FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 3. prosinca 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Ukupni prihodi malog i srednjeg poduzetništva u prvih su devet mjeseci ove godine porasli za 1,5 posto prema istom razdoblju lani, prihodi od prodaje u inozemstvu povećani su 9,3 posto, broj zaposlenih za 2,1 posto, a investicije za 3,2 posto, istaknuo je danas ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras predstavljajući rezultate rada Ministarstva u prvoj godini mandata te najavljujući program Poduzetnički impuls 2013. Program poticanja poduzetništva i obrtništva "Poduzetnički impuls 2013" vrijedan je 730,3 milijuna kuna, što je gotovo dvostruko više nego ove godine. Poticaji su usmjereni u četiri glavna programska područja - za sustav potpora namijenjeno je nešto više od 190 milijun kuna, za financiranje malog i srednjeg poduzetništva i obrta 458,2 milijuna kuna, za EU programe i projekte 76,2 milijuna kuna i za institucionalnu podršku 5,9 milijuna kuna. Izrazivši zadovoljstvo ovogodišnjim rezultatima naveo je kako su malo i srednje poduzetništvo i obrt samo iz sredstava Ministarstva poduzetništva i obrta kroz Poduzetnički impuls dobili 378,5 milijuna kuna bespovratnih potpora. Govoreći o planovima za 2013. kazao je kako su u pripremi zakon o poduzetničkim i industrijskim zonama i unaprijeđenju poduzetničke infrastrukture te zakon o obrtu kojem je intencija da se obrtnici dovedu u ravnopravniji položaj s ostalim gospodarskim subjektima.

ZAGREB - Matica hrvatskih sindikata organizirat će u utorak, 4. prosinca, prosvjed na Markovu trgu protiv novog državnog proračuna u kojem su značajno smanjena sredstva za zaposlene u obrazovanju, znanosti i zdravstvu, najavili su čelnici Matice na današnjoj konferenciji za novinare. Sindikati udruženi u Maticu (osnovne i srednje škole, visoko obrazovanje i znanost, medicinske sestre) okupit će se sutra u 10 sati ispred HNK-a, odakle će krenuti na Markov trg, te pozivaju i građane da im se priključe. Također su najavili da će nakon usvajanja "sramotnog proračuna" među članstvom pokrenuti referendum o smjeni ministra obrazovanja, znanosti i sporta Željka Jovanovića. Predsjednik Matice Vilim Ribić istaknuo je da ti sindikati ne vjeruju u politiku štednje i rezanja javne potrošnje. Ribić je ministra financija Slavka Linića proglasio glavnim krivcem za neuspjeh pregovora oko izmjena temeljnog kolektivnog ugovora i ponovnih hrvatskih problema s kreditnim rejtingom. Ribić i predsjednici ostalih sindikata Matice također su napali čelnike ostalih sindikata javnih službi koji sudjeluju u pregovorima o novom TKU-u za koje tvrde da su u dogovoru s Vladom.

ZAGREB - Analitičari Privredne banke Zagreb revidirali su svoju ocjenu o padu hrvatskog BDP-a u 2012. godini s dosadašnjih 1,4 posto na pad od 1,8 posto, a za 2013. predviđaju blagi gospodarski rast od 0,3 posto. Ističu kako na temeljima četvrte krizne godine, u kojoj je Hrvatska ponovno kliznula u negativne vode, te realno ništa bolje situacije u okruženju, teško da možemo očekivati nagli izlazak iz krize u 2013. Očekuju još jednu tešku i neizvjesnu godinu u kojoj će se pozitivni pomaci na nekim poljima početi bilježiti tek krajem godine no nadaju se da će biti dovoljno dinamični da dosegnemo 0,3 posto gospodarskog rasta u 2013. To neće donijeti željno očekivani održivi rast zaposlenosti i poboljšanje standarda, no možda označi da je 2012. bila posljednja u kojoj nas je pregazio onaj poznati "vlak iz tunela", napominje Ivana Jović u PBZ Tjednim analizama. Kao jedini generator kakvog takvog oporavka ostaju investicije. Analitičari PBZ-a smatraju da nas najavljeni investicijskih projekti mogu pomaknuti s mrtve točke, no relativno su oprezni u ocjeni jačine njihova pozitivna utjecaja s obzirom da te prve pozitivne pomake ne očekuju prije kraja iduće godine iz nekoliko razloga.

ZAGREB - Prosječne neto plaće u Hrvatskoj padaju i realno i nominalno i na mjesečnoj i godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Tako je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za rujan iznosila 5.366 kuna, što je nominalno 3,2 posto i realno 4,5 posto manje u odnosu na kolovoz. U odnosu na rujan prošle godine pak, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za ovogodišnji rujan nominalno je manja za 0,6 posto, a realno za 5,3 posto. Za razdoblje od siječnja do rujna prosječna neto plaća iznosila je 5.453 kune, što je u odnosu na isto razdoblje 2011. godine nominalno više za 0,9 posto, a realno je niže za 2,1 posto. Među pojednim djelatnostima najveća prosječna neto plaća za rujan isplaćena je u promidžbi (reklami i propagandi) i istraživanju tržišta u iznosu od 9.856 kuna, a najniža u proizvodnji odjeće, u iznosu od 2.816 kuna.

ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u listopadu je bio manji za 1 posto u odnosu na mjesec prije, a na godišnjoj je razini, u odnosu na listopad prošle godine, manji za 5,8 posto. Istodobno je ukupna proizvodnost rada u industriji u razdoblju od siječnja do listopada ove u usporedbi s istim razdobljem prošle godine manja za 1,5 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Podaci o kretanju zaposlenih u industriji po djelatnostima pokazuju da je na mjesečnoj razini broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju veći za 1 posto, dok je u prerađivačkoj industriji smanjen za 1,1 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,1 posto. Na godišnjoj razini broj zaposlenih u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji manji je za 2,3 posto, a u rudarstvu i vađenju smanjen je za 4,1 posto. Najveći pad broja zaposlenih na godišnjoj razini, za 6,2 posto, bilježi prerađivačka industrija koja u strukturi ukupno zaposlenih u hrvatskoj industriji ima udio od gotovo 90 posto.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata pozvala je danas Vladu i Hrvatsku udrugu poslodavaca da umjesto prepucavanja o krivnji za gospodarsku krizu svoje aktivnosti usmjere na stvaranje pretpostavki za izlazak iz krize. Apeliramo na Vladu i poslodavce da zatome očigledne taštine i podrede se cilju koji je pred svima - omogućavanju boljega života u Hrvatskoj, kaže se u priopćenju HUS-a. HUS smatra da aktualna prepirka članova Vlade i predstavnika HUP-a iznosi na vidjelo napetosti koje otežavaju uspostavu partnerskog odnosa među sudionicima tripartitnog socijalnog dijaloga. U HUS-u na sukob Vlade i HUP-a gledaju kao na nastavak propuštanja prilika da se pronađe smjer angažiranja gospodarskih potencijala koji bi doveo do novog zapošljavanja. Da bi do toga moglo doći i Vlada i poslodavci trebali bi imati više strpljenja, razumijevanja i spremnosti na uzmake, a u tome se mogu ugledati na radnike koji teret krize podnose stoički iako im država nije omogućila olakšice, kažu u HUS-u.

ZAGREB - Dina-Petrokemija, članica Dioki Grupe, predala je u petak, 30. studenog, nadležnim institucijama prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe, izvijestili su danas iz Diokija. "Otvaranje postupka predstečajne nagodbe i posljedična deblokada poslovnih računa društva DINA Petrokemija d.d., sukladno sporazumu s turskim investitorom, ključan korak za pokretanje proizvodnje u DINA-Petrokemiji", stoji u obavijesti na Zagrebačkoj burzi. Nakon što je cjelokupna tehnička priprema postrojenja za rad završena, što je i inspekcijski potvrđeno, Uprava DINA-Petrokemije planira pokrenuti proizvodnju polietilena neposredno po deblokadi poslovnih računa društva. U vezi Diokija u obavijesti se navodi da su pregovori sa strateškim partnerom oko pokretanja proizvodnje polistirena u konačnoj fazi te da očekuju njihov skori završetak. Ukoliko se postigne dogovor oko suradnje, društvo će već pripremljeni prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe predati u najkraćem mogućem roku.

SPLIT - Splitskom Trgovačkom sudu pristigli su pojedinačni prijedlozi pet tvrtki za otvaranjem stečajnog postupka nad trgovačkim društvom Kerum d.o.o., a za 13. prosinca zakazano je ročište radi izjašnjenja o prijedlogu tvrtke Lola Ribar d.d. iz Zagreba za otvaranjem stečaja nad tvrtkom Kerum, doznaje se danas u Trgovačkom sudu Split. "Tvrtka Lola Ribar iz Zagreba je prva podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad trgovačkim društvo Kerum d.o.o Split te je donesena odluka da se prvo ročište o izjašnjavanju o tom prijedlogu zakaže za 13. prosinca ove godine", rekao je danas za Hinu predsjednik splitskog Trgovačkog suda Ivan Basić. Osim tvrtke Lola Ribar, po Basićevim riječima, do sada su otvaranje stečajnog postupka nad tvrtkom Kerum predložile još tvrtke Ezimit d.o.o Zagreb, Ezimit Grup Štip (Makedonija), Perfa-bio d.o.o. Donja Stubica i Prodis d.o.o. Zagreb. "Nakon što sud donese odgovarajuću odluku povodom prijedloga tvrtke Lola Ribar (na ročištu 13. prosinca) , i zavisno od te odluke odlučivat će se o ostalim podnijetim prijedlozima", pojasnio je Basić.

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja objavila je danas da je odobrila koncentraciju poduzetnika s područja maloprodaje "Tommy" i "Kerum", kojom je "Tommy" u 2010. i 2012. sukcesivno stekao dio prodajnih mjesta "Keruma". Te dvije tvrtke, sudionici koncentracije, djeluju na tržištu trgovine na malo mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo, i to na području pet županija - Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Uzimajući u obzir utvrđene strukture tržišta i značajan broj konkurenata različite tržišne snage na mjerodavnim tržištima, Agencija je zaključila da provedba koncentracije neće imati negativan učinak na tržišno natjecanje, jer se njome ne stvara novi niti jača postojeći vladajući položaj sudionika koncentracije, navode iz Agencije. Unatoč tome što je koncentraciju ocijenila dopuštenom, Agencija će protiv "Tommya" pokrenuti postupak utvrđivanja uvjeta za izricanje upravno kaznene mjere zbog nepodnošenja prijave namjere provedbe koncentracije na ocjenu u zakonskom roku. Iz Agencije pritom pojašnjavaju da je riječ o lakšoj povredi Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja.

ZAGREB - U prijepodnevnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi vladala je letargija jer zasad nema ozbiljnijih vijesti koje bi motivirale investitore na veće kupnje dionica. Oko 12,00 sati Crobex indeks bio je u plusu 0,25 posto, na 1.764 boda, a Crobex10 0,36 posto, na 993 boda. Redovni promet iznosio je svega 1,9 milijuna kuna. Najveći promet ostvaren je do podneva povlaštenom dionicom Adrisa, u visini od 431.000 kuna. Cijena joj je ojačala 0,79 posto, na 249,9 kuna. Slijedi dionica HT-a, s prometom od 429.000 kuna i blagim padom cijene, za 0,39 posto, na 201,57 kuna. Među trgovanijima još su i dionice Đure Đaković Holdinga, čija je cijena pala 1,98 posto, na 72,24 kune, i Ine, kojima je cijena ojačala 0,37 posto, na 4.200 kuna.

ZAGREB - Na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna, kuna je prema euru ojačala za laganih 0,05 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,537891 kunu. Prema tečajnici s kraja prošlog tjedna sniženi su i srednji tečajevi ostalih važnijih svjetskih valuta. Tako je srednji tečaj švicarskog franka niži za 0,19 posto i iznosi 6,249806 kuna, dok je srednji tečaj američkog dolara smanjen za 0,33 posto, na 5,782809 kuna. Srednji tečaj britanske funte niži je za 0,12 posto i iznosi 9,289982 kune.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙