FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski podaci oraspoložili ulagače na europskim tržištima dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 22. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Ulagače na europskim tržištima dionica ohrabrio je u četvrtak podatak o rastu kineske industrijske proizvodnje u studenom, od čega su najviše koristi imale cikličke dionice.

Londonski FTSE porastao je 0,56 posto na 5.784 boda, frankfurtski DAX za 0,83 posto na 7.244 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 0,36 posto i iznosio je 3.489 bodova.

Preliminarni kineski indeks menadžera nabave za industrijski sektor koji izrađuje banka HSBC i dobar je pokazatelj stanja u privatnom proizvodnom sektoru prekoračio je u studenom prvi puta u 13 mjeseci razinu od 50 bodova koja dijeli pad od rasta aktivnosti. Taj se podatak nadovezao na jučerašnje izvješće američkog Instituta za upravljanje nabavom (ISM) koji je pokazao da je američka industrijska proizvodnja porasla u studenom najbržim tempom u pet mjeseci.

"Postavlja se pitanje je li stanje u kineskom gospodarstvu stvarno tako loše kao što se mislilo kao i hoće li SAD-u trebati dugo da se oporavi. Dobivamo naznake da situacija nije tako loša kao što se pretpostavljalo", ističe Petar Braendle iz tvrtke Swisscanto Asset Management.

Sektori osjetljiviji na gospodarski rast bili su među vodećim dobitnicima. Rudarski sektor ojačao je u prosjeku 1,1 posto, tehnološki 0,8 posto a turistički 0,7 posto.

Analitičari procjenjuju da će investitori u narednim tjednima vjerojatno ostati na oprezu zbog moguće fiskalne krize u SAD-u. Aktualni pregovori predsjednika Baracka Obame i Kongresa upućuju na oprezni optimizam.

Raspoloženje na tržištu podržala su i poslovna izvješća pojedinih kompanija. SABMiller, drugi po veličini proizvođač piva u svijetu, dobio je na vrijednosti 6,7 posto zahvaljujući 12-postotnom povećanju dobiti u prvoj polovici godine.

Promet je bio slab budući da su američka tržišta zatvorena zbog Dana zahvalnosti.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 1,6 posto, na 9.366 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙