FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 30. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - U Hrvatskom saboru prijepodne je počela rasprava o Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o USKOK-u, kojim se, među ostalim, katalog kaznenih djela koja spadaju u nadležnost USKOK-a dopunjuje i kaznenim djelom podmićivanja zastupnika koje predviđa novi Kazneni zakon (KZ). Po tom kaznenom djelu, kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina kaznit će se zastupnik u Hrvatskom saboru ili Europskom parlamentu te vijećnik u gradskom ili općinskom vijeću te županijskoj skupštini koji traži ili primi mito da bi glasovao na određeni način. Istom kaznom kaznit će se i onaj tko da ili ponudi mito zastupniku ili vijećniku da glasuje na određeni način. Predloženim izmjenama u tom dijelu Zakon o USKOK-u usklađuje se s novim KZ-om, koji na snagu stupa 1. siječnja 2013. godine, a kojim se uvodi i novi naziv kaznenog djela udruživanja u zločinačku organizacije - sada se zove zločinačko udruživanje. Izmjene omogućavaju glavnom državnom odvjetniku da na prijedlog ravnatelja USKOK-a, za posebno teška kaznena djela iz nadležnosti tog tijela, predloži obnovu postupka u dijelu koji se odnosi na kaznu pravomoćno osuđene osobe, ako je iskaz te osobe važan za dokazivanje najtežih oblika kaznenih djela.

ZAGREB - Odbor za medije jutros se usuglasio oko preostala dva kandidata za članove Nadzornog odbora HRT-a te je jednoglasno Hrvatskom saboru predložio da na te dužnosti imenuje Vesnu Kusin i Dražena Rajkovića. Odbor se krajem listopada uspio usuglasiti samo oko dva kandidata za članove Nadzornog odbora, Gorana Krmpotića i Viktora Gotovca, dok se za preostala dva mjesta proveo novi natječaj. Peti član Nadzornog odbora bira se iz redova zaposlenika HRT-a. Odbor je ovoga tjedna obavio razgovore sa svih 14 kandidata za dva mjesta u NO-u, a s obzirom da se jutros usuglasio oko sva četiri, očekuje se da će ih Sabor popodne na plenarnoj sjednici i izglasati, odnosno imenovati. Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) jutros je zbog nedostatka kvoruma odgodilo svoju sjednicu, pa će o zahtjevu za skidanje imuniteta IDS-ovom zastupniku i rovinjskom gradonačelniku Giovanniju Sponzi odlučivati naknadno.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko uputio je sućut obitelji Dragutina Haramije, istaknutog hrvatskog političara iz razdoblja Hrvatskog proljeća. Otišao je veliki borac za Hrvatsku, jedan od najboljih koje je imala. Pamtit ćemo ga po njegovom hrabrom i dosljednom zauzimanju za pravdu te neumornom angažmanu za napredak zemlje kojim je nadahnjivao mnoge naraštaje hrvatskih političara, stoji u sućuti predsjednika Sabora. Dugogodišnji gradonačelnik Rijeke te predsjednik hrvatske Vlade u vrijeme Hrvatskog proljeća i utemeljitelj Hrvatske narodne stranke, Dragutin Haramija preminuo je u srijedu, 28. studenoga.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je sućut obitelji Dragutina Haramije, istaknutog hrvatskog političara iz razdoblja Hrvatskog proljeća. „Pridružujući se mnogima koji se ovih dana s pijetetom sjećaju njegove osobe, želim prije svega istaknuti njegov izvanredan doprinos razvoju i napretku Republike Hrvatske. Bio je čovjek čestitih načela i predane zauzetosti za svoj narod, što je posvjedočio već u mladosti, uključivši se antifašistički pokret, a zatim na brojnim drugim dužnostima, uvijek osjećajući potrebe i težnje svoga naroda", stoji u sućuti. Predsjednik Josipović ističe da je Haramija kao predsjednik Izvršnog vijeća Sabora pripadao najistaknutijim sudionicima Hrvatskoga proljeća, započevši mnoge kapitalne pothvate, među kojima i gradnju autoceste od Zagreba prema Rijeci i Splitu. Nakon sloma Hrvatskoga proljeća strpljivo je podnosio dugogodišnju izolaciju, ali se nije dao pokolebati, nego je u prvi osvit demokracije uložio svoj autoritet u osnutak i razvoj Hrvatske narodne stranke i hrvatske demokracije u cjelini, u što je ugradio svoj ugled, iskustvo i plemenite težnje.

ZAGREB - Iz Sirije su se noćas, nešto iza ponoći, iz misije UNDOF na Golanskoj visoravni vratili pripadnici Oružanih snaga RH koji su bili u sastavu 9. kontingenta (HRVCON), a u Zrakoplovnoj bazi (ZB) Pleso dočekao ih je zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta brigadni general Ivan Jurić, priopćilo je danas Ministarstvo obrane (MORH). Pripadnici drugog dijela 10. HRVCON-a koji su jučer stigli u Damask na smjenu 9. kontingentu ostali su tijekom noći u zračnoj luci u Damasku. U ZB Pleso stigli su sa višesatnim zakašnjenjem jer je konvoj, u kojem su uz hrvatske bili i austrijski vojnici, napadnut na putu od Golanske visoravni do Damaska. U napadu koji se dogodio u blizini zračne luke u Damasku nitko od pripadnika našeg kontingenta nije ozlijeđen. Ranjena su četvorica pripadnika austrijske vojske, ali su izvan životne opasnosti. U konvoju je bilo oko 25 vozila, priopćeno je. Po dolasku u ZB Pleso zapovjednik kontingenta, bojnik Davor-Josip Babić rekao je kako panike među vojnicima nije bilo te da su reagirali smireno.

ZAGREB - Hrvatska pošta (HP) će, u utorak, 4. prosinca 2012. godine pustiti u optjecaj novu prigodnu poštansku marku "Nova godina 2013.", dizajniranu prema predlošku izabranom na ovogodišnjem, šestom po redu, natječaju "Kreiraj marku bajnu i osvoji nagradu sjajnu!". Ovogodišnja tema natječaja, odnosno zadani likovni motiv, bio je Djed Božićnjak. Pobjednički predložak za marku rad je Sare Šaravanje iz Slavonskog Broda, učenice 7. razreda OŠ "Ivan Goran Kovačić", a autorica ove poštanske marke, tiskane u 100.000 primjeraka, je Sabina Rešić, dizajnerica iz Zagreba, priopćeno je danas iz HP-a. Marka nominalne vrijednosti 3,10 kn izdana je u arku od 20 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Žig prvog dana bit će u uporabi 4. i 5. prosinca 2012. godine u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙