FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 29. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici donijela uredbu kojom su povećane trošarine na cigarete i sitno rezani duhan, zbog čega bi kutija cigareta uskoro trebala prosječno poskupjeti za kunu. Ministar financija Slavko Linić rekao je da fiksna trošarina ostaje na razini od 180 kuna za 1000 komada cigareta, a varijabilni dio, koji se određuje kao postotak od maloprodajne cijene, s dosadašnjih 33 posto raste na 36 posto od maloprodajne cijene. To znači da će cijena kutije cigareta prosječno porasti za kunu, osim najjeftinijih cigareta koje će poskupjeti nešto više jer Vlada diže i minimalnu trošarinu na iznos od 486 kuna za 1000 komada cigareta. Linić je upozorio da tu nije kraj dizanju trošarina na cigarete jer Hrvatska još uvijek zaostaje za europskim minimalnim trošarinama.

ZAGREB - Od početka iduće godine ukida se Zakon o posebnom porezu na luksuzne proizvode, od kojega je Hrvatska dosad imala više štete nego koristi, najavljeno je na današnjoj sjednici Vlade. Ministar financija Slavko Linić pojasnio je da Vlada predlaže ukidanje tog zakona jer je državnom proračunu donio tek simbolične prihode, a ujedno je nanio štetu našim obrtnicima i trgovcima, ponajviše onima koji se bave nakitom i zlatom. Proračun je lani na osnovu toga poreza uprihodio svega 24 milijuna kuna, od čega 20 milijuna za nakit i obradu plemenitih metala. Još je gore bilo u prvih šest mjeseci ove godine kada se u proračun slilo samo 10 milijuna kuna, od čega za nakit i obradu plemenitih metala devet milijuna. To je svega 0,2 posto od prihoda koje proračun ubire od trošarina i tek 2,5 posto od prihoda na osnovu sličnih posebnih poreza, kaže Linić.

ZAGREB - Vlada je danas prihvatila prijedlog Zakona o dadiljama koji bi trebao omogućiti dadiljama da registriraju svoju djelatnost i izađu iz "sive zone". Po riječima potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić, u Hrvatskoj je u zadnjih nekoliko godina iz IPA projekata financirana edukacija dvjestotinjak žena za dadilje koje, međutim, nisu mogle registrirati svoju djelatnost, a trenutno tridesetak žena čeka na odobrenje za otvaranjem takva obrta. Nakon donošenja zakona one će moći registrirati djelatnost dadilje ne samo kao obrt nego i kao sve oblike posla koji su zakonski mogući, rekla je Opačić. Vlada je danas dopunila Zakon o zaštiti na radu odredbom da poslodavci moraju omogućiti majkama pauze za dojenje.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici dala jamstva za kreditno zaduženje HŽ-a od ukupno 1,18 milijardi kuna koje će se upotrijebiti za restrukturiranje HŽ Carga, HŽ Putničkog prijevoza i HŽ Infrastrukture. HŽ Cargo uzima kredit od 345 milijuna kuna za financijsku konsolidaciju i zbrinjavanje viška zaposlenih, HŽ Putnički prijevoz 217 milijuna kuna za istu namjenu, a HŽ Infrastruktura 170 milijuna kuna za financiranje likvidnosti te još 450 milijuna kuna za investicije. Tih 450 milijuna uložit će se u modernizaciju i izgradnju HŽ-ove infrastrukture, i to u završetak projekata iz prijašnjih razdoblja, kapitalne remonte i rekonstrukciju kolodvora i stajališta, nove projekte na obnovi infrastrukture, pripremu projektne i druge dokumentacije te otkup zemljišta i naknade za pripremu EU projekata.

ZAGREB - Vlada je danas u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o parničnom postupku kojima se želi omogućiti skraćivanje postupaka na sudovima i smanjiti broj zaostataka provedbom postupaka bez odugovlačenja te procesna disciplina. "U ovom trenutku pred građanskim i trgovačkim sudovima imamo više od 95 tisuća predmeta starijih od tri godine, od toga starijih od deset godina je 35 tisuća predmeta, a izmjenama upravo želimo skratiti njihovo trajanje", rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Kakao je rekao, najvažnija je novina koncentracija parničnog postupka, to jest ide se od načela da onaj tko tuži mora priložiti sve činjenice i dokaze. Produljuje se rok za odgovor na tužbu, ali i tu se moraju predati sve činjenice i dokazi. Nakon toga slijedi pripremno ročište na kojem se "sravnjuje što će se izvoditi u postupku i nakon toga nema više novih dokaza", objasnio je. "Stranke moraju biti odgovorne, ako nekog tuže, moraju reći zašto i s kojim dokazima, a ako osporavate tužbu, isto tako", naglasio je.

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je danas da će policija provjeriti je li bilo propusta u potrazi za Antoniom Bilić. "Prije svega, treba sačekati rezultate obdukcije, odnosno rezultate utvrđivanja DNK, a što se tiče ostaloga, policija će provjeriti je li bilo propusta. Ne mogu konstatirati da je bilo, sve će se provjeriti pa ćemo tek onda moći zaključiti jesu li policija i oni koji su sudjelovali u akciji traganja nešto propustili napraviti", izjavio je Ostojić nakon današnje dodjele nagrada Državne uprave za zaštitu i spašavanje "Naročit pothvat 2012." u Centru za kulturu "Trešnjevka". Čelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (GSS) Vinko Prizmić izjavio je novinarima da je prošlog ljeta, kad je organizirana velika potraga, to područje detaljno pregledano te da bi tijelo sigurno bilo pronađeno da je bilo vidljivo na površini.

ZAGREB - Čelnici sindikata učitelja, nastavnika, sveučilišnih profesora, znanstvenika i medicinskih sestara izvijestili su na današnjoj konferenciji za novinare da je odaziv na jednodnevni štrajk upozorenja protiv Vladine politike štednje u javnim službama visok, te da je u štrajku najmanje 70 tisuća zaposlenih. Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih i srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec kaže da je u štrajku 315 srednjoškolskih ustanova, uz gotovo stopostotni odaziv članstva te puno nečlanova koji također štrajkaju. Čelnik sindikata Preporod Željko Stipić naveo je kako se, prema podacima pristiglim do 11 sati, od 330 podružnica kroz koje djeluje Preporod, štrajk odvija u 300, a tamo gdje nema štrajka riječ je o manjim tehničkim problemima. Štrajkaju i medicinske sestre i tehničari, kaže predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak. Najavljujući brojčane pokazatelje za sutra, kaže da je u štrajku većina sestara, ali da one zbog naravi svoga posla ne mogu sudjelovati tako da uopće ne rade nego obavljaju poslove koji se ne smiju prekidati.

ZAGREB - Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić pozvao je danas HDZ-ove zastupnike da ne plaše hrvatske branitelje kako će srbijanske vlasti objavu podataka iz Registra branitelja iskoristiti za podizanje optužnica protiv njih. "Nemojte plašiti ljude", poručio je Matić HDZ-ovcima u Hrvatskom saboru, uzvraćajući na istup Josipa Đakića (HDZ) kako srbijanske vlasti mogu objavu Registra iskoristiti za podizanje optužnica, zbog čega nekim braniteljima, po Đakićevim riječima, prijeti i da ovaj Božić dočekaju iza rešetaka srbijanskog zatvora. Na ministrovu poruku kako se branitelji ne trebaju bojati jer više nema UDBA-e i KOS-a da ljude prate i proganjaju, Đakić je odgovorio: "Ima, ima. Ima Vukčevića, ima Nikolića, ima Dačića. Ima onih koji stalno brinu i skrbe i koji će upotrijebiti Registar hrvatskih branitelja kako bi dodatno napisali optužnice i stavili određena imena u njih pa onda neka se peru i skidaju", poručio je Đakić. Uime HDZ-a prozvao je vladajuće da braniteljima mažu oči lažnim obećanjima da će dobiti neka nova prava, iako za to nisu osigurana sredstva u proračunu. Damir Kajin (IDS) zauzeo se za ideju da se objave slični registri vojnika iz Drugog svjetskog rata. "Ovo nije veliki korak za čovječanstvo, možda ni za Vladu i Sabor, ali je korak naprijed za braniteljsku populaciju", ocijenio je Kajin. Za objavu Registra branitelja je i Dinko Burić (HDSSB).

ZAGREB - Povodom današnjeg štrajka učitelja, profesora, sveučilišnih nastavnici, znanstvenika i medicinskih sestara Hrvatski laburisti - stranka rada priopćili su da je riječ o štrajku za obranu svojih plaća i jednog od temeljnih ljudskih prava, zaštićenog Ustavom i brojnim međunarodnim dokumentima – obrazovanja. "Vlada svjesno uništava javni sektor", ističu laburisti ocijenivši da zemlja znanja i socijalne skrbi ne postoji više niti na papiru. "Ova Vlada ne razumije ništa, javni sektor joj ne treba, a privatni nije u stanju pokrenuti", priopćeno je. Prije dva dana Vlada je u Saboru predstavila proračun za 2013. godinu a laburisti ocjenjuju da je to "nepravedan i nepošten proračun".

ZAGREB - Znanstveni skup "Ekonomsko obrazovanje u Republici Hrvatskoj - jučer, danas, sutra" pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, koji su organizirali zagrebački, splitski, riječki i osječki ekonomski fakulteti te odjeli za ekonomiju dubrovačkoga i pulskog Sveučilišta održava se danas na Ekonomskom fakultetu u zagrebu. Na skupu će tijekom dana četrdesetak izlagača, kako je rekao dekan zagrebačkoga Ekonomskog fakulteta Tonći Lazibat napraviti reviziju onoga što od uvođenja bolonjskoga procesa u Hrvatskoj napravljeno na području obrazovanja iz ekonomskih znanosti. Potpredsjednik vlade Branko Grčić u pozdravnom govoru je ocijenio kako je ukupno stanje u svijetu i Europi u gospodarskoj krizi te dodao kako ekonomisti još uvijek nemaju odgovore za izlazak iz krize. "Moramo naći odgovore na razini našeg društva za izlazak i sadašnjeg stanja", rekao je dodavši kako u ovim teškim vremenima moramo zadržati ljude u sustavu i omogućiti budućnost sveučilištima. Ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović smatra kako je važno obrazovanje kadrova te je dodao kako treba omogućiti da Hrvatska bude konkuretno društvo u Europskoj uniji.

ZAGREB - Zagrebački proračun od 6,670 milijardi kuna danas su oporbeni zastupnici u prvom čitanju ocijenili kompromisnim rješenjem do lokalnih izbora, iz HDZ-a su najavili da će ga odbiti, dok su zastupnici SDP-a naveli da su njihove bitne zamjerke na dosadašnje proračune većinom riješene u predloženom za 2013., premda do donošenja proračuna 20. prosinca treba još dosta ispraviti, uz tvrdnju da je Zagrebu potreban sasvim novi koncept razvoja. "Dosad smo zamjerali nerealno planirane proračunske prihode. Na sreću, sad nemamo taj problem", rekao je Igor Rađenović (SDP) te dodao kako se slažu i s planom gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2013. za razliku od ove godine kad se vodila polemika oko gradnje fontana i uređenja Cvjetnog trga. Margareta Mađerić (HDZ) najavila je da HDZ nije i neće prihvatiti Bandićev proračun, dok je SDP to činio godinama čuvajući fotelje u Skupštini i Holdingu stavljajući svoje interese ispred interesa građana. "Reforme se odgađaju, nema kapitalnih ulaganja, ne potiče se poduzetništvo", upozorila je dodajući da, prema takvom proračunu, neće biti bolje ni sljedeće godine.

OSIJEK - Ispitivanjem svjedoka na osječkome Županijskom sudu danas je nastavljeno suđenje 56-godišnjem Mirku Siviću, optuženom za ratni zločin protiv civila u Osijeku 1991. godine. Sivić je jedan od okrivljenika u slučaju "selotejp" u kojem su za ratni zločin protiv civila pravomoćno osuđeni Branimir Glavaš, Ivica Krnjak, Gordana Getoš-Magdić, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić, ali je, zbog zdravstvenih tegoba, zbog kojih nije bio raspravno sposoban, u lipnju 2008. godine postupak protiv njega odvojen od ostalih okrivljenika. Policajac Željko Mikulić, koji je sa Sivićem obavio obavijesni razgovor, opovrgnuo je mogućnost da su on i još dvojica kolega koji su vodili kriminalističku obradu ponudili Siviću bilo kakvu nagradu ako činjenice iz obavijesnog razgovora o ubojstvima srpskih civila ponovi pred pravosudnim tijelima. Svjedokinja Gordana Getoš-Magdić rekla je kako je Sivića upoznala tijekom kaznenog postupka te da prije toga nije čula za njegovo ime. Ustvrdila je kako je u jesen 1991. radila u Centru za zbrinjavanje stradalnika i prognanika, a pripadnica Oružanih snaga postala je od veljače 1992. i nije susretala Sivića niti je s njim bila u kontaktu.

ZAGREB - Priznanje za "Naročit pothvat u zaštiti i spašavanju na području Republike Hrvatske", koje sedmu godinu zaredom dodjeljuje Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) za posebne zasluge u operativnim akcijama zaštite i spašavanja, dobili su Katarina Prungl, Dean Grublješić i Kruno Kovačević, a dodijeljene su im na današnjoj svečanosti u Centru za kulturu Trešnjevka. Konobarica na trajektu Jadrolinije "Petar Hektorović" Katarina Prungl nagradu je dobila za akciju spašavanja muškarca iz automobila koji je u siječnju ove godine sletio s Gata sv. Petra splitske trajektne luke u hladno more. Drugu nagradu za naročiti pothvat u zaštiti i spašavanju u akciji spašavanja muškarca iz zapaljenog automobila na autocesti kod čvora Oštrovica dobio je slučajni prolaznik Dean Grublješić koji je iz plamtećeg automobila spasio mušku osobu. Treću nagradu za naročiti pothvat u zaštiti i spašavanju u akciji spašavanja peteročlane obitelji Kos iz goruće kuće u Buševcu (kraj Velike Gorice) dobio je Kruno Kovačević, susjed obitelji Kos.

ZAGREB - U Hrvatskoj su lani podnesene 17.884 prekršajne prijave zbog nasilja u obitelji kojemu je bilo izvrgnuto 20.247 žrtava, od čega 13.127 žena, ili 64,83 posto, objavljeno je danas u Ravnateljstvu policije na okruglom stolu o nasilju u obitelji i nasilju nad ženama. Sutkinja zagrebačkog Općinskoga građanskog suda Marina Parač-Garma ustvrdila je da je nasilje u obitelji u porastu i da je poprimilo nove oblike, posebno psihičko nasilje, koje je teže prepoznati. Kao novi oblik nasilja pojavilo se i psihičko, fizičko i financijsko nasilje djece nad roditeljima. Iako je teško govoriti o profilu žrtve obiteljskog nasilja, može se reći da je to nezaposlena žena sa srednjom stručnom spremom, majka maloljetne djece, rekla je savjetnica udruge B.a.B.e. Ines Borić. Po njezinim riječima, žrtvama nasilja mnogo je lakše slučaj zlostavljanja prijaviti udrugama nego policiji. Upozorila je i na lošu praksu da se i žrtva i počinitelj prekršajno prijavljuju, muškarac zbog fizičkog nasilja, a žena zbog verbalnog nasilja. Smatra da je na sucima da prepoznaju tu "suptilnu granicu".

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske narodne stranke (HNS) Radimir Čačić izjavio je danas povodom smrti političara Dragutina Haramije, koji je preminuo u srijedu, 28. studenoga, u 90. godini života, kako su članovi HNS, vodstvo i on osobno duboko zahvalni što su čovjekom takvoga značaja i veličine proveli posljednjih nekoliko desetljeća. "Osobno sam ga poznavao i bio s njim u izuzetno dobrim, prijateljskim odnosima još od vremena Hrvatskog proljeća“, rekao je u povodu smrti Dragutina Haramije predsjednik HNS-a Radimir Čačić.

ZAGREB - Od akademika Ivana Kušana, koji je preminuo prošloga tjedna u Zagrebu u 80. godini, "koji je zadužio suvremenu hrvatsku književnost, no nikada nije isticao svoje zasluge" danas su se u Društvu hrvatskih književnika oprostili njegovi najbliži prijatelji i kolege. Ivan Kušan znao je vrijednost često marginalizirane književnosti za djecu, svojim opusom uljepšao je djetinjstvo generacijama djece koja su odrastala uz odvažnoga Koka i lažljivicu Melitu, a radeći kao urednik u Smibu, Modroj lasti i biblioteci Hit junior pomogao je u afirmiranju mnogih mladih kolega, rekla je teoretičarka književnosti Dubravka Težak na komemoraciji, na kojoj je bio i Kušanov sin Daniel, redatelj filmskog hita "Koko i duhovi". Podsjetila je da je 1956. godina, kada su objavljeni Kušanov prvi roman "Uzbuna na Zelenom Vrhu" i zbirka pjesama "Prepelica" Grigora Viteza, označila prekretnicu u razvoju hrvatske dječje književnosti, koja je tada sustigla svjetske trendove.

ŠIBENIK - Na plaži u hotelskome naselju Solarisu, u blizini Šibenika, danas je pronađen uginuli dupin. Beživotnog morskog sisavca dugog oko tri metra jutros su pronašli djelatnici hotelskog naselja Solarisa. Dupina je more izbacilo na plažu između hotela "Ivan" i "Andrija". Inspektor Tomislav Gomerčić iz Zavoda za biologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu potvrdio je za medije kako je riječ o dobrom dupinu, vrsti koja je iznimno česta u Jadranskome moru, što je zaključio na temelju fotografija koje su mu poslane. Inspektor Tomislav Gomerčić uginulog dupina prevest će u Zagreb kako bi utvrdio zbog čega je uginuo.

(Hina) xtdel yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙