FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice ojačale u očekivanju dogovora za Grčku

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 21. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice porasle su u srijedu u nervoznoj trgovini na europskim tržištima budući da su investitori tragali za bilo kakvim naznakama napretka u pregovorima o isplati blokirane pomoći Grčkoj.

Londonski FTSE porastao je 0,03 posto na 5.750 bodova, frankfurtski DAX za 0,09 posto na 7.179 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,3 posto i iznosio 3.472 boda.

Međunarodni zajmodavci ponovno će se sastati idućeg ponedjeljka budući da u noćašnjim višesatnim pregovorima nisu uspjeli premostiti razlike u mišljenjima o modusu svođenja grčkog duga na održivu razinu.

Na sastanku održanom iza zatvorenih vrata njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas zastupnicima da bi niže kamate i povećani zajmodavni kapaciteti Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) mogli popuniti manjak u financiranju Grčke, kazao je izvor sa sjednice.

Rast vrijednosti dionica ograničio je ipak strah od američke fiskalne krize koja bi mogla stajati gospodarstvo oko 600 milijardi dolara. Predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke rekao da središnja banka nema alate da zaštiti gospodarstvo od krize.

"Tržište se kretalo u prilično uskom rasponu budući da čekamo potvrdu novih detalja o financijskom paketu pomoći za Grčku", kazao je Henk Potts, tržišni strateg u Barclaysu.

Među dobitnicima izdvajao se norveški proizvođač ribljeg Ulja Pronova, koji je ojačao pet posto nakon što je njemački BASF objavio ponudu za njegovu kupnju. BASF-ove su dionice ostale nepromijenjene.

Na dobitku su bii i proizvođači automobila, pa su BMW i Daimler bili u plusu oko 1,7 posto a Volkswagen jedan posto.

Francuske banke Societe Generale, BNP Paribas i Credit Agrisole oslabile su pak pod pritiskom sniženog kreditnog rejtinga Francuske. Među gubitnicima našao se i vodeći proizvođač cementa Lafarge, u minusu 2,7 posto, te proizvođač lijekova Sanofi koji je izgubio na vrijednosti 1,2 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,9 posto na 9.222 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙