilo kakav znak neslaganja tijekom susreta mogao pritisnuti europska tržišta prema dolje.

"Ne samo da bi aktualni optimizam mogao biti kratkog vijeka, već bi se i pozornost brzo mogla prebaciti sa SAD-a na Grčku", kazao je neimenovani trgovac sa sjedištem u Londonu.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 1,43 posto na 9.153 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙