FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dmar
ZAGREB, 2. studenog 2012. (Hina) - Pregled važnijih događaja u svijetu do 4,30 sati.

ATENA - Grčko pravosuđe oslobodilo je u četvrtak novinara optuženog za otkrivanje osobnih podataka jer je objavio popis Grka koji imaju otvorene račune u Švicarskoj i time izazvao polemiku u svojoj domovini. Costas Vaxevani (46), televizijski te istraživački novinar za časopis "Hot Doc", oslobođen je optužbe gotovo dvanaest sati nakon što je tužitelj zatražio da bude proglašen krivim. Oslobađajuću presudu publika u sudnici je pozdravila dugim aplauzom, a dirnuti Vaxevanis je zahvalio predsjedniku suda. Vaxevanis je optužen u nedjelju jer je objavio popis s imenima 2.059 pojedinaca na temelju podataka iz švicarske banke HSBC. "Bila mi je dužnost objaviti taj popis, čak i da je moj otac bio na popisu, ja bih ga bio objavio", rekao je Vaxevanis. Uz novinara zviždača stale su brojne nevladine udruge za ljudska prava i novinarske udruge kao Reporteri bez granica, Amnesty International ili Odbor za zaštitu novinara.

SARAJEVO - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija smješten je u bolnicu u četvrtak navečer, nakon što mu je pozlilo tijekom gostovanja u programu TV Federacije BiH (FTV). Lagumdžija je naglo prekinuo intervju u studiju FTV-a zatraživši iznenada čašu vode, a potom je ustao iz stolice i nestao izvan vidokruga kamere. Voditeljica je potom rekla da prekida emisiju zbog izvanrednih okolnosti. Prema dostupnim informacijama, po Lagumdžiju su odmah nakon toga došla kola hitne pomći koja su ga prevezla na odjel hitne medicine Kliničkog centra u Sarajevu. Glasnogovornica Kliničkog centra Biljana Jandrić izjavila je kako je Lagumdžijino stanje stabilno, te da mu je pozlilo zbog iscrpljenosti, a zbog opreza bit će zadržan u bolnici do jutra.

LONDON - Utjecajni britanski poslovni tjednik The Economist u četvrtak je pozvao birače da glasuju za američkog predsjednika Baracka Obamu, političara kojega već poznaju. Liberalno orijentirani časopis u kolumni objavljenoj na svojoj internetskoj stranici piše kako Obamin protivnik na izborima, republikanac Mitt Romney, ne ispunja sve uvjete. The Economist podsjeća kako je s puno entuzijazma 2008. podupirao kandidaturu Baracka Obame, no na ovim izborima predviđa kako će Amerikanci na birališta izaći s puno manje nade. "Najmoćnija zemlja na svijetu sada treba donijeti puno težu odluku, nego što je trebala prije četiri godine", piše u kolumni. Uz konstataciju da su Obamina ostvarenja bila skromna, tjednik ocjenjuje da je Romney neprestano mijenjao svoja stajališta o mnogim vrlo važnim pitanjima te da su njegovi planovi o smanjenju poreza i povećanju troškova za obranu nerealni.

NEW YORK - Michael Bloomberg, gradonačelnik New Yorka koji se upravo bori s golemim posljedicama prolaska razornog uragana Sandy, u četvrtak je podržao demokrata Baracka Obamu za drugi predsjednički mandat i pritom istaknuo važnost Obamina rada u borbi protiv klimatskih promjena. Bloomberg je u članku za Bloomberg View napisao da porast ekstremnih vremenskih nepogoda u svijetu može i ne mora biti posljedica klimatskih promjena. No, mogućnost da su za to odgovorne klimatske promjene "trebala bi potaknuti sve izabrane lidere da odmah krenu u akciju", upozorio je Bloomberg. Ocijenio je kako je Obama učinio važne korake u cilju borbe protiv klimatskih promjena, dok je njegov republikanski izazivač Mitt Romney promijenio svoja stajališta o klimi u odnosu na vrijeme kada je bio guverner Massachusettsa.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙