FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobitonosne prodaje spustile europske burzovne indekse

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 26. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi oslabili su u ponedjeljak pod pritiskom dobitonosnih prodaja a gubitnike je predvodio bankovni sektor koji je dodatno pritisnula odluka Katara o prodaji preostalih jamstava u britanskoj banci Barclays.

Londonski FTSE pao je 0,56 posto na 5.786 bodova, frankfurtski DAX za 0,35 posto na 7.283 boda, dok je pariški CAC bio u minusu 0,68 posto i iznosio 3.504 boda.

Tržište je bilo na oprezu zbog pregovora o odmrzavanju tranše pomoći za Grčku, iako analitičari napominju da optimistični signali dužnosnika ukazuju na pozitivan ishod današnjeg sastanka ministara financija eurozone i predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Tako je potpredsjednik Europske središnje banke (ECB) Vitor Constancio rekao kako očekuje da će kreditori u ponedjeljak postići dogovor o daljnjoj pomoći za Grčku, napomenuvši ipak da on neće uključivati otpis potraživanja vlada eurozone.

Ministri eurozone i njihovi zamjenici održali su brojne sastanke i konferencijske pozive u posljednja dva tjedna kako bi utvrdili modus smanjenja grčkog duga na održivu razinu, ali izostanak dogovora spriječio je odmrzavanje novca.

Andy Lynch iz tvrtke Schroders rekao je da nije zabrinut zbog Grčke budući da njezini kreditori nastoje naći rješenje. Ocijenio je da je današnji pad vrijednosti dionica uglavnom rezultat dobitonosnih prodaja.

"Prošli tjedan je bio vrlo dobar za tržišta i čini se da ulagači uzimaju predah uoči sastanka ministra eurozone. Prisutan je određeni oprez, ali je isto tako jasno da grčki kreditori neće dopustiti da zemlja bankrotira", rekao je Koen De Leus, viši ekonomist u tvrtki KBC u Bruxellesu.

Među gubitnicima izdvajao se bankovni sektor, koji je u prosjeku oslabio 1,1 posto, pritisnut padom vrijednosti britanskog Barclaysa za 4,1 posto nakon što je Quatar Holding u nedjelju objavio da je prodao preostala jamstva u toj britanskoj banci. Riječ je o instrumentima koji se mogu pretvoriti u dionice.

Među gubitnicima bio je i njemački proizvođač čelika ThyssenKrupp koji je izgubio na vrijednosti 4,9 posto nakon što mu je Credit Suisse snizio investicijski rejting i izvješća da će iduće godine možda biti prisiljen prodati čeličane u SAD-u i Brazilu.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,24 posto na 9.388 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙