FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 29. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

KIJEV - Vladajuća ukrajinska Stranka regija predsjednika države Viktora Janukoviča osvaja 37 posto glasova na parlamentarnim izborima, a oporbeni blok bivše premijerke Julije Timošenko 21 posto, objavilo je državno izborno povjerenstvo u ponedjeljak ujutro nakon četvrtine prebrojanih glasova s birališta. Radi se o rezultatima proporcionalnog sustava, odnosno glasanja za izborne liste, kojim se dobiva 225 od 450 mjesta u ukrajinskom parlamentu. Ostatak se bira većinskim sustavom po izbornim jedinicama. Po tim rezultatima, na trećem su mjestu komunisti s 15 posto glasova, slijedi Udar slavnog boksača Vitalija Klička s 12 posto i nacionalistička stranka Svoboda sa sedam posto. Stranka nogometne zvijezde Andrija Ševčenka s osvojenih 1,7 posto glasova nije prešla izborni prag. Pretvoreno u mandate, Stranka regija osvaja 114 zastupnika, a oporbeni blok Julije Timošenko 40. Stranka regija nada se da će s rezultatima po izbornim jedinicama imati aposlutnu većinu u parlamentu.

WASHINGTON - Više američkih saveznih država na istočnoj obali u nedjelju je navečer u očekivanju dolaska uragana Sandy donijelo uredbe o zatvaranju škola i obustavi prometa, javljaju američki mediji i BBC, te prenose poziv predsjednika Baracka Obame građanima da oluju shvate jako ozbiljno. Izvanredno stanje već je ranije proglašeno je u državama Marylandu, New Yorku, Pennsylvaniji, Virginiji, Distriktu Washingtonu i obalnim okruzima Sjeverne Karoline. Uragan je vrlo teško pogodio međunarodni zračni promet. Kompanije Air France, British Airways i Virgin Atlantic u ponedjeljak su otkazale letove za i iz gradova na istočnoj obali SAD-a, uključujući New York, Baltimore, Newark, Washington, Boston i Philadelphiju. S vjetrovima koji pušu brzinom od 120 km/h uragan Sandy mogao bi donijeti "po živote opasne" nagle poraste razine mora na središnjem dijelu Atlantske obale, uključujući estuarij Long Island i newyoršku luku. Očekuje se da će se vjetrovi još pojačati kada Sandy u ponedjeljak stigne do kopna između Virginije i juga Nove Engleske. Zbog mogućnosti spajanja Sandy i zimske oluje sa zapada tijekom punog Mjeseca mnogi strahuju od visokih plima. Željeznica je počela obustavljati promet duž sjeveroistoka SAD-a, a u zračnom prometu je otkazano oko 6800 letova. Od nedjelje navečer u New Yorku je obustavljen autobusni, željeznički i promet podzemnom željeznicom, a škole su u ponedjeljak zatvorene. Ne radi ni burza.

LJUBLJANA - Aktualni slovenski predsjednik Danilo Tuerk i dalje je u prednosti pred svojim izazivačima Borutom Pahorom i Milanom Zverom uoči predsjedničkih izbora 11. studenoga, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo". Za Tuerkov reizbor u sadašnjem bi trenutku glasovalo 43 posto birača, za bivšeg premijera Boruta Pahora 20 posto, a za zastupnika u Europskom parlamentu Milana Zvera 13 posto, pokazala je telefonska anketa na 407 ispitanika, provedena sredinom prošlog tjedna pošto su kandidati održali svoja prva televizijska sučeljavanja. Prema rezultatima ankete, 13 posto birača još je neodlučno, a 11 posto ih ne namjerava izaći na izbore. Odaziv na izbore najavilo je oko 55 posto registriranih birača, što je otprilike na razini kakva je bila na zadnjim predsjedničikim izborima 2007. godine.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙