FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 26. studenoga 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

BARCELONA - Katalonske separatističke stranke osvojile su većinu na izborima za regionalni parlament u nedjelju, ali nisu uspjele dobiti čvrst mandat za provedbu referenduma u neovisnosti, čija sama najava već mjesecima prijeti političkoj stabilnosti Španjolske. Katalonski predsjednik Artur Mas, koji je proveo nepopularne mjere proračunske štednje, raspisao je prijevremene izbore kako bi testirao novu političku agendu njegove stranke Konvergencije i unije (CiU) o neovisnosti Katalonije, bogate, ali krizom pogođene pokrajine na sjeveroistoku Španjolske. Katalonski birači frustirani ekonomskom krizom i po njihovom mišljenju nepravednim španjolskim poreznim sustavom na katalonsku štetu dali su dvije trećine mandata četirima separatističkim strankama, koje sve žele referendum o neovisnosti, ali su kaznili CiU, najveću među njima. CiU je osvojila samo 50 od 135 mandata u katalonskom parlamentu, odnosno 12 manje nego što ih je stranka imala u sadašnjem sazivu. Takav će rezultat Masu znatno otežati provedbu referenduma, koji je želio raspisati iako se tome protivi vlada u Madridu i unatoč tome što je potez u suprotnosti sa španjolskim ustavom. Republikanska ljevica (ERC), tradicionalna separatistička stranka, osvojila je 21 mandat i bit će druga najveća u parlamentu. Socijalisti su osvojili 20 zastupnika, a narodnjaci 19. Ostalih 25 mandata podijelile su između sebe još dvije manje separatističke stranke.

SKOPLJE - Čelnici Albanije i Kosova, Sali Berisha i Hashim Thaci, obećali su u nedjelju u Skoplju jedinstvo svim Albancima u granicama Europske unije i odbacili svaku mogućnost teritorijalnih pretenzija prema susjednim balkanskim zemljama u kojima žive mnogobrojni Albanci. "Plan albanskog nacionalnog jedinstva ostvarit ćemo putem Europske unije", rekao je albanski premijer Sali Berisha pred 10.000 ljudi okupljenih u nedjelju navečer Skoplju na proslavi stogodišnjice albanske neovisnosti. "Naši susjedi ne moraju strahovati zbog nacionalnog jedinstva Albanaca", dodao je, iako su okupljeni skandirali "Velika Albanija" i isticali albanske zastave. Kosovski premijer Hashim Thaci je istaknuo da su Albanci "snažniji nego ikada" i najavio da će nastaviti raditi zajedno. U nedjelju tijekom skupa nije zabilježen nijedan ozbiljan incident, a makedonska policija ga je osiguravala pojačanim mjerama sigurnosti.

RIM - Čelnik talijanske Demokratske stranke (PD) Pier Luigi Bersani (61) i firentinski gradonačelnik Matteo Renzi (37) odmjerit će snage u drugom krugu izbora talijanskog lijevog centra za njihova kandidata za premijera na općim izborima sljedeće godine, pokazali su rezultati objavljeni u ponedjeljak. Bersani je u prvom krugu predizbora talijanske ljevice osvojio 44, a Renzi 36 posto glasova. Bersani je i prije izbora bio favorit zbog toga što ima kontrolu nad glasačkom mašinom PD-a i potporu unutar stranačke jezgre. Međutim, snažan odaziv na izbore, koji nisu bili ograničeni samo na članove PD-a, stožerne stranke talijanske ljevice, povećali su izglede Renziju, popularnijem u široj populaciji, za dobar rezultat. "Pier Luigi Bersani je pobijedio u prvom krugu", kazao je Renzi, čiji je rezultat ispao bolji od onoga što su mu predviđale ankete, svojim pristašama u nedjelju. Obećao je poštenu borbu prije drugog kruga, 2. prosinca. "Ako ne uspijemo, pružit ćemo ruku pobjedniku i zajedno pokušati zatvoriti ružno poglavlje u koje nas je odvela desnica", dodao je. Treće mjesto osvojio je Nichi Vendola, predsjednik regije Apulije i čelnik Pokreta za ljevicu s 15 posto glasova. Preostalih dvoje kandidata Bruno Tabacci i Laura Puppato daleko su zaostali. Talijanski opći izbori održat će se u proljeće 2013. godine. Aktualni premijer, tehnokrat Mario Monti, koji je za predsjednika vlade imenovan prije godinu dana nakon ostavke Silvija Berlusconija s ciljem da Italiju izvuče iz dužničke krize, najavio je nedavno da se na njima neće natjecati.

CANBERRA - Australska vlada i zapovjednik njezinih oružanih snaga ispričali su se u ponedjeljak stotinama žrtvama zlostavljanja u vojsci u posljednjih 60 godina. Ministar obrane Stephen Smith je u obraćanju parlamentu priznao da su pripadnici kopnene vojske, ratne mornarice i zrakoplovstva bili žrtvama zlostavljanja, koje su često činili njihovi nadređeni pod isprikom da je to potrebno kako bi regruti očvrsnuli. Neovisna istraga o zlostavljanju u vojsci čiji su rezultati objavljeni ranije ove godine pronašla je 775 potencijalno utuživih slučajeva fizičkog, psihičkog i seksualnog zlostavljanja u vojsci od ranih 50-ih godina prošlog stoljeća. "Svim muškarcima i ženama Australskih obrambenih snaga (ADF) koji su trpjeli seksualna i ostala zlostavljanja, ispričavam se u ime vlade", kazao je Smith. Sličnim riječima ispričao se i zapovjednik ADF-a general David Hurley. Smith je naglasio da je postojeći zapovjedni kadar odlučan u tome da promijeni kulturu u vojsci u kojoj su se često zatvarale oči pred zlostavljanjima i koja se neprijateljski odnosila prema vojnikinjama koje su se žalile na loš tretman prema njima.

MOSKVA - Rusija smatra da je kriza u Europskoj uniji vrlo ozbiljna prijetnja, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev u razgovoru za agenciju France presse i List Figaro i naglasio da polovica svojih trgovinskih razmjena Rusija obavlja s EU-om. "Stanje kod nas ovisi dobrim dijelom o onom što se događa u gospodarstvima Europske unije", kazao je ruski premijer i rekao da iznos razmjene Rusije i EU-a iznosi oko 300 milijardi eura. Medvedev, kojeg očekuju u Francuskoj u ponedjeljak navečer u posjetu tijekom kojeg će se sastati s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, nije djelovao uvjeren u napore poduzete u EU u pogledu krize. "Ponekad nam se čini da našim europskim partnerima nedostaje energije i želje u odlučivanju. Važno je da dogovor ne ostvare prekasno", rekao je Medvedev. "Pozorno pratimo što se zbiva u EU, eurozoni i u slabim karikama poput Grčke, Španjolske i drugdje", nastavio je. Ruski premijer je potvrdio svoju podršku euru i naglasio da je 41 posto ruskih deviznih rezervi u eurima, te da zato Rusija želi da euro i dalje bude stabilna valuta.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙